Hírek

2017.06.09. 21:08

Széles zseni volt, és ezt tudta is

Címkék#Hírkereső

A magyar úszósport jelenének és közelmúltjának teljes panoptikuma ott volt tegnap délután az újpesti Megyeri úti temetőben, amikor a május 23-án, 61 éves korában elhunyt mesteredzőt, Széles Sándort kísérték utolsó útjára. A szövetség részéről Petrov Iván, a győriek­ vezetőedzője megható beszédben vett búcsút a zseniális szakembertől.

Ch. Gáll András

Sajátságos módon csoportosítja az emlékeket az ember memóriája; e sorok írójának például úgy rémlik, hogy mindig kánikulában jár temetésre. Egy biztos: tombolt a hőség tegnap is, amikor búcsút vettünk Széles Sándor mesteredzőtől a református vallás szertartása szerint.


Széles és a temetés? Micsoda ellentmondás! Sanyi – mert mindenki így ismerte – egyszerűen nem számolt a halállal. Még élete utolsó éveiben, amikor csont és bőr volt, és csak hálni járt belé a lélek, még akkor is hetykén fittyet hányt a halálra. Azt hitte, őt nem fogja a golyó. Pedig öccsét is fiatalon ragadta el a halál, és mégis… Sanyi sérthetetlennek hitte magát, aki mindent kibír.


Szívszaggató volt látni az édesanyát, aki immár mindkét fiát elvesztette, és Csillát, a hűséges társat, aki Sanyival együtt küzdött a démonokkal – sikertelenül.


A temetésen ott volt szinte mindenki, aki csak számít a magyar úszósportban. Öregek és fiatalok, barátok és ellenségek. A halál mindenkit kibékít. Eljött a korábbi és a jelenlegi elnök, Gyárfás Tamás és Bienerth Gusztáv. Elhelyeztek egy-egy szál fehér szegfűt vagy rózsát a síron a kor- és versenyzőtársak: Sós Csaba szövetségi kapitány, Verrasztó Zoltán, Vermes Albán, Turi György, Kovácshegyi Ferenc. Az egy generációval fiatalabb barátok és tisztelők: Darnyi Tamás és Szabó József olimpiai bajnokok, Kalaus Valter, Virth Balázs, no és a tanítványok.


A legnagyobb és leghíresebb, az olimpiai és háromszoros világbajnok Gyurta Dániel, öccse, Gyurta Gergely, Gyurta papa és mama, akik hatalmas koszorúval emlékeztek meg a Mesterről. Verrasztó Dávid és Evelyn, akiket szintén edzett egy időben Széles, a még fiatalabbak közül Kapás Boglárka – aki pedig nem is volt tanítvány, csak tisztelő –, s a vízilabdázó olimpiai bajnok Varga Dániel is fejet hajtott hitvesével, az exúszó Dobár Évával együtt. Maracskó Tibor világbajnok öttusázó is tisztelgett az elhunyt barát sírjánál.


A szövetség nevében Petrov Iván mondott beszédet fiatal kora ellenére, hiszen csak tanítványa lehetett Szélesnek. Ám szavai könnyeket csaltak a gyászoló gyülekezet szemébe. „Széles zseni volt, és ezt ő pontosan tudta is. Forradalmasította a sportágat, olyan technikafejlesztő eszközt talált ki, mint a teknőc, amelyet immár generációk használnak. Specialitása a mellúszás volt, ezt felesleges bizonygatni, elég csak Gyurta Dánielre, az úszásnem királyára gondolnunk. Széles félig tréfásan, de legalább annyira komolyan mondogatta: a szép mellúszóstílus legyen széles. Vagy inkább nagybetűvel, Széles…”


Az előbb azt mondtuk, szinte mindenki eljött a ravatalhoz, aki csak számít a magyar úszósportban. De csak szinte. Kiss László, a kettővel ezelőtti szövetségi kapitány, távol maradt, de az ő helyzetében talán érthető a visszahúzódás. Utódja, Hargitay András, aki fél életét, sőt, még annál is többet Széles versenyző- és edzőtársaként élte le, nagyon hiányzott.

De még nála is jobban az az úszónő, aki Széles értő „finomhangolása” nélkül – amivel a londoni felkészülés hajrájában a készülő nagy műhöz az utolsó simításokat odatette – nagy valószínűséggel sohasem lett volna olim­piai bajnok. Akinek a földgömb túlsó oldaláról is el kellett volna jönnie, nemhogy pár kilométerről annak az embernek a temetésére, akinek olyan sokat – erkölcsi és anyagi értelemben – köszönhet. Risztov Évára, London nyílt vízi úszóbajnokára gondolunk…

Bár lehet, hogy a nagy bohém odafentről erre is csak megértően legyintene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!