Ingatlanajánló

2022.03.05. 19:55

Eladó Örményes büszkesége, dr. Bíró Zoltán szülőháza

Mindössze 86 millió forintot kell letennie annak az érdeklődőnek, aki szeretné megszerezni a 298 négyzetméteres ingatlant. Persze a nagyobb munka még ezután jön, hiszen az épületet még helyre kell állítani.

Szoljon.hu

“Eladó Örményesen (Szolnoktól 40 kilométerre) az utolsó magyar polihisztor, dr. Bíró Zoltán szülőháza és termékeny életének egykori otthona. Bíró Zoltán földbirtokos, író és grafikus 1898. szeptember 1-jén született, itt nevelkedett és itt alkotott egészen 1945-ig, amikor kénytelen volt elhagyni szeretett hazáját és a számára oly kedves és fontos lakhelyét, ahogy ő nevezte a „tornyos kis kastélyomat.” 1966-ban Ramon Torres - Martin bevezetőjével és dr. Che Ke-Ly angol, német, és magyar nyelvű kommentárjával tették közzé a világháború utáni grafikáit. Ekkor írja egy széljegyzetben: „...mindenütt lehet élni, aludni, alkotni, de nem olyan szépen, jól és termékenyen, mint Magyar Hazámban, az örményesi kis toronyban, úgy sehol.”

Az eredetileg egy szintes fő szárnyra az 1920-as években húztak egy emeletet. Az így nyerte el a mai formáját, melynek kialakításában szerepet kapott egy Salzburgi kis kastély, ami mély nyomot hagyott Bíró Zoltán lelkében. (későbbi, negyvenes évekbeli grafikáján ez az épület is látható) Az eredetileg szecessziós stílusjegyeket viselő vidéki kastély az idők során alakult át az Alföld egyik legszebb historizáló, neobarokk formaelemeket mutató kis kastélyává, ami ma is Örményes büszkesége. [...]

A kastély jelenlegi tulajdonosa a következőket nyilatkozta: Az épület kiemelten jó statikai állapotban van. Csak be kell fejezni a munkálatokat. Nekem ahhoz volt erőm, és lehetőségem, hogy az épületet megmentsem...most azonban azt keresem, aki megvalósítja az egykori tulajdonosok álmát… [...]”

További részletek és fotók az ingatlanbazar.hu oldalán! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!