Jászkunság

2017.07.22. 08:30

Béremelésre számíthatnak jövőre a vendéglátásban dolgozók

Januártól a kötelező 180 ezer forintos szakmunkás-bérminimumhoz képest jóval magasabb garantált alapjövedelmet, akár több mint 240 ezer forintos bért is kaphatnak a szállodaiparban és a vendéglátásban foglalkoztatottak. A megyei munkáltatók nem fogadják kitörő örömmel e terveket.

A Szolnokon működő Dreher Étteremben is többeket érintene a tervezett béremelés

Fotó: Csabai István

Az érintettek ugyanakkor örülnek a tervezetnek. A vendéglátásban, turisztikai ágazatban várható bérnövekedés ígéretén felbuzdulva egyébként a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is úgy döntött, kezdeményezi ágazati párbeszédbizottság összehívását, hogy hasonló, országosan kötelező garantált alapjövedelemről állapodjanak meg. Félő­ ugyanis, hogy a szintén munkaerőhiánnyal sújtott kereskedelemből sokan átmennek majd a vendéglátásba dolgozni…

– Azzal az elképzeléssel egyetértek, hogy emeljük a béreket, viszont elő is kell tudni teremteni ennek anyagi hátterét. Jó kérdés, hogyan tudjuk ezt kigazdál­kodni, a vendéglátásban ­eleve is nagyon kis árréssel dolgozunk – nyilatkozta megkeresésünkre Ábrahám Tamás. A tiszafüredi vállalkozó fő profilja a gyermekétkeztetés, vendéglátás, pékség üzemeltetése, emellett a Hableány Hotelt­ és Éttermet is vezeti.

– Már a 180 ezres szakmunkásbér is rosszul érint minket. Óvodások, iskolások, idősek étkeztetéséről gondoskodunk, négy főzőkonyhában készítjük el az ételt és szállítjuk ki, ez szakmunkaigényes feladat, hozzáértő dolgozókra van szükség. Nyolcvanhat alkalmazottunk fizetésének emelése nem kis összeget jelent. Ráadásul, mivel­ közbeszerzési eljárással szerződtünk, évekig nem is áll módunkban ­megemelni az adagok árát, hiába­ nő a költségünk.

– Ekkora béremelés jelentős bérfeszültséget fog ­okozni – vettette fel Zámbori Péter, a hotelt és szálláshelyeket is üzemeltető kisújszállási Kumánia Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője. – Hatvankét fővel dolgozunk, ebből harminckilenc személyt érintett az idei emelés is, és míg volt, akinél ez huszonöt százalékkal több pénzt jelentett, másoknál nem tudtunk bért emelni. Egy régóta itt dolgozó szakember tízezer forinttal keres többet, mint az, aki most kerül ki az iskolából, és ez feszültséget okoz. A béremelés egyértelműen azt hozza magával, hogy az árakat is meg kell emelni, de nem biztos, hogy a drágább szolgáltatásokra is lesz elég fizetőképes kereslet. A 180 ezer forintos bér is húzós, lehet, hogy a budapesti szállodák ezt minden gond nélkül megléphetik, de vidéken ez igazán csak akkor járható út, ha valamilyen kompenzáció, például áfacsökkentés társul mellé. Én ledöbbentem ettől az elképzeléstől – fejtette ki az ügyvezető.

A Szolnokon működő Dreher Étteremben is többeket érintene a tervezett bérmelés
Fotós: Csabai István

– Azt gondolom, a vendéglátóiparban mutatkozó problémák orvoslására, a munkaerő-elvándorlás megállítására már tíz évvel ezelőtt lépéseket kellett volna tenni, nem most észbe kapni, mikor a képzett munkaerő nagy része elment – vélekedett Gaál Zoltán, a Pikoló Vendéglátó Kft. által működtetett Dreher Étterem és Söröző egyik tulajdonosa.

– Vajon hány szakmai szervezettől kértek tanácsot, akik ezt kitalálták? Én a megyei kereskedelmi és iparkamara szolgáltatási tagozatának elnöke vagyok és több szakmai szervezetnek is a tagja, de egyik szervezetet sem keresték meg a béremeléssel kapcsolatban, ami pedig számos kérdést felvet. Hogyan gazdálkodjuk ki e többletköltséget, minek a terhére fogjuk tudni ezt kifizetni a dolgozóknak?

– Szoktam szakmunkásokat vizsgáztatni is, és azt is látom, sokuknak milyen gyenge a felkészültségük, s hány olyan diák van, aki nem is alkalmas a pályára. És nekik adjunk majd 240 ezer forintos fizetést? – fejtette ki aggályait Gaál Zoltán.

Az érintettek persze örülnek a tervezetnek. Egy szolnoki felszolgáló hölgy azt mondta lapunknak, megérti a munkáltatói aggodalamakat, de azt is látni kell, hogy az ágazatban meglévő mostani jövedelmekből nagyon nehéz eltartani egy családot.

Jó kérdés, hogy a tervezett béremelést hogyan tudjuk majd kigazdálkodni?

Furcsa hatásai lehetnek

Gaál Zoltán problémaként jelöli meg, hogy az éttermi vendéglátás áfája – melyet idén 18 százalékra mérsékeltek – 2018. januártól 5 ­százalékra csökken ugyan, viszont új adó­nemként 4 százalék turizmusfejlesztési hozzájárulást kell majd fizetni az árbevétel után. És sem az idei, sem a jövő évi áfacsökkenés nem érinti az elvitelre készített ételeket, vagy a közétkeztetést.

– Egy luxusétteremben majd ötszázalékos áfát fizetnek a kaviár után, máshol meg 27 százalék áfával dolgoznak majd – mondja a szakember.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!