nagyiván

2017.08.07. 13:50

Összefogással sikerült megfékezniük az elmúlt 10 év legnagyobb tűzesetét

Kigyulladt és ­leégett a határ Nagyiván közelében. A lángok csütörtökön csaptak fel, a tüzet csak pénteken délben tudták­ eloltani. Csaknem 1000 ­hektár égett le. A katasztrófa elhárítására összefogott az önkormányzat, a lakosok és a szomszédos települések, hogy megfékezzék az elmúlt tíz év legnagyobb tűzesetét, mely lakott területtől mindössze 3-4 kilométerre pusztított.

Csütörtökön érkezett a bejelentés: tűz ütött ki Nagy­iván határában, lángra kapott a tarló. A település környéke gyorsan megtelt tűzoltókkal, péntek reggel pedig már a honvédség helikop­terei köröztek a levegőben, ők is besegítettek az oltásba.

Csütörtökön késő délelőtt értesítették a nemzeti park illetékesét, aki rögtön szólt a tűzoltóknak. A környéken több tűzoltóegység megjelent és azonnal nekiláttak a munkának.

Az önkormányzat ellátmánnyal segítette az egységeket.

– Dolgozóink együtt készítették a szendvicseket, ­vitték a hideg vizet és a ­kávét – ­fogalmazott Bári Ágnes.

– Folyamatos készenlétben vagyunk, minden ­segítséget megadunk, amit lehet. ­Este is dolgoztunk, de a lakosság is egyként mozdult meg – mondta Lajtos István polgármester.

Nagy volt az összefogás a helyiek körében, mindenki a támogatásáról biztosította az önkormányzatot. A lakosok közül sokan kérdezték, mire van szükség, hogyan tudnak segíteni.

Támogatás a környező településekről is érkezett.

– Kunmadaras kenyérrel és ásványvízzel támogatta a munkánkat, amit ez úton is köszönünk – jegyezte meg a településvezető.

A lakosokat megijesztette az óriási tűz.

– Csak félti az ember a sajátját, meg a falut is. Szörnyű látvány az ilyen, nem tudom miért haragszik ránk a jóisten, de bízunk benne, hogy nem éri el a házakat – reménykedett péntek délelőtt egy, a falu széléhez közel lakó idős házaspár.

Szomszédjaik is aggódnak, egy középkorú férfi úgy fogalmazott:

– Ennyi tűzoltót még soha nem láttam egyszerre, egy helyen. Ráadásul a magunkfajta vidéki nem lát mindennap katonai helikoptereket. Izgalmas látvány, de egyben ijesztő is.

„Megnyugtattak minket, hogy a falu nincs veszélyben.”

A helyhatóság közreműködésével egy tárcsás traktorra volt szükség csütörtökön, mert a tűzoltók nem tudták megközelíteni a veszélyeztetett területet, ezért le kellett zúzni a nádat, tudtuk meg.

Lajtos István elmondása szerint, ekkora tűz 10–12 évente előfordul Nagyiván határában, a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Az utolsó, hasonló méretű – emlékei szerint – valamikor 2002 és 2005 között tombolt.

Fotós: MTI/Czeglédi Zsolt

A lakosok, főként a gyerekek számára igazi élmény volt a beavatkozó honvédségi helikopterek látványa. A katonai gépek a falu szélén, a labdarúgópályával szemben szálltak le tankolni, mély hangjuk és a látvány vonzotta a tekinteteket.

„Félelmetes.”

– Csütörtök ­este a faluból többen is nézelődtek, de a tűzhöz közel senki sem mehetett. Már innen, az utolsó házaktól is látni lehetett a lángokat – mesélte az egyik, gyermekeivel nézelődő fiatal lány.

A helyiek elmondása szerint a tűz csütörtök este közelebb kúszott a faluhoz, de információk szerint lakott területet nem veszélyeztetett.

A honlapunk által megkérdezett tűzoltó szerint, a helyiek nagyon barátságosak és segítőkészek voltak. Minden kívánságukat teljesítették, semmiben nem szenvedtek hiányt.

Bár a helyiek aggódtak a még napokig tartó szárazság és csapadékínség miatt, pénteken a kora délutáni órákban sikerült megfékezni az egy napon át pusztító lángokat.

A tűz légi oltásához használt honvédségi helikopter egyike.
Forrás: Beküldött fotó

– A nemzeti parkban lángoló tűzhöz a tiszafüredi és karcagi, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből a mezőkövesdi, Hajdú-Biharból pedig a hajdúszoboszlói és a püspökladányi hivatásos tűzoltókat riasztották csütörtökön késő délelőtt.

– Hozzájuk később csatlakoztak a debreceni és a szolnoki tűzoltók is, hogy biztosított legyen az oltóanyag-utánpótlás – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Szepesi Erika, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes sajtószóvivője.

– Emellett erőgépeket is bevetettek, ezek egyebek mellett a tűz által veszélyeztetett nádat döntötték le. A nemzeti park parkőrei segítették a felderítést, valamint a péntek reggeli órákban drónokkal készítettek ­légi felvételeket a károk és a tűz kiterjedésének felmérése, valamint az oltási munkálatok szervezése érdekében.

A résztvevők professzionálisan végezték felelősségteljes munkájukat

A tűz a kiszáradt aljnövényzetben, bozótosban gyorsan terjedt, ráadásul a területen több olyan rész is van, amely gyalogosan sem közelíthető meg, ezért a hajnali órákban a honvédséget is segítségül hívták.

A katonák két helikopterrel a levegőből oltottak, összesen 28 bambi bucketnyi (víztartály) vizet juttattak ki. Nagyjából 1000 hektárnyi terület vált a tűz martalékává, és a tűzoltók körülbelül ugyanekkora területet óvtak meg a lángoktól.

A váltakozó irányú szél a füstöt Nagyiván felé vitte, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi mobil labor vizsgálta a levegő összetételét, de káros anyagot nem találtak a településen végzett mérésekor.

A beavatkozás során a veszélyeztetett területről 600 szarvasmarhát sikerült kimenekíteni. Az elhúzódó esemény miatt szükség volt beavatkozók pihentetésére, váltására, ennek érdekében további egységeket is riasztottak, pénteken reggel több mint 80 tűzoltó vett részt a lángok megfékezésében – tette hozzá a helyettes szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!