Magyarország

2017.08.20. 12:30

Csináljon listát, mielőtt utazni indulna

Minden negyedik utazóval előfordult már, hogy nyaraláskor otthon maradt a fürdőruha, de gyakran otthon marad a telefontöltő és a fogkefe – derült ki a Szallas.hu és a Doklist.com közös felméréséből.

A szálláshelyekre a ruhák mellett szívesen viszünk magunkkal személyes kiegészítőket is

Forrás: Shutterstock

A tetőig megpakolt autó látványa ismerős lehet a Balatonra vezető dugóban, ám ennek ellenére nagy valószínűséggel még így is otthon marad valami, amire utazáskor szükség van: csak minden 200. nyaralóval nem fordult elő eddig, hogy nyaraláskor ne hiányzott volna valami a bőröndből.

– Sorrendben leggyakrabban a fürdőruha, a telefontöltő, a fogkefe, valamilyen irat, illetve a nyaralás egyik fontos kelléke, a papucs nem „utazik” velünk, vagyis azok a tárgyak, amiket még közvetlenül az elutazás előtt is használunk, vagy épp ellenkezőleg: szinte csak akkor van rájuk szükség – mondta dr. Kertész Attila Mihály, a Doklist.com marketingvezetője.

A szakember hozzátette, ami pótolható, azért nem aggódunk túlzottan, inkább kölcsönkérjük, vagy újat veszünk, bár akadnak extrém esetek is: az egyik válaszadó például fésű hiányában három napig egy villával szedte rendbe frizuráját külföldön, míg végre sikerült egy boltban újat vásárolnia.

Ennél sokkal komolyabb problémát jelent, ha valaki a gyógyszeréről feledkezik meg.

A szálláshelyekre a ruhák mellett szívesen viszünk magunkkal személyes kiegészítőket is
Forrás: Shutterstock

– Ez minden 100. válaszadóval előfordult már, ráadásul többen számoltak be arról, hogy szívgyógyszer, illetve inzulin felejtődött ki a csomagoláskor, utóbbi kapcsán még mentőt is hívni kellett – mondta dr. Kertész Attila Mihály.

– A szálláshelyre ugyanakkor szívesen viszünk személyes tárgyakat is, ezek sorában és szinte kortól függetlenül a kispárna végzett az élen.

– Sokan utaztatják meg kedvenc plüssállatukat is, de akadnak nagyon személyes kiegészítők: az egyik válaszadó például egy ritka Fradi-­címerét tartja olyannyira nagy becsben, hogy anélkül nem is hajlandó útnak indulni – tette hozzá dr. Kertész Attila Mihály.

A kutatásból az is kiderül, hogy a magyar utazók sorrendben a személyes iratokat, bankkártyát, illetve mobiltelefont tartják a legfontosabb utazási kelléknek.

– Nem egy beszámoló szólt arról, hogy útlevél hiányában a határról fordult vissza a család, így a személyes irat, mint legfontosabb kellék, nem okozott nagy meglepetést. A mobil már annál inkább, mely a toplistán a készpénz előtt szerepelt, tíz éve ez még elképzelhetetlen lett volna – kommentálta az eredményeket dr. Kertész Attila Mihály.

A telefontöltő pótolható…

A kutatás résztvevőinek 23 százaléka a fürdőruháját hagyja otthon a leggyakrabban, ami meglepő, hiszen a legtöbben vízparton nyaralnak. 17,5 százalék a telefontöltőről felejtkezik meg, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a fogkeféjüket elfelejtők állhattak fel 15,9 százalékkal.

Sokan megfeledkeznek még az útlevelükről és gyógyszereikről is. Más eredményeket mutatnak arra a kérdésre a válaszok, hogy mi az, ami legjobban hiányzik, ha otthon marad. Itt az útlevél (17 százalék), a bankkártya (14 százalék), a telefon (13 százalék), valamint a pénz (12 százalék) végzett előkelő helyen, míg a fürdőruhát és a telefontöltőt könnyen pótolhatónak tartja a többség.

Körtvélyfáy Dina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!