JÁSZKISÉR

2017.08.15. 06:55

Egy nyolcvanhárom éves törzsversenyzője is van a jászkiséri szántóversenynek

Második alkalommal szerveztek hagyománytisztelő Területi Szántóversenyt és Veterán Gép és Gépésztalálkozót Jászkiséren, mégsem beszélhetünk új rendezvényről Jászkiséren, hiszen évtizedes hagyományokat elevenített fel két testvér Farkas László és Farkas Gábor.

A város határában immár tizennegyedik alkalommal szerveztek szántóversenyt. Ebből az utóbbi kettő szervezését vállalta magára a testérpár.

Nem véletlenül, hiszen Farkas Gábor a szántóversenyek hagyományát megteremtő azóta elhunyt Tánczos Ferenc ösztönzésére kezdett foglalkozni a versenyszántással, és többszörös magyar bajnokként, világbajnoki résztvevőként fejezte be az aktív versenyzést. Bátyja, Farkas László pedig trénerként, segítőként vett részt a hajdani versenyeken, időközben pedig létrehozta Mezőgazdasági és Géptörténeti Gyűjteményét.

– Elsősorban a hagyománytisztelet az, ami miatt második alkalommal is megszerveztük a szántóversenyt. Tánczos Feri bácsi munkáját próbáljuk folytatni – mondta érdeklődésünkre Farkas László.

Ugyanakkor kihívásnak is tekintik a kezdeményezést, hogy sikerült-e elérni azt a célt, amit maguk számára tűztek ki. Azt követően, hogy tavaly egy jó hangulatú, sikeres versennyel elevenítették fel a helyi hagyománnyá vált rendezvényt, gyakorlatilag nem is volt kérdés számukra hogy másodszorra is nekilátnak.

A szántóverseny legidősebb versenyzője a nyolcvanharmadik évében járó Törőcsik József volt, aki eddig minden helyi versenyen részt vett.

„Egyszerűen nagyon szeretek szántani”

– mondta.

– Annak idején volt egy kis saját földem, illetve gépeim. Azon kezdtem el a munkát. Tánczos Feri beszélt rá, hogy nevezzek be a versenyre. Jó érzéssel tölt el, hogy munkámnak van látszata, és meg van az eredménye, azt gondolom ez a legfőbb hajtóerő – foglalta össze a veteránversenyző, hogy miért is szereti a szántóversenyeket.

A legfiatalabb rajthoz álló pedig a tizenhatodik évében járó Emődi Zoltán volt, akit pedig a kíváncsiság, az érdeklődés vezette a versenyig. – Tavaly láttam először szántóversenyt – emlékezett vissza a fiatal – és rögön megtetszett. A kenderesi szakiskolában tanulok mezőgazdasági gépésznek. Egyrészt a versenyzés izgalma, másrészt a mezőgazdasági gépek iránti érdeklődés az, ami miatt most kipróbáltam. Remélem az elkövetkező években még több alkalmam lesz, hogy gyakoroljak, illetve eredményeket érjek el a versenyeken.

Népszerű volt az idei verseny is

A szántóversenyre a helyi versenyzők mellet érkeztek Balástyáról, Kisújszállásról, Hajdúböszörményről, Törtelről, Hortról, Jászdózsáról, Szajolból és Jászladányból. A szántás mellett az érdeklődők veterán autók, motorkerékpárok, mezőgazdasági gépek kiállítását tekinthették meg, és volt kézi aratás, és hagyományos cséplési bemutató korhű cséplőgép segítségével. A kiegészítő, családi programok részeként pedig kézműves programok, ugráló vár várta a legkisebbeket, a gyerekek ügyességi játékokat is kipróbálhatnak a Csete Balázs Honismereti Egyesület tagjai jóvoltából.

 

 

 

 

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!