JÁSZKUNSÁG

2017.09.27. 06:55

Harmincezerrel kevesebben ajánlották fel adójuk egy százalékát a megyei civileknek

Huszonhétmillió forinttal csökkent tavalyhoz képest az adó egy százalékokból kapható összeg a megyei civil szervezeteknél.

Ez azt jelenti, hogy tizenkét százalékkal kevesebb egyszázalékos felajánlást kaptak a civil szervezetek a személyi jövedelemadóból, mint egy éve – derül ki a NAV szeptemberi adataiból.

Országosan mintegy egymilliárddal zsugorodott a civileknek utalt összeg – mindennek hátterében minden bizonnyal az idén bevezetett e-szja áll. A támogatott szervezetek között megyénkben is sok az állatokkal foglalkozó.

Az új rendszer sokak számára egyszerűbbé tette az adóbevallást, de jelentősen csökkent a felajánlói hajlandóság, hogy a bevallást az adózó helyett a NAV készítette el. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nemrég azt mondta, hogy a NAV 4,8 millió adóbevallást készített el, és ezek közül másfél millióra rá sem néztek azok, akik nevében az adóhivatal kitöltötte.

Ennek fényében nem csoda, hogy sokan az egy százalékukról sem döntöttek. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei egyesületek, alapítványok javára tett felajánlások száma 15,5 százalékkal csökkent tavalyhoz képest.

– A tavalyi 177 millió 40 ezer forinttal szemben ebben az esztendőben 149 millió 672 ezret kapnak meg a megyei civilek, akik részére a korábbi 71 ezer 542 helyett idén csupán 40 ezer 625 magánszemélytől érkezett egyszázalékos felajánlás – tájékoztatta honlapunkat Csányi Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei sajtóreferense.

– A pénzen a korábbi 915 helyett immár 888 szervezet osztozik. A legnagyobb utalandó összeg 11 millió 546 ezer forint, a második legnagyobb felajánlott összeg pedig 4 millió 148 ezer. Az első és a második helyen lévő civil szervezetnek felajánlott összegek között tehát hatalmas, mintegy hét és fél millió forintos különbség van.

– A legkisebb összeg 1 ezer 156 forint, amelyet a Rákóczifalva Közbiztonságáért Alapítvány részére utalnak majd ki – tette hozzá a sajtóreferens.

A legtámogatottabb civilek esetében is tetten érhető a hajlandóság csökkenése vagy a feledékenység. Továbbra is a jászberényi Kutyákkal az Életért Alapítvány a legkedveltebb civil szervezet, nekik háromszáznyolccal kevesebben, 3 ezer 247-en tettek felajánlást, 11,5 millió forintot.

A Kéz a Mancsért Civil Állatvédő Egyesülethez egymillióval kevesebb, azaz kicsivel több mint négymillió forint, 1 ezer 163 rendelkezőtől érkezett, a támogatók száma 334-gyel csökkent.

A Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány Közhasznú Szervezet majdnem egymillió forintos csökkenést könyvelhet el, ez hárommillió forint, amiatt, mert 294-en „elfeledkeztek” róluk. Végül 730 felajánló volt.

Mindegyik civil szervezet támogatása csökkent a felajánlások számában és összegében is, kivéve a Jászság Egészségéért Alapítványt. Őket ugyanis 396-an támogatták, tízzel többen, mint tavaly.

Míg egy éve még tizenöt civil szervezet kapott egymillió forint feletti szja-felajánlást a megyében, most csak tizenhárom.

Csekélyebb összeg jut majd a munkájukra

– Mintegy huszonöt-harminc százalékkal csökkent a támogatóink száma, így a tavalyi ötmillió helyett, idén már csak négymillió forintos felajánlásra számíthatunk – mondta el honlapunknak Elek Péter, a Kéz a Mancsért Civil Állatvédő Egyesület egyik aktivistája.

– Öt éve foglalkozunk civil állatmentéssel, viszont telephelyünk nincsen, a kutyákat ideiglenes befogadóknál helyezzük el, majd gazdásítjuk őket. Emellett óvodákba, iskolákba is járunk előadásokat tartani, például az állatvédelmi és kutyatartási szabályokról és arról, hogy mi is a teendő egy talált kutyával.

– Bevételeinket csak állatorvosra és kutyaeledelre költjük, de mivel nem ritka a hétszázezer forintos orvosi számla havonta, és kizárólag az egy százalékos felajánlásokból tartjuk fenn magunkat, az egymillió forintos csökkenés kevesebb mentést jelent majd. A kiesést ugyanis csak adományokból tudjuk pótolni, ha tudjuk... – világított rá a szomorú valóságra Elek Péter.

Czakó Nóra

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!