KENDERES/BÁNHALMA

2017.12.15. 17:25

Az idősek klubjának tagjai szerint maga a gesztus számít, hogy gondolnak rájuk karácsony előtt

Idén is legalább ezerháromszáz adag meleg ételt oszt szét két nap alatt a település lakosainak a kenderesi önkormányzati központi konyha. Az idősek klubjának tagjai szerint mindegy, hogy disznótoros, babgulyás vagy toroskáposzta, amit kapnak, hiszen maga a gesztus számít, hogy gondolnak rájuk karácsony előtt.

Ízlett a toroskáposzta – mondták az idősek klubjának tagjai az ételosztáskor

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Évekkel ezelőtt határozta el a városvezetés a karácsonyi vendéglátást is – mondja Knoch Ferencné, az önkormányzati központi konyha vezetője.

– A város szerette volna megvendégelni egy tál meleg étellel a lakosokat, miközben a művelődési ház színpadán zajlott az iskolások ünnepi műsora. Először babgulyást főztünk, aztán disznótorost – hurka-kolbászt – adtunk, amit már nemcsak helyben fogyaszthattak el a lakosok, hanem haza is vihettek.

– Amíg működött a bánhalmai iskola, volt hol elfogyasztani az ételt, s közben szólt a karácsonyi zene, az iskolások, óvodások műsort adtak.

– Igazodva a lakosok kéréséhez közben az étel is változott, már toroskáposztát főzünk – sorolja Knoch Ferencné, aki munkatársaival a két nap alatt ezerhárom-ezerötszáz adag meleg ételt oszt szét.

– Ehhez 350 kiló káposztát, 200 kiló húst, 20 kiló füstölt húst főzünk meg, több mint egy tonna lesz a készétel a vízzel és gerslivel. A gerslit én hoztam divatba Kenderesen, nem tudták, mi az, de mára megszerették.

– A pontos adagszámot nem tudom, hiszen amikor szedjük, kérdezzük a család létszámát is, ha négyen vannak, akkor négy adagot adunk.

– Nem szoktunk elfeledkezni az orvosi rendelő, a gyógyszertár dolgozóiról, az idősek klubjáról, a volt növényvédő állomáson dolgozókról, a közmunkásokról, nekik kivisszük, mert munkaidőben nem tudnak érte jönni – magyarázta a vezető, akitől megtudtuk, az évek alatt a műsor is átalakult.

– Bánhalmán szombat délután lesz gyertyagyújtás, a volt iskolaépületben, vasárnap délután pedig a Horthy ligetben kezdődik a betlehemi lángátadó ünnepség.

– Pádár Lászlóné polgármester Gödöllőről elhozza a betlehemi lángot, melyet a műsor és vendéglátás – zsíros kenyér lila hagymával, meleg tea, forralt bor, bejgli elfogyasztása után – gyertyával, mécsessel mindenki hazavihet otthonába.

A Kenderesi Gondozási Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálat Idősek Nappali Klubjába járók közösen fogyasztották el a központi konyáról érkezett toroskáposztát.

Ízlett a toroskáposzta – mondták az idősek klubjának tagjai az ételosztáskor
Fotós: Daróczi Erzsébet

– Örülünk neki, viszünk haza is belőle – mondják, miközben tányérjaikra szedik az ételt. Korábban volt hurka, kolbász, babgulyás is. Mindegy, mit kapunk, nem az a lényeg, hanem az, hogy adják. Ez a gesztus esik nekünk nagyon jól – mondja a csapat szószólója, Gruber Keresztélyné.

Egymással beszélgetve közösen fogyasztjuk el, s ráhangolódunk a karácsonyra is. Az ünnepi menü is változatos lesz – birkapörkölt, kacsa párolt káposztával, halászlé és bejgli – derül ki a tagok elmondásából.

– Hétfőn tarjuk a klub karácsonyi ünnepségét, melyen Koltavári Attila plébános meggyújtja a harmadik gyertyát, mi, dolgozók pedig bejglit sütünk a klubtagoknak – árulta el Balogh Károlyné.

Daróczi Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!