Kuncsorba

2017.07.26. 11:31

Hagyományos, mégis egyedi módon készül a csorbai savanyúság

Igazán egyedi ízeket kínálnak Kuncsorbán azoknak, akik szeretik a házias savanyúságokat. A közmunkaprogramban megtermelt zöldségeket ugyanis ily módon is feldolgozzák.

Szilvási Zsuzsa

Készülnek a savanyúságok

Fotó: Mészáros János

Bár a termés jelentős részét, a többi településhez hasonló módon, a konyhán hasznosítják, illetve értékesítik, a még megmaradt feleslegből savanyúság készül, szigorúan hagyományos módon, kézzel készítve.

A „titkok tudója„ Hegedűs Imréné, évek óta ő készíti azokat a finomságokat, melyeknek egyre nagyobb a keletje Kuncsorbán.

– Vödörszámra készítjük ezeket a savanyúságokat, de ahogy készül, olyan gyorsan fogy is belőle – mutatja Hegedűs Imréné.

– Egyre kapósabbá válik a falubeliek körében, talán azért is, mert nem otthon kell bajlódni vele és egész biztos, hogy finom. Jórészt uborkát, sárgarépát, káposztát, hagymát szoktunk használni, de egyre jobban szeretik a cukkinit is.

Készülnek a savanyúságok
Fotós: Mészáros János

Bár a zöldségfélék előkészítésében akad segítsége a savanyító asszonynak, a végleges íz megadása már kizárólag az ő dolga. Bár ahogy mondja, valójában nincs abban semmi titok, hogy miként őrzi meg télire a nyár ízeit, azért inkább nem árulja el, hogy pontosan milyen arányban keveri az ecetet, sót és cukrot, hogy ilyen finom legyen a végeredmény.

Egy azonban biztos: nem csak otthon a család, de több éve már az egész település apraja-nagyja szívesen fogyasztja az ételek mellé azt a savanyúságot, amit Hegedűsné készít.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!