SZOLNOK

2017.10.22. 19:55

A hetvenedik házassági évfordulón is túl vannak már

Nagyon ritka házassági évfordulót ünnepeltek nemrég Szolnokon. Kovács István és felesége hetven esztendővel ezelőtt mondta ki a boldogító igent, a házaspár azóta is kitart egymás mellett.

Kovács István és Tóth Irén hetvenedik, kegyelmi lakodalmukat ünnepelték

Fotó: Mészáros János

– Egy bálon ismerkedtünk meg Kőtelken, akkor még ritkán, csak a nagyobb ünnepek környékén rendeztek ilyeneket – emlékszik vissza a kezdetekre a kilencvenéves Irénke néni.

Az ifjú Kovács Istvánt ezután szinte azonnal bevitték munkaszolgálatra, miután hazatért, még sokáig udvarolt a fiatal lánynak. Kitartó volt, így végül 1947-ben egybekeltek. Házasságuk azóta is tart.

– Türelem? Az bizony kell! – legyint, mikor a hosszú házasság receptjéről kérdezzük.

– Látja, mi már nagyon idősek vagyunk, a férjem nehezen mozog, többször felkel éjszaka.

– Én meg kelek vele, pedig én is fáradt vagyok már, de hát mit tehetnék, segítek – mondja az idős asszony, aki azt is elárulja, szívesen hallgatja a rádióban a híreket, és még az orvos is gyakran rácsodálkozik, hogy kilencvenévesen is milyen jól vág az esze.

– 1966-ban költöztünk ide – mutatja a csendes utca szépen rendben tartott portáját. – Akkor már megvolt a kislányunk, ő az egyetlen gyermekünk. Itt, Szolnokon én a csirkekeltetőben, a férjem a Kőolajnál kezdett dolgozni.

– Mindig megvárt a biciklijével a munkahelyem előtt, és hazakísért, vigyázott rám, hogy ne kelljen egyedül hazajönnöm.

– A munkatársnők irigykedtek is, hogy lám, az ő uruk ezt meg nem tenné. Nagyon jó férj volt mindig is, soha nem járt el kocsmába, nem dohányzott, végigdolgozta az életét, még az unokáknak is segített az építkezésben – érzékenyül el.

Kovács István és Tóth Irén hetvenedik, kegyelmi lakodalmukat ünnepelték
Fotós: Mészáros János

A Kovács házaspárnak időközben két leányunokája, és négy dédunokája született, akik már szintén olyan korban vannak, hogy hamarosan akár ükunoka is érkezhet a családba.

– Nagyon jó lenne már – mosolyog –, csak hát a mai fiatalok is sokat dolgoznak, előbb fel szeretnék építeni az életüket. Amikor tudnak, eljönnek, nagyobb ünnepeken, és van, hogy segítenek rendbe tenni a portát, bár a füvet még mindig én nyírom – teszi hozzá a legnagyobb természetességgel.

– Nemrég tartottuk a házassági évfordulónkat, a hetvenediket. Akkor is itt volt a család, nekünk már ez a legnagyobb öröm és ajándék, hogy láthatjuk őket…

Ritka a kegyelmi lakodalom

Szinte minden házassági évfordulónak megvan a maga elnevezése, az első évfordulót például papírlakodalomnak, a tizediket rózsalakodalomnak, a huszonötödiket ezüstlakodalomnak, az ötvenediket aranylakodalomnak, a hatvanadikat gyémántlakodalomnak, a hatvanötödiket vaslakodalomnak, a hetvenediket pedig kegyelmi lakodalomnak hívják, ami már nagyon ritka, ugyanis nagyon kevesen tartanak ki egymás mellett, vagy élik meg együtt ezt a szép kort.

Nem véletlen, hogy csak egy van utána, a hetvenötödik, amit koronaékszer lakodalomnak neveznek.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!