14°
19°
11°

A humor nagyágyúi Szolnokon

Régebben minden csütörtökön a rádió elé húzódtam, és hallgattam kettőtől ötig a Kabaré csütörtököt; miután erre már nem volt lehetőség az egyetlen forrás a televízió lett. Nagy kedvelője vagyok a humornak; azon belül is a stand up comedy műfajnak, ezért megörültem, hogy nem csak a tv képernyőjén, hanem élőben is találkozhatom az idei SZOFI napok rendezvénysorozat keretében a Dumaszínház három tagjával a Student Hotel nagytermében.

Megérkezésemkor már zsúfolásig volt a terem, szinte mozdulni sem lehetett. Sikerült bepréselnem magam, azonban egy jókora hangládának köszönhetően alig volt látható Badár Sándor, Somogyi András és Dombóvári István, de minden szavuk teljes hangerővel jutott el hozzám.

Jászkarajenő szülötte – Dombóvári István, mint házigazda vette ki részét a műsormenetből. Humorbombái és beharangozója után az ezerarcú Somogyi András lépett a mikrofon mögé, azaz nem is ő, hanem a közélet valamennyi ismertebb szereplője. A palettán szerepelt Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Verebes István, Soma, Bakáts Tibor, Friderikusz Sándor, Csernus doktor, Galla Miklós, és még sokan mások.

A rövid szünetet követően Badár Sándor lépett a reflektorfénybe. Ezután közel másfél órás röhögőgörcs következett. Az estet könnyed humoregyveleggel zárta az időközben Badárra és Dombóvárira szűkült trió. Ezután, lehetőségem nyílt, hogy egy rövid interjú erejéig beszélgethessek velük.
Elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy látják a humor jelenét.

– Az elmúlt időkben jelentős változásokon ment át a műfaj, az elmúlt negyven évhez képest. Az akkori egy-két mondatra szűkült poénokra már nem vevők az emberek. Természetesen azoknak az időknek is megvoltak az egyéniségei, többe között  Boncz Géza, a Markos – Nádas duó – mondta Badár. Az új idők új igényeket hoztak; amikre a stand up comedy jelent megoldást. Igaz, előhírnökként ott volt Hofi Géza egyedi stílusa, aki olykor a közönséget is bevonta a műsorába, de ez már nem elég. A látókör bővülésével többet várnak el az emberek. A stand up műfaj jellegzetessége, hogy az ember együtt él a közönséggel, a műsor menetét döntőem befolyásolja, hogy kik ülnek a székeken. Felléptem olyan céges rendezvényen fellépni – mondja Badár – ahol egy mosoly nélkül ülték végig az előadásomat, mert nem tudtak feloldódni. Ez igen csak megizzasztja az előadót – tette hozzá nevetve.
– Ki számít jó stand up-osnak?
– Minden fellépő más és más, nem lehet sablonokban beszélni. Ez nem sajátítható el iskolában, ez jön magától. Van, aki hangokat és karaktereket utánoz, de vannak akik saját megélt élményeiket tárják a közönség elé. Ezek a történetek egy idő után unalmassá válnak, de a múltunkat nem tudjuk megváltoztatni. Ezért kell naprakésznek lenni.
– Ha lehet egy közhellyel élnem, akkor azt mondanám, hogy a téma az utcán hever – vágta közbe Dombóvári. Jászkarajenőn lakom, a falusi miliő rengeteg poént rejt magában. A helyzetkomikumok garmadát szülik a mindennapok.
– A jó előadó agya olyan, mint a filmfelvevő – képeket rögzít. Egy-egy fellépés során, ezeket a képeket használja fel – vette vissza a szót Badár – úgy alakítva, hogy a közönség át tudja venni a történet fonalát és együtt tudjuk megélni a történéseket.
– Az ismert tv reklám kapcsán meg kell kérdezni, mi a helyzet a Badár – Szőke párossal?
– Van. Létezik, ugyanúgy, mint Badár Sándor, és mint Szőke András is. Nem vagyunk testvérek. Régóta dolgozunk együtt, de a közös munka mellett megőriztük saját, egyéni stílusunkat is.
– Vannak-e jövőbeni tervei?
– Nem, mert úgy sem az lesz, amit akarok. Mindig csupán olyan célokat tűzök ki amikről biztosan tudom, hogy megvalósíthatók.
Ezután kérdéseimmel a Dumaszínház másik tagjához fordultam:
– Hogyan kezdted el?
– Volt a Fábry Shownak egy nyílt napja, ide jelentkeztem. De felkészülten mentem el, és nem sablonos kérdésekkel bombáztam a showmant – meséli viccesen Dombóvári István. Ezután már a Dumaszínházban találtam magam. Az első fellépés izzadósra sikerült, a másodikon már visítottak. A harmadikért már gázsit is kaptam. Ez 2005-ben volt.
– Hogy fogadták Jászkarajenőn a tévés szereplésed?
– Ha szabatosan akarok fogalmazni akkor azt mondanám. tudják, de lesz**ják.t A falu egy homogén környezet. Ott azt gondolják, hogy „Jéé, benne volt a tévében, ahelyett, hogy felásta volna a kertet!” Reggel bementem a kocsmában és egyből nekem estek. Több kritikát kaptam, mint elismerést. Meg kell valljam, hogy először a saját falumban fütyültek ki, de az is igaz, hogy mindezt még a színpadra lépés előtt – meséli nevetve.

SZOFI Napok 2008

A Szolnoki Főiskola hallgatói önkormányzata idén is megrendezte a SZOFI Napokat. A három napos rendezvény keretén belül játékos vetélkedőkön, koncerteken vehetnek részt a szórakozni vágyók. A fellépők között, olyan együttesek, előadók szerepelnek, mint: Pataki Attila, Subb Bass Monsrter, Republic, Dévényi Tibi bácsi, Ludmilla, ?agna Cum Laude, dj Palotai.
A részletes programért lárogass el:
http://www.szolfhok.com/ oldalra!

Legolvasottabb

1
Mezőtúrnál halálra gázolt egy gyalogost a vonat
2
Frontális baleset történt a 4-esen, ketten meghaltak
3
Vízilabda BL: a mezőny és a döntő létszámát is növelik
4
Halálos baleset: mezőgazdasági vontatónak ütközött a motoros
5
Halálos karambol történt Abonynál
ENSZ-közgyűlés
Kőkeményen kiállunk a magyar érdekekért
La Liga / 1 órája
Messi mesternégyesével gálázott a Barcelona
Az FC Barcelona 6-1-re legyőzte a vendég Eibar együttesét a spanyol labdarúgó-bajnokság ötödik fordulójának kedd késő esti mérkőzésén.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk SZŰCS BALÁZS (anyja neve: Kollár Franciska) halálának 16. évfordulójára ,,Hiányzik a hangod, kedves mosolyod jóságos szereteted, mely örökre itt hagyott, legyen tiéd egy szebb világ, az álmod ne zavarja már semmi más." Szerető felesége, lánya, veje, fia, menye, unokái és dédunokái Tiszaföldvár
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédnagymama SZÉKELY JÓZSEFNÉ (született: Krasznai Irén) 2017. szeptember 16-án, életének 89. évében elhunyt. Szeretett halottunk búcsúztatása 2017. szeptember 22-én, (pénteken) 11.30 órakor lesz a szolnoki Kőrösi úti temetőben. A gyászoló család
Mexikói földrengés / 1 órája
Száznál is több a halott, toronyházak omlottak le
RÁKÓCZIFALVA / 2 órája
Hátborzongató üzenettel is találkoztak már régiséggyűjtés közben
kincskereső kaland / 2 órája
A Jégtorony titkai a sarkvidéket járja be
Felemelő sztori / 4 órája
125 éves a melltartó
hétköznapi hős / 12 órája
16 ezer eurót talált a metrón egy diáklány, átadta a rendőrségnek 
vb-selejtező / 13 órája
A dánok egy félidőt hagytak női labdarúgóinknak