Közélet

2008.12.14. 12:53

Lakatot tesz a kapukra pár intézmény

Az év utolsó hónapjában a közintézmények többsége igyekszik spórolni a gázzal, a villannyal. Nagy részük a téli szünet ideje alatt zárva tart, ezáltal is csökkentve a költségeket.

D. E.—K .V.—N. I.

A megye múzeumai december 16-tól átmenetileg bezárnak. A téli szünet alatt a kiállítások sem látogathatók. A döntésnek anyagi okai vannak. A helytörténeti és képzőművészeti gyűjtemények döntő részének helyt adó megyei múzeumi hálózat tagintézményei december 16-án tesznek ideiglenesen lakatot a bejáratra. A szünet január 13-ig tart. Ez idő alatt a
muzeológusok sem dolgoznak — így jelentős energiamegtakarítást — egész pontosan egy hónapos fűtésszámlát spórolnak meg az intézmények.

— A Vas megyei társszervezet sajtóban megszellőztetett közüzemi
hátralékához hasonló tartozása nincs a szolnoki igazgatás alá tartozó nyolc intézménynek. Az ideiglenes bezárás a megyeszékhelyen a Damjanich János Múzeum kiállítócsarnokát, a Szolnoki Galériát is érinti — mondta dr. Horváth László megyei múzeumigazgató.

Nem tudnak minden oviban spórolni

A tiszapüspöki óvodában már nem tudnak min spórolni.

— Amíg gyerek van, fűteni kell. A fűtést és a világítást csak a téli

szünetben tudjuk kikapcsolni, ami december 21-től január 2-ig tart — tudtuk meg Pomázi Erikától, az intézmény vezetőjétől.

A jászfényszarui városi óvodában energiatakarékos égőket használnak, amelyek ugyancsak segítenek abban, hogy kevesebb legyen az energiaköltség. Mezeiné Folyó Angéla intézményvezető-helyettes elmondta, figyelnek arra, hogy ne legyen túlfűtés, és hogy az ajtók rendesen be legyenek zárva.

Éjszakára is leveszik a fűtést, de nem túlságosan, hogy másnap is kellemes idő legyen az intézményben. A víz mennyisége is szabályozva van, nehogy túl sok folyjon ki, ha a gyerekek megnyitják. Ők is bezárnak a téli szünetre két hétre, ilyenkor minimálisra veszik le a fűtés, hogy ne fagyjon le a rendszer.A besenyszögi múzeumban nem várhatóak ehhez hasonló intézkedések. Mint azt Molnár Melinda, az intézmény vezetője elmondta, 300 négyzetméteres területre van két gázkazán. Ezeket akkor csavarják fel az optimális húsz fokra, ha bejelentett csoportok érkeznek, illetve bemutató órát tartanak. Az intézmény zárva lesz ugyan a téli szünetben, de ha valaki szeretné megtekinteni a kiállítást és előre szól telefonon, akkor kinyitják.

A jászberényi Jász Múzeumban nem igazán van lehetőség a spórolásra, mert az intézmény egy fűtési rendszeren van, így nem tudják elválasztani a helyiségek fűtését egymástól. A kiállítások december tizenöttől január
tizenharmadikáig zárva lesznek, de az irodák működni fognak. Azok csak pár napra zárnak be teljesen. Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató elmondta, hogy tapasztalatuk szerint sajnos ezek a kihagyások nem jelentenek túl sokat, nem igazán tudnak spórolni rajtuk.

A karcagi Györffy István Nagykun Múzeum ismét bezár néhány hétre — tudtuk meg dr. Nagy Molnár Miklós igazgatótól. Az intézmény december 16-tól január második hetéig nem lesz látogatható. A Jókai és az Erkel Ferenc utcai tájházak már októberben, a fűtési szezon kezdetekor bezártak, ott májusban lesz nyitás. A Karcagi Ifjúsági Házban csak részleges lesz a zárva tartás. Az intézmény karácsonykor zárva tart, de a két ünnep között nyitva lesz 27-én, 29-én és 30-án. December 31-étől, szilvesztertől azonban néhány napra bezárnak, nyitás január 5-én reggel — informálta lapunkat Fazekas Róbert, az intézmény munkatársa.

A jásziványi művelődési ház általában zárva van a téli szünetben, ilyenkor
csak a szükséges fűtés megy. — Ha nagyobb rendezvények vannak, akkor azokra megnyitjuk az intézményt, de ezeket is próbáljuk egy időpont köré csoportosítani, például egymást követő napokra. A kisebb rendezvények számára a könyvtárban biztosítunk helyet — közölte Lóczi Miklósné, az intézmény vezetője.

A besenyszögi Chiovini Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben nem csak télen figyelnek oda arra, hogy minél kevesebb energiát használjanak. — Felhívtuk a diákok figyelmét arra, hogy mindig csukják be maguk mögött az ajtót. Napsütésben nem kapcsolunk villanyt, és a tanórák közötti szünetben is eloltjuk — összegezte spórolási technikáikat Farkas Árpádné igazgató-helyettes. Az iskola termosztátját központilag szabályozzák, de nagy segítség lenne a takarékoskodásban az intézmény ötven éves nyílászáróinak a cseréje. — Sok energiát pazarolunk azzal, hogy a rések között kiszökik a meleg — mondta Farkas Árpádné. Az intézmény tiszasülyi tagintézménye  szerencsésebb helyzetben van, mert tavaly lecserélték a nyílászárókat.

A jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban az önkormányzat egyik pályázatának köszönhetően energiatakarékos világító eszközöket szereltek be. — Ez segít a villamosenergia megtakarításban. A fűtésben az előírt hőmérsékletet biztosítjuk a diákjaink számára, és a szükséges időre
szellőztetünk, utána figyelünk, hogy mindent bezárjanak — mondta Nagy
András igazgató. A túlfűtést teljes mértékben elkerülik. December 21-től
két hétig tart a téli szünetük, amikor senki sem dolgozik, így ilyenkor
annyira fűtenek az intézményben, hogy nehogy lefagyjon a rendszer.

gázzal, a villannyal. Nagy részük a téli szünet ideje alatt zárva tart,

ezáltal is csökkentve a költségeket. D. E.—K .V.—N. I. Nem tudnak minden oviban spórolni A tiszapüspöki óvodában már nem tudnak min spórolni.

— Amíg gyerek van, fűteni kell. A fűtést és a világítást csak a téli

szünetben tudjuk kikapcsolni, ami december 21-től január 2-ig tart — tudtuk meg Pomázi Erikától, az intézmény vezetőjétől.

A jászfényszarui városi óvodában energiatakarékos égőket használnak, amelyek ugyancsak segítenek abban, hogy kevesebb legyen az energiaköltség. Mezeiné Folyó Angéla intézményvezető-helyettes elmondta, figyelnek arra, hogy ne legyen túlfűtés, és hogy az ajtók rendesen be legyenek zárva.

Éjszakára is leveszik a fűtést, de nem túlságosan, hogy másnap is kellemes idő legyen az intézményben. A víz mennyisége is szabályozva van, nehogy túl sok folyjon ki, ha a gyerekek megnyitják. Ők is bezárnak a téli szünetre két hétre, ilyenkor minimálisra veszik le a fűtés, hogy ne fagyjon le a rendszer. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!