KARCAG

2017.09.16. 10:27

Látványos, ezer évet felölelő bemutatóval készültek a lovasok

 A Pusztai Róka ­Nomád Hagyományőrző Egyesület ­lovasai is ott voltak az ősök napja rendezvényen, ­Bugacon. Bene Sándor emeritus nagykunkapitány, a csapat vezetője elmondta, a megszokott lovasíjász-bemutató helyett egy teljesen új programmal készültek a IV. Ősök Napjára.

Bene Sándor nagykunkapitány

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A háromszáz lovas hagyományőrző tradicionális seregszemléjén harci bemutatók, lovas versenyek, lovas vetélkedők, íjászprogramok, a magyar–hun–avar örökséget bemutató kiállítások is voltak.

– Mi eddig még soha nem látott nagy létszámmal, harmincöten jelentünk meg a rendezvényen, ebből harmincan tartottak lovas bemutatót. Az utánpótlással sincs gondunk, szerencsére csapatunknak több új, fiatal tagja van.

– A karcagi, alföldi csapatszárny mellett van egy ­dunai szárnyunk is Pomáz, Szentendre, Budakalász lovasaiból. Elmondhatom, nagy sikerrel mutatkoztunk be az új programunkkal, a tőlünk már régóta megszokott lovasíjász-bemutatót most egy még látványosabb, ezer évet felölelő bemutatóvá egészítettük ki.

Bene Sándor nagykunkapitány

Fotós: Daróczi Erzsébet

 

– A „Fejezetek a magyar könnyűlovasság történetéből” programunk első része a honfoglalás kori, majd a végvári időszak harcászatát és a huszárhagyományokat mutatja be, így átfogva azt az ezer évet, ami alatt változott a magyar könnyűlovasság.

– A Jászságból huszár barátaink segítették a munkánkat, hiszen tizennyolc lóval mutattuk be a jeleneteket, melyekhez a korhű viseletünk is megvan. Ezt az új programunkat jövőre Karcagon is szeretnénk a hazai közönségnek is bemutatni – ígérte meg Bene Sándor.

D. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!