JÁSZKUNSÁG

2017.07.20. 17:29

Minden járásban egy századnyi önkéntes katonára van szükség

Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer létszámkeretének ­feltöltése Jász-Nagykun-Szolnok megyében ez év májusában megkezdődött. A Magyar Honvédségben vállalható legújabb szolgálati formáról tartottak kedden sajtótájékoztatót a szolnoki városházán.

Mészáros Géza

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, valamint­ Gulyás Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegésztő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság­ parancsnokhelyettese elöljáróban emlékeztettek, hogy Magyarországon a kötelező sorkatonaság „intézménye” még az előző évtized első felében, 2004-ben megszűnt, vele együtt „szétszéledt” a 120-130 ezer fős sorkatonai állomány is.

Mondandójukban mindketten kiemelték, hogy ugyan hazánkban ma békeidőt élünk, ám a határaink körül megnőtt biztonságpolitikai kockázat miatt az ország biztonsági helyzete új kihívások elé állítja a nemzetet.

„A honvédelem ­nemzeti ügy!” – ez is a jelmondata annak­ a programnak, amely azt hangoztatja, hogy hazánknak szüksége van olyan tartalékos katonákra, akik a ­civil foglalkozásuk megtartása mellett támogatják a honvédelem ügyét.

Példaként a svájci haderőt említették fel, ahol harminckettő éves koráig minden férfi­ kötelezően tartalékos ­katona. A V4-ek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) tagállamai a közelmúltban kezdik felépíteni saját, önkéntes haderejüket, amely ugyancsak tartalékosokra épül.

A magyar tartalékos rendszer fejlesztése kapcsán Gulyás­ Zoltán elmondta, hogy járásonként egy-egy század, területi elven, lakossági részarányban szervezett erő kialakítása a terv.

Megyénk kilenc járásának tehát önkéntes alapon beléptetett, 900 tartalékos katonát kell bevonni a rendszerbe.

– Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat létrehozásának az a célja, hogy kiegészítsék, és olykor tehermentesítsék a hivatásos és szerződéses állományt, valamint ­rendkívüli állapot és ­megelőző védelmi­ helyzet esetén katonai szolgálatot teljesítsenek. Hazánknak is szüksége van olyan önkéntes ­tartalékosokra, akik civil foglalkozásuk vagy felsőfokú tanulmányaik mellett támogatják a honvédség munkáját.

A felkészítések alkalmával olyan kiképzést, képzettséget, tudást kapnak a tartalékosok, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, illetve protokolláris feladatai is lesznek – mutatott rá Gulyás Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegésztő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese.

Minden fél támogatást kap

Az önkéntes tartalékos ­katonák legtöbb esetben civil munkahelyeken dolgoznak, s amennyiben behívják őket, illetményre jogosultak. A munkáltatók pedig eközben motiválják: az önkéntes ­tartalékos katonai szolgálatot ­támogató munkáltató a munkavállalójának tényleges katonai szolgálatteljesítési ­időtartamára, valamint az ezzel kapcsolatban kiadott pótszabadság időtartamára kompenzációra jogosult. Az ­önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatformáról bővebben a kormányablakoknál, a toborzóirodákban, valamint az iranyasereg.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Mészáros Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!