SZOLNOK

2017.12.14. 19:58

Nagyon szép gesztus az adományozás – egy porszívóval is meglepték János bácsit

Egy hónappal ezelőtti cikkünk nyomán sokan felajánlották segítségüket a korábban hajléktalanként élő Kovács Jánosnak. Az adományoknak köszönhetően kis garzonja egyre komfortosabb, ezentúl könnyebben tisztán tudja tartani, legújabban ugyanis takarítóeszközöket kapott.

Jánosnak porszívóra volt szüksége, Terényi Jenőné pedig hozott neki

Fotó: Mészáros János

– Nagyon szépen köszönöm! Nagyon hálás vagyok… – mondja könnyes szemmel Kovács János, miközben kis önkormányzati bérlakásában átveszi a hatalmas dobozt. Vadonatúj piros porszívó van benne, de kapott még felmosót, tisztítószereket és újságokat is a szolnoki Terényi Jenőnétől.

– Az az igazság, hogy nem vártam ennyi ajándékot, meg vagyok hatódva, nagyon jólesik. Minden segítség jól jön – mondja János.

– A régi tönkrement, új porszívóra pedig nem lett volna pénzem, pláne így, hogy hét és fél ezer forint gázszámlákat fizettem nyáron is, és ahelyett, hogy kevesebb lett volna, most kiküldtek egy negyvenegyezer forintos csekket. Pedig nem fűtök nagyon… – csóválja a fejét értetlenül.

– Meglepő volt az idei év számomra… előtte öt évig az utcán éltem, majd az önkormányzat segített, hamar kiutalta ezt a bérlakást. Ez egy hetvennégy éves embernek hatalmas élmény.

– Azóta pedig nagyon sok jó szándékú emberrel találkoztam. Egy kis segítséggel már megváltoztatható egy ember élete, de csak annak, aki nem él vissza vele – tette hozzá.

– Az újságban olvastam János bácsiról – mondja az adományozó, Terényi Jenőné.

– Engem teljesen letaglózott az, hogy nincs villanya… Bérházban lakom, de ha három percre nincs villany, mindenki összeszalad a lépcsőházban. Üzentem a Humán Szolgáltatónak, és visszahívtak, majd segítettek lebonyolítani az adományozást.

– Mivel időközben lett villany, ezért gondoltam, hogy akkor takarítóeszközöket hozok. Már korábban elhatároztam, hogy azt a nyugdíj-kiegészítést, amit kaptam, jótékony célra fordítom.

Jánosnak porszívóra volt szüksége, Terényi Jenőné pedig hozott neki
Fotós: Mészáros János

– Minden évben szoktam adományozni, amikor csak tehetem, több szervezetnek. Ebben nőttem fel, ezt hoztam otthonról. Nagyon összetartó és szeretetteli közösségben éltünk, a szüleim is mindenkinek segítettek, akinek csak tudtak, és a lányom is továbbviszi a hagyományt – meséli, majd azonnal felteszi a férfinek a kérdést.

– Mire van még szüksége, János ami a napi életéhez szükséges? Látom, függöny is kell még…

– Nincs mosógépem és centrifugám – válaszolja az idős férfi. – Nem sürgős – szabadkozik – mert egy kedves szomszéd segít mosni. De könyvekből mindig, mindenféle jöhet!

Kiderül, bár Jánosnak felajánlották, eddig nem kért televíziót.

– Sokszor jó lenne, de az az igazság, hogy nagyon sok műsor idegesít. Legfeljebb nem kapcsolom be – gondolkodik el, és végül mintha kezdene elbizonytalanodni ebben a kérdésben.

Villanya is van már a férfinek

– Amint megtudtuk a problémát, felvettük a kapcsolatot a társasház kezelőjével, a Szollak Kft.-vel, akik hamar beszerelték a világítást – mondta Szépné Kiss Rita, a Humán Szolgáltató Központ munkatársa, a Szolnok Segít Program koordinátora.

– Az ünnepek közeledtével nagyságrendileg több adomány érkezik, ilyenkor nemcsak magánszemélyek, hanem intézmények, cégek is megkeresnek bennünket. Többnyire tartós élelmiszert, ruházatot, játékot ajánlanak fel, de sokan készpénzadományt is – mondta a programról.

Aki szeretne még adományozni, az személyesen megteheti a Humán Szolgáltató Központ Városmajor úti irodájában, a telefonszámukon, vagy a Szolnok Segít Program honlapján keresztül.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!