MÚLTIDÉZŐ

2017.11.26. 18:45

Női blúzokat rabló tolvajbanda, retró „bliccelésgátló” – erről beszéltek harminc éve

Kereken harminc évvel ezelőtt, 1987. november 26-án az – akkor még – Szolnok Megyei Néplapban mai szemmel nézve egészen mókás hírek láttak napvilágot. 

Maraf kó Imre, az egyik feltaláló a Blicc-stoppal.

Például Pallai Sándor őrnagyot sikerült megszólaltatni az akkor éppen lefülelt tolvajokkal és egy bűncselekménnyel kapcsolatban. Az őrnagy elmondása szerint történt, hogy lakossági bejelentést kaptak, miszerint gyanús egyének nagy zsákkal szálltak be ilyen és ilyen taxiba.

A rendőrök megkeresték és megállították ezt a taxit, melynek utasa két huszonéves hölgy volt, akiknél két nagy zsákot és egy batyut találtak. Összesen 493 jugostózláv gyártmányú nőiblúz került elő a batyukból!

Aztán később kiderült, egy ötfős banda tagja volt a két hölgy, és a fent említett mennyiségű blúz csak a töredéke voltannak, amit végül náluk találtak. És bizony volt a bandának egy 18 éves tagja is, aki zsenge kora ellenére már közveszélyes munkakerülésért börtönben is ült.

További érdekesség volt az ügyben, hogy mikor a rendőrök visszamentek a még megmaradt holmiért, amit a banda magáévá tett,már csak egy doboz cigarettát találtak a helyén. A tolvajokat is meglopták! Hát ilyet!

Egy másik, aznapi hír szintén mosolyt csal ma már az arcunkra, micsoda újdonságok voltak harminc évvel ezelőtt!

Kisalföld Volán, a szakemberei által kifejlesztett és szabadalmaztatott Blicc-stop elnevezésű célszámítógéppel rukkolt elő, mely – talán nevéből is következtethetően – a bliccelést hivatott megakadályozni az autóbuszokon.

Mégpedig úgy, hogy az ajtókra felszerelt érzékelők segítségével rögzíti a megállókban le- és felszállók számát, tájékoztatja a jármű vezetőjét arról, hogy pillanatnyilag hányán „bliccelnek”. A Blicc-stop további története sajnos nem ismert, de tökéletesen nem válthatta be ahozzá fűzött reményeket, mert ma, harminc évvel később is napirenden vanmég a bliccelés.

Maraf kó Imre, az egyik feltaláló a Blicc-stoppal.

És még egy korabeli hír ráadásnak: új számítógépek érkeztek a jászdózsai iskolába! Képzeljék csak mekkora szó volt ez akkor!

1987-ben, a szeptemberi tanévkezdéssel nem kevesebb, mint négy Commodore számítógéppel gazdagodott a Jászdózsai Általános Iskola. Kettőt saját költségvetéséből vásárolt az oktatási intézmény, egyet a szülői munkaközösség szerzett be a helyi takarékszövetkezet mogatásával.

A negyediket, egy C 64-est pedig lemezolvasóval együtt a Viszneki Béke Tsz ajándékozta az iskolának. A kisdiákok pedig két szakköri csoportban el is kezdtek ismerkedni a számítástechnika alapjaival.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!