Mezőtúr

2017.07.26. 17:30

Pitbullok támadtak egy kiskutyára, de két bátor diáklány közbelépett

Vajon hányan mernénk közbelépni, amikor azt látjuk, hogy valakit kutyatámadás ér az utcán? Hányan vetnénk közbe magunkat, akár saját testi épségünket is veszélyeztetve?

Szilvási Zsuzsa

Barbara és Dorina, a két felső tagozatos diáklány minden bizonnyal nem is gondolt rá, milyen veszélyekkel járhat, amit tettek. Ők „csak” segítettek.

– Kivételes bátorságról tett tanúbizonyságot nemrégiben két mezőtúri kamaszlány – tudtuk meg Herczeg Zsolttól, Mezőtúr polgármesterétől.

– Egyik délután ugyanis kutyatámadás ért egy középkorú asszonyt a Dózsa György úton. A hölgy éppen kistestű kutyáját sétáltatta, amikor a túloldalról megindult feléjük két pitbull és rájuk támadt. Az esetet látva Berec Barbara és Gábor Dorina a saját testi épségét kockáztatva a segítségükre sietett.

– Ennek köszönhető, hogy komolyabb baj, személysérülés nem történt. Úgy vélem, a két általános iskolás lány maximális emberségről, empátiáról és rátermettségről tett bizonyságot, ezért a képviselő-testület támogatásával polgármesteri elismerésben részesítettem őket a napokban.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock.com

Bár a kutyatámadást elszenvedő hölgy kilétét nem szeretné felfedni, annyit azért elmondott honlapunknak, hogy egész életében hálás lesz a lányoknak.

– A kutyusom egész biztosan, de könnyen lehet, hogy én is nekik köszönhetem az életemet – mondta.

– Olyan gyorsan történt minden aznap délután, hogy csak utólag sikerült összerakni a történteket. Sétálni mentünk, s ahogy át akartunk kelni az úton, csak azt vettem észre, hogy a túloldalról két megvadult eb rohan rá a kutyámra.

„Próbáltam védeni, ráborultam, s bíztam benne, hogy hamarosan segítség érkezik.”

– Bár viszonylag sokan voltak abban az időben az utcán, egyetlen felnőtt járókelő sem sietett a segítségünkre, csak a két lány. Ők azonnal odarohantak hozzánk, s valami csoda folytán leszedték rólam a két támadó állatot. Utána persze már mások is jöttek segíteni, így végül sikerült megfékezni a pitbullokat, ám ha ők nincsenek, nem tudom, hogyan alakul a sorsunk.

A lányok számára egyetlen percig sem volt kétséges, hogy az ismeretlen bajba jutott hölgy segítségére kell sietniük. Nyilatkozni azonban kamaszlányként egyikük sem szeret, így csak egyikük édesanyját sikerült elérünk.

Amint Szakács Erika elmondta, rendkívül büszke a két barátnőre, bár utólag végiggondolva természetesen benne is felmerült, hogy akár a lányoknak is bajuk eshetett volna. Barbara és Dorina pedig nagy örömmel és köszönettel fogadta a polgármesteri elismerést, amely mindkettejük számára óriási meglepetést okozott.

Mit tegyünk, ha ránk támad a kutya?

Sajnos, bármelyikünkkel előfordulhat hasonló eset, így nem árt, ha tudjuk, mit kell tennünk kutyatámadás esetén. A szakértők szerint az egyik legfontosabb, hogy ne pánikoljunk. Az állatok ugyanis megérzik a félelmet. Ha izgatottak leszünk, nekiállunk futni, sikítozni, csak az önbizalmát tápláljuk a támadásban, vagy még rosszabb esetben, fenyegetésnek veszi a viselkedésünket.

Ha az eb agresszíven lép fel, álljunk szembe vele és akár támadjuk is vissza, ha szükséges. Ugyanis, ha véletlenül földre esünk a támadás során, nem csak nehezebb lesz visszavágnunk, de kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek az olyan létfontosságú területek, mint a törzsünk, fejünk, torkunk. Ezeket a területeket kell a legjobban védelmeznünk, hiszen itt ejthetik rajtunk a legsúlyosabb sérüléseket.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!