SZOLNOK

2017.12.18. 06:56

Régóta szerettek volna szobrot állítani a néhai pápának Szolnokon – az álom most teljesült

Szombaton hagyományos lengyel karácsonyt tartott a megyeszékhelyen a Szolnoki Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat. Az idén tizenkilencedik alkalommal tartott ünnepség három helyszínen zajlott.

A teljesen megtelt vártemplomban délután három órakor lengyel–magyar nyelvű szentmisét tartottak, majd a lengyel közösség és meghívott vendégeik részt vettek a Kossuth téri adventi gyertyagyújtáson is.

Végül a Verseghy Ferenc Könyvtár Verseghy termében tartott lengyel hagyományos ostyatöréssel, a szolnoki lengyel gyermekekkel kibővített Plesnioki lengyel betlehemes csoport ünnepi fellépésével, a lengyel és magyar konyha remekeit felvonultató ünnepi vacsorával és lengyel karácsonyi énekek, koledyk közös éneklésével zárult az ünnepi rendezvény.

A program egyik fénypontja minden bizonnyal a vártemplomi szentmise volt, melyet Máthé György szolnoki esperes-plébános és a máriabes­nyői Mária-kegyhelyen szolgáló Krzysztof Miklusiak atya közösen celebrált.

A szentmisén meghívott vendégként részt vett a nemzetiségi szószóló, dr. Csúcsné Halina, továbbá a Plesnioki vendég együttes település, Plesna polgármestere és vezetősége, illetve számukra készített meglepetésként magyar testvérvárosuk, Bodajk küldöttsége is megjelent, a polgármester vezetésével.

A szentmise hangulatát igen bensőségessé tették a Plesnioki együttessel együtt énekelt szép lengyel karácsonyi énekek is. A szentmisén szentelte meg Krzysztof Miklusiak atya Szolnok új értékét, a vártemplomban elhelyezett, az életnagyságúnál valamivel nagyobb Szent II. János Pál Pápa-szobrot is.

A szobor történetéről Bátori Zsolt, a Szolnoki Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke honlapunknak elmondta, hogy Máthé György atyával régen szerettek volna egy Szent II. János Pál pápa-szobrot felállítani Szolnokon, amihez folyamatosan keresték a lehetőséget. Végül egy lengyelországi adomány révén gazdagodott a város a szép műalkotással.

Az ügy mozgatója a lengyelekkel igen szívélyes viszonyt ápoló, és Máthé György plébánost is jól ismerő gödöllői

Rózsa László volt.

Ennek a szobornak még egy példánya található hazánkban, a máriabesnyői Mária-kegyhelyen. Bátori Zsolt a szoboradomány kapcsán azt is megosztotta velünk, hogy az így kialakult kapcsolat révén jövőre remélhetőleg városunkba látogat majd Szent II. János Pál pápa ma érseki rangban levő egykori titkára is.

Kik alkotják a lengyel önkormányzatot?

Bátori Zsolt elnök tájékoztatása szerint a népszámlálás adatai szerint hatvanhárom, magát lengyelnek valló ember él Szolnokon. Ebben a létszámban vannak magyar, de lengyel házastárssal élő magyarok és leszármazottak is. A megyében összesen 125 ide sorolható lakost számláltak a hivatalos adatok szerint. Az itteni lengyel közösség a kilencvenes évek elején alakult ki, az ide házasodott lengyel asszonyok révén, s amikor kölcsönös kapcsolattartás alakult ki köztük, megalakítottak egy lengyel klubot. Az 1994-től működő kisebbségi önkormányzatok sorában ’98 őszén alakult meg Szolnokon is az önkormányzatuk, s az eltelt évek alatt úgy alakult a létszámuk, hogy a hagyományossá vált közös karácsonyi ünnepségeken már megtöltik a szolnoki vártemplomot. Ebben az évben száztizenketten vettek részt az ünnepi szentmisén.

Szathmáry István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!