Sport

2017.07.05. 16:30

Szabó Zsófi búcsúja: Pontszerzés a karate-világkupán

A világ legjobb nyolc versenyzője között, pontszerzőként végzett Szabó Zsófia­ (-55 kg) a július első hétvégéjén, Kazahsztánban megrendezett súlycsoportos karate-világbajnokságon.

Varga Csaba

A jászberényi Y Akadémia-­Yakuzák SE sportolója ­ezzel az eredményével a legjobb magyarként szerepelt a kyokushin karate kétévente­ megrendezésre kerülő világversenyén. Zsófi újabb sikerének szemtanúja volt az irányzat magyarországi megalapítója, shihan Furkó Kálmán is, aki a kazah fővárosban impozáns keretek között megrendezett világkupán megkapta a 8. dant.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Szabó Zsófi verseny közben Fotó: Yakadémia.hu
[/caption]

A világkupát (súlycsoportos vb) Asztanában, Kazahsztán fővárosában rendezték július első napjaiban. A sportág másik hagyományos világversenyének, a súlycsoport nélküli világbajnokságnak mindig Japán a helyszíne. A kyokushin karaténak ez a két világverseny a legrangosabb viadala.

A világkupán a szigorú japán ­tradíciók miatt nők sokáig nem is vehettek részt és napjainkban is csak meghívás alapján, az elmúlt időszak eredményeit figyelembe véve nevezhetnek. Szabó Zsófia tavalyi és idei Eb-elsőségével, valamint más nemzetközi versenyeken elért helyezéseivel érdemelte ki, hogy egyike lehetett azon keveseknek, akik Európa-válogatottját képviselik Kazahsztán­ban. Rajta kívül a kapuvári Németh Veronika (-55 kg) és a nyírbátori Karczub Zalán (-65 kg) utazhatott még a világkupára, de csak Zsófinak sikerült küzdelmet is nyernie.

Zsófi az áprilisi­ dániai Eb-győzelmet követően egy új, speciálisan a világkupára szóló felkészülési­ időszakot kezdett edzőjével, sensei Agócs Tiborral és ennek meg is lett az eredménye.

Első ellenfele egy japán lány volt, akit 6 perc után győzött le Zsófi. Ez nem mindennapi­ teljesítmény, hiszen igen ritkán fordul elő, hogy európai küzdő japán fölé tud kerekedni technikában és erőnlétben egyaránt. Szabó második ellenfele kazah volt. Vele szintén 6 percet küzdött Zsófi­, akinek sajnos az 5. percben felcsúszott az egyik ütése, és megütötte ellenfelét. Így hiába volt sokkal jobb a véghajrában Szabó, a bírók nem hozhatták ki győztesnek az utolsó hosszabbításban, mert a szabálytalan technika miatt korábban megintették. Amennyiben nincs ez az apró hiba, Zsófi már a döntőbe jutásért küzdhetett volna.

A jászberényi Y Akadémia-­Yakuzák SE sportolója így is pontszerző helyen, a legjobb nyolc között végzett.

Az idén 28 éves, a Heves megyei Domoszlón született Szabó­ Zsófia ezzel a kiváló szerepléssel befejezte „­profi” pályafutását is, amit még Abasáron, sensei Tóth Attilánál kata versenyzőként (formagyakorlat) kezdett.

– Életem egy szép korszaka lezárul. Köszönöm a bátorítást, a lelki segítséget! Sokat kaptam mindannyiótoktól” – ezekkel a szavakkal üzent a klubtársaknak, támogatóknak és a szurkolóknak Asztanából Szabó Zsófi. A berényi karatésról tudni kell, hogy ötszörös magyar bajnok, aki pályafutása során nyert két Eb-t, volt Eb-ezüst- és -bronzérmes, világkupa második helyezett is, ezen túl pedig háromszoros horvát és kétszeres lengyel bajnok, de nyert nemzetközi versenyt Ausztriában is.

Agócs Tibor, aki 2010 óta edzi Zsófit és igazgatja versenyzői karrierjét, úgy véli, a kazahsztáni világkupa-szereplés méltó befejezése volt ennek a pályafutásnak.

– Zsófi kiadott magából mindent nem csak a világkupán, akárcsak pályafutása során – nyilatkozta Agócs mester. – Nem szomorkodunk azon sem, hogy nem került dobogóra, annak ellenére, hogy egyértelműen jobb volt az ellenfelénél. Ez is benne van…

– Szép sportkarriert építettünk, s meghatározó tagja marad továbbra is egy olyan közösségnek, amelyből reményeink szerint mások is hasonlóan sikeres ­útra léphetnek, mint ő. Eredményei mellett már most hihetetlenül nagy tudása, tapasztalata van a modern sporttudományos felkészülésben, edzésmódszertanban. Zsófi továbbra is az Y-csapatát erősíti és „az élet iskolájában” rengeteget tud hozzátenni a jövőben is a fiatalok karrierjéhez és az egészséges életmódhoz.

Furkó Kálmán újabb rangos elismerést kapott

A világkupát ­megtekintette a WKO (World ­Karate ­Organization) valamennyi ­vezető személyisége. Ott volt természetesen shihan Furkó Kálmán is, aki, miután betöltötte 70. életévét és legutóbbi mesterfokozatának elnyerése óta eltelt a szükséges kivárási­ idő, Asztanában ünnepélyes külsőségek között átvehette a 8. dant. ­Furkó Kálmán mellett csak kevesen (a „nagy öregek”, mint Howard Collins és Brian Fitkin, illetve a WKO Shinkyokushin vezetője, Kenji Midori) büszkélkedhetnek ilyen magas fokozattal a karatéban. Tiszteletbeli dan fokozatot kapott még Kazahsztán­ban a tiszafüredi kötődésű ­Szövetes Veronika (4.dan) és dr. Szepesi­ Csenge (3.dan) is és ugyanitt előléptették 5. danra a kétszeres világbajnok Norichika ­Tsukamotot is, akinél ez év elején ­Szabó Zsófia több hetet edzhetett Tokióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!