VÁROSI LEGENDA

2017.11.19. 18:10

Titkos csapóajtó a próbafülkében? Erről beszéltek néhány éve Szolnokon

Alig néhány évvel ezelőtt, 2013-ban egy elég extrém sztori terjedt szájról szájra Szolnokon és környékén.

Abban az évben nemcsak a térségben, országos szinten is téma volt, hogy Szolnokon és környékén több embernek is nyoma veszett, a helyiek pedig azt rebesgették, szervkereskedők rabolták el őket. Beszéltek titokzatos kínai próbafülkékről, elkábított nőkről...

A rendőrség nem győzte cáfolni ezeket a nem túl biztató híreket, és a helyiek közül is sokan csak legyintettek az egészre, mondván: szóbeszéd, a fele sem igaz. Mégis akadtak szép számmal olyanok, akik hittek a pletykáknak és a próbafülkékbe is inkább kísérettel mentek be.

Annyira erősen tartotta magát a pletyka, hogy a polgármester még sajtótájékoztatót is tartott ez ügyben, a rendőrkapitánnyal közösen próbálták megnyugtatni az embereket.

De mi lehetett az alapja egyáltalán eme bizarr híresztelésnek?

Akkoriban viszonylag rövid idő, pár hónap alatt több embernek is nyoma veszett Szolnokon és környékén valóban. Idáig stimmel. Akkor a rendőrség azt nyilatkozta a témában, hogy 2012 októbere és 2013 áprilisa között összesen 41 felnőtt korú ember eltűnését jelentették be. Valóban soknak tűnik, ám azt is elmondta a hatóság, hogy ezeknek az embereknek a többsége áprilisra megkerült, bár előfordult olyan is, akit sajnos már csak holtan találtak meg, vagy még éppen kerestek.

Eltűnt például a besenyszögi kántor, akit 2012 decemberében láttak utoljára a karácsonyi vásárba menet, majd nyoma veszett. De a pontot az i-re minden bizonnyal egy 2013 februárjában történt eset tette fel, ami különösen megrázta a szolnokiakat és a környékbelieket. Akkor egy szolnoki fiú tűnt el egy este, házibuliból hazafelé menet, a holtestét pedig azokban a napokban találták meg, mikor a pletyka a csúcsán járt. Így szinte természetes volt, hogy ezt az esetet is összefüggésbe hozták a szervkereskedős rémhírekkel, és azt rebesgették, a fiút a szervei nélkül találták meg...

Ez az eset és a híresztelések sarkallták végül a városvezetőt arra, hogy nyilvánosan nyugtassa meg a lakosságot és elejét vegye a további pletykáknak. A rendőrség teljes bizonyossággal kizárta az idegenkezűséget, emellett pedig hangsúlyozták, hogy a kínai boltokra vonatkozó híresztelés már évekkel korábban lábra kapott, viszont soha nem kaptak ez ügyben bejelentést, és ezeket a pletykákat alátámasztó bizonyítékokkal sem találkoztak.

Mai szemmel nézve kicsit hihetetlen is, hogy a „rejtélyes szolnoki szervkereskedelem” gyakorlatilag országos visszhangot válthatott ki, ám tökéletes példája annak, mennyire könnyen válhat embereket rettegésben tartó (ál)valósággá egy szóbeszéd.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!