JÁSZKUNSÁG

2017.09.05. 06:57

Van, aki betonba önti a nászajándéknak szánt pénzt

A legtöbb esküvő a nyári időszakban köttetik, az utóbbi évek gyakorlata alapján azonban ez már kitolódni látszik, és egyre gyakrabban házasodnak a szezonon kívül. Lassan már nem kérdés, hogy mit kapjon a pár, hiszen a legtöbben pénzt szeretnének. A legnépszerűbb nászajándékokról, a megváltozott szokásokról és az extrém megoldásokról egy ceremóniamestert és egy fotóst is megkérdeztük.

A párok többsége pénzt kér ajándékba a násznéptől

Fotó: Danku Sándor

A ceremóniamesterként is dolgozó szolnoki rádiós, Ladoniczki Dani szerint az esküvői szezon egyértelműen nyárra tehető, jellemzően májustól szeptember elejéig tart, de ez egyre inkább kitolódik, így manapság már változatos időpontokban házasodnak a párok.

Az előjegyzési naptárában például októberi, de még januári időpont is szerepel.

– A házasulandók már egyre inkább félreteszik a hagyományokat, mert nekik az a fontos, hogy együtt legyen a család és megtartsák a nagy napot, és hogy ez télen vagy nyáron történik, teljesen mindegy – fejtette ki Ladoniczki Dani, aki elmondta, kevés olyan esküvőn vesz részt, ahol tárgyakat adnak ajándékba.

– Jellemzően a klasszikus egyszerűséghez nyúlnak a párok, vagyis pénzt kérnek, mert nyilván ők tudják, hogy mire van szükségük.

„Az összegyűlt összegből pedig vásárolnak valamit, befektetik a pénzt, félreteszik vagy másra használják fel.”

– Előfordult azonban olyan, hogy a násznépből körülbelül tízen összeálltak, és fejenként tízezer forintot beleadva, befizették a párt egy utazásra.

– Pályafutásom során azonban a „legdühítőbb” és egyben legextrémebb megoldás a pár örömszerzésére az volt, amikor a baráti társaságból tízen ugyanabban a műszaki boltban vásároltak körülbelül tízezer forint értékben egy-egy kenyérpirítót.

– Ezt adták nászajándékba a párnak, akik a harmadik kibontása után már eléggé bosszankodtak. A vicces kedvű barátok azonban szóltak az üzletben, hogy lesz majd egy pár, aki visszavisz hozzájuk tíz kenyérpirítót, így beválthatták a felesleges háztartási gépeket egy mosógépre – mesélte a ceremóniamester.

A párok többsége pénzt kér ajándékba a násznéptől
Fotós: Danku Sándor

– Tízből kilenc esküvőn borítékba teszik a pénzt és úgy adják át a párnak, de találkoztam már kreatív megoldásokkal is.

– Volt olyan, hogy készítettek egy mini hőlégballont és abba fűzték bele a bankjegyeket vagy lyukacsos téglába tették őket.

Az egyik ismerősöm pedig becsomagolt ötvenezer forintnyi összeget, beletette egy befőttes üvegbe, majd betonba öntötte, amelyet a párnak kellett széttörnie.

„Léteznek azonban rendhagyó megoldások is, amikor például mézzel megtöltött befőttes üvegbe tesznek ötvenezer forintnak megfelelő összeget, de húszforintosokban.”

– A pénz persze beleragad az üvegbe, így némi fejtörést és bosszúságot okoz a párnak, hogy hogyan szedjék ki belőle a nekik szánt ajándékot – sorolta Ladoniczki Dani, aki arról is beszélt, hogy a menyasszonytáncnál a két véglet a jellemző.

Képünket Hajdu Zsuzsa olvasónk küldte. Szuper ötlet egy egyedi nászajándékra! Köszönjük a fotókat!

– Vagy jelzésértékű összeget dobnak a bödönbe, vagy csak úgy repkednek a húszezresek „Az eladó a menyasszony” című dal közben. Természetesen a sorsjegy is divatos, hisz mindig izgalomra ad okot, mert lehet, hogy egy-egy kaparós alatt milliók rejtőznek…

Képünket Hajdu Zsuzsa olvasónk küldte. Szuper ötlet egy egyedi nászajándékra! Köszönjük a fotókat!

Danku Sándor esküvői fotós is azt tapasztalja, hogy a borítékban átadott pénz a leggyakoribb nászajándék, de előfordul, hogy ezt kreatív megoldásokkal körítik.

„Boríték mellé jellemzőek a párhoz kapcsolódó kézzel készített ajándékok, festmény vagy grafika, de láttam már esküvőn hatalmas malacperselyt is „Just married” felirattal”

– idézte fel Danku Sándor.

– A menyasszonytánc esetén viszont elég változó a kép. A legbevettebb szokás azonban az, hogy ha nászajándéknak pénzt adtak, akkor itt már csak aprópénzzel vagy kaparós sorsjeggyel fizetnek a táncért.

– Találkoztam viszont olyan megoldással is, hogy gyerekeknek készített pénztárgépet szereltek a fazék szélére, és ezen ütött be minden bedobott sorsjegyet a ceremóniamester.

Sok pár a meghívón is feltünteti, ha pénzt kér

A násznépnek bizony nem kevés fejtörést okoz, hogy mit is ajándékozzanak a párnak, manapság azonban már számos meghívón burkoltan, de szerepel, ha pénzt szeretnének kapni.

– Az utóbbi időben két esküvőre is meghívást kaptam. Az egyiknél pénzt, a másiknál háztartási gépet ajándékoztam, mert közeli ismerősöm volt a pár és tudtam, hogy ez még hiányzik a konyhájukból és nagy szükségük van rá – árulta el a szolnoki Andrea. – A meghívókon egyébként finoman, de feltüntették, hogy mire is vágyik a pár igazából. Az egyiken például az szerepelt, hogy „Örülünk mi mindennek, ami egy borítékba belefér.” A másik viszont rímekben írta le a kérést: „Ajándékon ne törjétek fejetek, felszerelésünk régen teljes. Labda, mez és érem helyett jobban jönne néhány bankjegy.”

– Mivel lakásra gyűjtünk, pénzt kértünk, de a meghívón nem tüntettük fel, mert a legtöbbet személyesen vittük el a vendégeknek és akkor mondtuk meg nekik, hogy mit szeretnénk – mondta a szolnoki Rigóné Gyáfrás Hajnalka, aki két héttel ezelőtt fogadott örök hűséget párjának. – Ennek ellenére nem csak pénzt kaptunk, valaki utalványt, konyhai kiegészítőt, fényképkeretet ajándékozott, de volt olyan, aki szerelemládába tette a nekünk szánt összeget. A menyasszonytáncért pedig sorsjegyet kértük, melyből rengeteg gyűlt össze, de a legnagyobb összeg, amit nyertünk, ötezer forint volt – tette hozzá Hajnalka.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!