JÁSZKUNSÁG

2017.08.16. 12:45

Soha ennyi napraforgóméz nem termett még

Több helyről is lehetett hallani az utóbbi időben, hogy a méztermelők a felvásárlási árak jelentős visszaesésére panaszkodnak. Ezért azonban csak részben okolható az ukrán import méz. Megyei méhészekkel beszéltünk tapasztalataikról.

Gujka László vásárokon igyekszik értékesíteni a termékeit, de – elmondása szerint – a rengeteg napraforgómézzel ő is felvásárlóhoz fordult

Fotó: Fodor Orsolya

– Országos probléma a felvásárlási árak visszaesése, amely megyénket is érinti – mutatott rá Molnár Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének szaktanácsadója.

– Jelenleg 550 forint kilónkénti áron lehet értékesíteni a napraforgómézet. Sajnos, sok méhész kiszolgáltatott a piaci viszonyok változásának. Nyáron nincs szezonja a méznek, 35-40 °C melegben nem ezt a terméket vásárolják az emberek.

A világpiaci tendencia egyébként áremelkedést mutat, mivel Euró­pában nem lett jó a termés, csak nálunk, Magyarországon estek vissza az árak a kezdeti, április végi repcepergetés idején jellemző szintre.

Ennek az az oka, hogy nagy a hazai kínálat, mindenki most akar a pénzéhez jutni, a felvásárlók pedig nyilván nem fognak kilónként 750 forintot kínálni, ha a termelők olcsóbban is odaadják a mézet.

Az idei repcetermés rossz, de az akác is gyenge. A Mátra – amely a méhészek harmadik vándorlási helye Szeged környéke és az ország középső részei után – 80 százalékban elfagyott.

A méhészek többségének így két pergetési esemény is kimaradt, a napraforgó pedig valamivel meg is haladta a várakozásokat, így a napraforgóméz eladásával igyekeznek csökkenteni a veszteséget.

De mivel mindenki most akarja értékesíteni, túlkínálat jelentkezik a mézpiacon.

Aki október, november, december tájékán próbálja majd eladni a mézet, az várhatóan többet fog kapni érte – fejtette ki a szakember.

Gujka László szolnoki méhész, őstermelő szerint is sok lett a napraforgóméz. Mint mondta, náluk sem termett még soha ennyi, pedig már húsz éve foglalkozik mézzel, jelenleg 210 méhcsaládot tart.

– A felvásárlói árak alacsonyak, a kereskedelmi árak azonban nem fognak csökkenni, mert mi, termelők is próbáljuk a terméket a befektetett energiánkkal arányos áron eladni. A mézzel sok a munka, magasak a költségek, nem is kapunk annyi támogatást, mint a mezőgazdászok.

Gujka László vásárokon igyekszik értékesíteni a termékeit, de – elmondása szerint – a rengeteg napraforgómézzel ő is felvásárlóhoz fordult
Fotós: Fodor Orsolya

 

De vásárokon, piacokon áremeléstől sem kell tartani, a tavalyi áron adjuk a mézet. A helyi termelők vásárán rendszeresen ott vagyok, mivel nincs igazán konkurencia, így megéri, de ennyi mézet, mint az idén termett, én sem tudok csak vásáron eladni, így nagykereskedőhöz fordulok.

De sok méhész, aki megteheti, kivár, a felvásárlóktól hallani, ősszel, decemberre, januárra nőni fognak az árak.

A vásárokon nem olcsóbb a méz

Gujka Lászlótól azt is megtudtuk, termelői vásárokon, piacokon mennyiért tudják értékesíteni a mézet.

Tapasztalatai szerint vegyes virágmézet kilónként 1300 forint körüli áron, repcemézet ugyanennyiért, akácmézet 2200 forintért, selyemfűmézet 1900-ért lehet eladni. Ő kifejezetten napraforgómézet nem árusít – egyébként is csak kevesen kínálják így, külön mézfajtaként –, mint legtöbben, ő is a vegyes virágmézhez használja fel a napraforgó alapanyagú édes masszát: egyharmad részét képezi a vegyes méznek. Olcsóbban viszont nem éri meg árulni, hiszen nagyon sok munka van a palackozással is.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!