Kék hírek

2007.11.01. 17:41

Akadálypálya kismamáknak

A babakocsival közlekedőknek nem árt, ha van néhány furfangos ötletük, amikor nyakukba veszik a várost. Nehéz bejutniuk ugyanis sok helyre.

Békési Brigitta

Az alacsony padlós buszoké a jövő

— Amennyiben arra alkalmas a babakocsi, célszerű azt összecsukni a balesetveszély elkerülése érdekében a buszra történő felszálláskor, bár ezt nem írja elő szabályzat — mondta Menkó Mihály, a Jászkun Volán szolnoki személyszállítási üzletág-igazgatója. — Mindenképpen az alacsony padlós autóbuszokat részesíti előnyben cégünk igazgatósága, ezt bizonyítja, hogy Szolnok elővárosában kilenc ilyen típusú csuklós busz közlekedik. Ezenkívül a helyi járatokon is nemrég álltak forgalomba a midibuszok, amelyekben nincsen lépcső. A jövőben is kizárólag az alacsony padlós autóbuszokat részesítjük előnyben vásárláskor.

— Kellemetlen, amikor senki nem segít felvinni a babakocsit az autóbuszra — mondta Mészáros Erika, kisgyermekes édesanya. — Egyszer a sofőrt kellett megkérnem, aki készségesen felvitte a kocsit, egyben hangosbemondón felszólította az utasokat, hogy lehetnének körültekintőbbek is — közölte.
Menkó Mihály, a Jászkun Volán szolnoki személyszállítási üzletág-igazgatója arról számolt be, hogy az önkormányzat által kezdeményezett és finanszírozott ingyenes kismamabérletet példaértékűnek tartja. Hozzátette: a sofőröknek nem tartozik a munkaköri kötelességük közé a babakocsik felsegítése az autóbuszokra, és célszerű lenne, ha az utasok még nagyobb megértést tanúsítanának a kismamákkal szemben. — Bár a kismamáknak fel kell mutatniuk a bérletüket az első ajtónál ugyanúgy, mint más utasoknak, a sofőrök utána ki szokták nyitni a hátsó ajtókat, ahol felszállhatnak az anyukák.
— Előfordult már, hogy a tőlünk távolabbi gyógyszertárba kellett mennünk, mert a közelebbibe nem fért be a babakocsi — mondta Laci, jászberényi apuka.
— Béreljük a helyiséget, nincs megoldva az akadálymentesítés — kezdte Tamus Emma, aki gyógyszerész Jászberényben. —Sokszor panaszkodnak az anyukák, hogy nehéz a kocsi, és ha egyedül jönnek, nem is tudják azt kint hagyni az épület előtt. Előfordult már, hogy kivittük az anyukáknak a szükséges készítményeket — fejezte be.
— Nálunk nincsen lépcső — tájékoztatott Boldizsárné Molnár Emma, aki egy másik berényi gyógyszertár vezetője. — Tudtam, hogy az egészségügyi intézmények számára előbb-utóbb előírás lesz a megfelelő bejárat kialakítása, amelyet akár mozgáskorlátozottak is használhatnak.
— A  lányom nem tud megfelelően közlekedni babakocsival a városban — mondta Inci néni, szolnoki nagymama. — Örültünk, hogy találtunk egy kisboltot, ahol külön bejárat áll rendelkezésére a kisbabások részére.
— A városközpontban található üzletünket úgy alakítottuk ki, hogy könnyedén elférjenek a babakocsisok is — mondta Benyák Bence, a szóban forgó szolnoki üzlet tulajdonosa. — A bejáraton kívül a polcok közti széles távolság is az anyukákat segíti. Számunkra alapvető volt, hogy ne rekesszük ki a kismamákat sem az üzletünkből, hiszen a hozzánk betérők 30-40 százaléka babakocsis.
Önműködő ajtó és lejtős kiépítésű bejárat található az egyik martfűi üzletben. Az egyetlen akadályt a vásárlótér előtti forgó jelenti. — A rutinosabb kismamák ki- és visszateszik a forgókereket, hogy beférjenek, de ha kell, segít a pénztáros is — mondta Somoskövi Sándorné boltvezető. — A sportkocsisok pedig kényelmesen átférnek a bevásárlókocsik számára kialakított átjárón — tájékoztatott a boltvezető.

 

Békési Brigitta Az alacsony padlós buszoké a jövő — Amennyiben arra alkalmas a babakocsi, célszerű azt összecsukni a balesetveszély elkerülése érdekében a buszra történő felszálláskor, bár ezt nem írja elő szabályzat — mondta Menkó Mihály, a Jászkun Volán szolnoki személyszállítási üzletág-igazgatója. — Mindenképpen az alacsony padlós autóbuszokat részesíti előnyben cégünk igazgatósága, ezt bizonyítja, hogy Szolnok elővárosában kilenc ilyen típusú csuklós busz közlekedik. Ezenkívül a helyi járatokon is nemrég álltak forgalomba a midibuszok, amelyekben nincsen lépcső. A jövőben is kizárólag az alacsony padlós autóbuszokat részesítjük előnyben vásárláskor. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!