Kék hírek

2007.11.24. 08:05

Korhatár nélküli bűnözés

Bár az országos bűnügyi statisztikák szerint a fiatalkorú elkövetők száma folyamatosan növekszik, nem ritka, hogy az idősebb korosztály képviselő is törvénytelen dolgokkal próbálkoznak

Németh Gergő

Fellapozva a bűnügyi krónikát néhány érdekes esetre bukkanhat az ember. Szűcs Zoltán a Megyei Rendőrfőkapitányság bűnügyi osztályának vezetője lapunk kérésére felidézett néhámy olyan esetet, ahol az idősebb korosztály tagjai közül kerültek ki az elkövetők.

Egyre több börtönlakó szorul segítségre

Új elemek jelentek meg a japán börtönökben. Rámpákat és fogódzkodókat építenek ki az épületekben, hogy a kerekesszékes és a nehezen mozgó rabok közlekedését segítsék. Emellett olyan nővéreket is felfogadtak, akiket arra képeztek ki, hogy az egyedül enni se tudó rabokról gondoskodjanak.

Mindennek az az oka, hogy egyre több az időskorú elítélt. Az előző

évtizedben megtriplázódott a 60 éves vagy azon túli elítéltek száma,

összességében az elítéltek több, mint 11 százaléka ilyen idős.

Az alezredes elmondta, hogy volt egy fegyveres rablásos ügyük néhány évvel ezelőtt, amely nem éppen a hagyományos keretek között zajlott. Egy vidékről érkezett idősebb férfi a szolnoki buszpályaudvaron fényes nappal próbált meg kirabolni egy büfét. Tervét már-már tökélyre fejlesztette, ugyanis egy kis cetlivel lépett oda a pultos hölgyhöz. A nő természetesen megijedt a kezében kést tartó férfitól. A levelecskét olvasva viszont kiderülhetett számára, hogy nem profi elkövetővel dolga, mivel a cetli hemzsegett a helyesírási hibáktól. Mondani sem kell, hogy a peches bűnöző ezután nem sokkal le is bukott, nem jutott a buszpályán túlra. Kihallgatásakor a férfi bevallotta a trükköt nem magától találta ki, hanem a tévében látta.
Szűcs Zoltán arról is beszámolt, hogy korhatártól eltekintve sok elkövető
alkalmaz ötletként egy-egy filmben látott trükköt, ám mivel azok nagyrésze inkább csak a mozivásznon és nem a gyakorlatban működik kivétel nélkül felsülnek a fontos pillanatban.
Az alezredes még élénken emlékszik egy tanulságos esetre, ahol szintén egy idősebb korú férfi tévedt a rossz útra. Az illető egy szolnoki áruházban vásárolt. Pakolás után az irattárcáját a pulton felejtette, ám ezt már csak azután vette észre, amikor hazaért és kipakolt a szatyrából. Nem sokat tétlenkedett, kikereste az üzlet telefonszámát és felhívta őket. Az ügy onnastól kezdett elfajulni, amikor a boltból tájékoztatták, hogy nem találták meg a pénztárcáját. Vélhetően a hangnem, és az a gondolat, hogy biztosan a boltosok vághatták zsebre a maradék nyugdíját rejtő bukszáját a férfi ismét a távrecsegő után nyúlt. Ezúttal viszont nem kérdezett, hanem egy bejelentést tett: fél óra múlva bomba robban az épületben.
Természetesen erre lett nagy sürgés-forgás a zsúfolt boltban, a
tűzszerészek azonnal átvizsgáták a terepet, ám nem találtak semmit. A bácsi a bosszú forralása közben azonban arra nem gondolt  — mivel mérgében emelte fel újra a telefonkagylót —, hogy ha már bomba robbantásával fenyegetőzik, akkor azt ne a saját vonalas készülékéről tegye, mivel könnyen lenyomozhatják az üzlet hiváslistája alapján.
Persze nemcsak a megyeszékhelyen fordulnak elő ilyen esetek. A közelmúltban egy érdekes bűncselekmény-sorozat nyomozását fejezték be a mezőtúri rendőrök. Még a nyár elején pár nap leforgása alatt közel húsz kerékpár eltűnéséről tettek bejelentést az örsön. Főleg a közterületeken, vendéglátóhelyek környékén parkoló, kisebb értékű drótszamarak tűntek el.
Kiderült, hogy a bicikliket egy többszörösen büntetett előéletű, 63 éves,
kuncsorbai férfi lovasította meg. A nyugdíjas elmondása szerint mindig
addig ment, amíg nem talált egy lezáratlan kerékpárt. A lopott árut nem
tartogatta, hanem azonnal pénzre váltotta. Fogta a „talált” bringát, és a
legközelebbi kocsmában licitre bocsátotta és pár ezer forintért túladott
rajta. A hasznot pedig ételre, italra és cigarettára költötte. Azután
angolosan odébbállt, és tovább kereste a lezáratlanul hagyott
kétkerekűeket, hogy hasonló módszerrel „szabaduljon” meg tőlük.
Az ügy még tartogatott meglepetést a rendőrök számára. A férfi ugyanis
leleplezésekor korát meghazudtoló fürgeséggel próbált meg elszelelni a
járőrök elől rozoga biciklijével, sikertelenül. Kihallgatása során mindenki
arra számított, hogy tagadni fog, ám nem ez történt. A lezáratlan biciklik
réme kedélyesen sorolta fel mit honnan lopott és mennyiért adta tovább. A végső leltár eredménye huszonöt ellopott kerékpár volt.

folyamatosan növekszik, nem ritka, hogy az idősebb korosztály képviselő is törvénytelen dolgokkal próbálkoznak Németh Gergő Egyre több börtönlakó szorul segítségre Új elemek jelentek meg a japán börtönökben. Rámpákat és fogódzkodókat építenek ki az épületekben, hogy a kerekesszékes és a nehezen mozgó rabok közlekedését segítsék. Emellett olyan nővéreket is felfogadtak, akiket arra képeztek ki, hogy az egyedül enni se tudó rabokról gondoskodjanak.

Mindennek az az oka, hogy egyre több az időskorú elítélt. Az előző

évtizedben megtriplázódott a 60 éves vagy azon túli elítéltek száma,

összességében az elítéltek több, mint 11 százaléka ilyen idős. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!