Kék hírek

2008.02.01. 11:35

Amnézia: nem emlékszik, hogy szúrta le élettársát a gyilkos

Nem emlékszik tettére az a férfi, aki leszúrta negyvenegy éves élettársát Martfűn. A helybéliek szerint sejteni lehetett, hogy a pár italozós életmódja nem vezet jóra. Azt azonban senki nem gondolta volna, hogy a 10 éve tartó kapcsolat végül gyilkossággal zárul.

Kiss Anita

Az adatok beavatkozást sürgetnek

Évente közel 2500 bűncselekmény elkövetője válik ismertté, ezek közel 10 százalékát hozzátartozók sérelmére követik el. A hatékonyabb fellépés érdekében a rendőrség szorosan együttműködik a gyermekjóléti és családgondozói szervekkel. A sértetté válás szempontjából a legveszélyeztetettebb életkor 24-37 év közé esik. A tartós párkapcsolatban élők esetében ez a házasság vagy együttélés 13-15. évében a leggyakoribb. A konfliktus okaként a megkérdezettek legtöbbször az agresszor alkohol szenvedélybetegségét nevezték meg.

(Forrás: A családon belüli erőszakról egy kutatás tükrében)

— Már senki sem kapta fel a fejét, ha hangosan veszekedtek az utcán, mint ahogy az sem keltett feltűnést, ha néhanapján összeverekedtek valamelyik kocsmában — közölte egy, a pár közelében élő hölgy. — Mindezek ellenére mégis kitartottak egymás mellett, gyakran lehetett őket kéz a kézben látni a különböző rendezvényeken is. Bár az nyilvánvaló volt, hogy az alkohol végérvényesen eldöntötte életüket, ilyen tragédiára az ember sose számít — folytatja egy másik idős néni.
Nem messze a városközponttól, egy kerttel övezett társasház mellett áll a
cölöpökkel határolt, nejlonba „csomagolt” sufni. Itt élt a pár egykor,
közvetlenül az elkövető édesanyjának szomszédságában.

A kis bódé most elhagyatott, lelakatolva áll a megdöbbent lakók, így a tettes öccse előtt is. — Szombat délután 4 óra tájban eljött hozzám a testvérem. Azt mondta, baj van, de nem tudott beszámolni a történtekről, állítása szerint nem emlékszik semmire — közölte.

A szemtanúk beszámolói alapján az elkövető a kora délutáni órákban még az egyik boltban vásárolt, többek között alkoholt. Majd nem sokkal 4 óra után feltűnt az egyik kocsmában, ahonnan ő maga értesítette a mentőket és a rendőrséget is. Addigra azonban párja már meghalt. Egyetlen halálos szúrás végzett vele.

A házastársi konfliktusok lehetséges okai

(100 fokozatú skála)

A férj italozó életmódja: 88

A feleség italozó életmódja: 75

Türelmetlenség miatt: 74

A családnak kevés a pénze: 78

Elmúlik a szenvedély: 62


— Fogalmam sincs, mi történhetett köztük. Minden bizonnyal veszekedtek, bár a szomszédok egy hangos szót sem hallottak. Az édesanyám pedig nem tartózkodott itthon, már hetek óta kórházi kezelés alatt áll. Megrázó lesz hazatérnie oda, ahol ez a tragédia történt — folytatta az öccs. A tettes
jelenleg előzetes letartóztatás alatt áll.

— A nyomozás folyamatban van, az ügyben a szolnok megyei bűnügyi osztály folytatja az eljárást — tudta meg a szoljon.hu a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől, Pásztorné Kovács Ágnes rendőr hadnagytól. A tárgyalás időpontjának kitűzése tehát akár nyárig is elhúzódhat. Az ügyvéd szerint az elkövető 5-15 évig terjedő
szabadságvesztésre számíthat, attól függően, hogy az eljárás során
felmerülnek-e súlyosbító vagy enyhítő körülmények.

2002 óta a szolnoki rendőrség kiemelten foglalkozik a családon belüli
erőszak problémájával. A hozzájuk érkező bejelentések mindegyikét
vizsgálják aszerint, hogy hivatalból eljárást kell-e indítaniuk. Ám konkrétan alátámasztható jogsértés hiányában nincs módjuk beleavatkozni az érintettek életmódjába: — A legtöbb esetben az információ- és az érintettek együttműködésének hiánya eredményez hasonló eseteket — mondta Bozorádi János, a Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának alezredese. — Ráadásul az ilyen esetek súlyosságát a felek esetleges alkoholproblémája az évek során csak tovább bonyolíthatja. Az ital következtében leépült emberi személyiséget még inkább az érzelmek vezérlik. Az elkövető tettét tulajdonképpen állapotának bármely fázisában elkövetheti, elég egy rossz szó is. Jogrendszerünk mindemellett jogsértés híján két felnőtt magánügyének tekinti, hogy milyen életvitelt folytatnak. Az állampolgárok önrendelkezési jogának akaratuk ellenére történő korlátozása pedig még a jó célt szem előtt tartva is jogsértő lenne — folytatta az alezredes. Rendőri beavatkozásra a kiskorúak védelme érdekében kerülhet sor, illetve, ha az áldozat menekül az agresszor elől, és maga is közreműködik az eljárásban.

 

Martfűn. A helybéliek szerint sejteni lehetett, hogy a pár italozós

életmódja nem vezet jóra. Azt azonban senki nem gondolta volna, hogy a 10 éve tartó kapcsolat végül gyilkossággal zárul. Kiss Anita Az adatok beavatkozást sürgetnek Évente közel 2500 bűncselekmény elkövetője válik ismertté, ezek közel 10 százalékát hozzátartozók sérelmére követik el. A hatékonyabb fellépés érdekében a rendőrség szorosan együttműködik a gyermekjóléti és családgondozói szervekkel. A sértetté válás szempontjából a legveszélyeztetettebb életkor 24-37 év közé esik. A tartós párkapcsolatban élők esetében ez a házasság vagy együttélés 13-15. évében a leggyakoribb. A konfliktus okaként a megkérdezettek legtöbbször az agresszor alkohol szenvedélybetegségét nevezték meg.

(Forrás: A családon belüli erőszakról egy kutatás tükrében) A házastársi konfliktusok lehetséges okai (100 fokozatú skála)

A férj italozó életmódja: 88

A feleség italozó életmódja: 75

Türelmetlenség miatt: 74

A családnak kevés a pénze: 78

Elmúlik a szenvedély: 62

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!