Kék hírek

2008.02.05. 18:22

Börtönhalál: focimeccs után kapott szívinfarktust a rab

Elhunyt az elmúlt hét végén egy fogvatartott a megyei büntetés-végrehajtási intézetben Szolnokon. Egyelőre úgy tűnik, a szakértők az idegenkezűséget kizárták. V. Gábort a megyei bíróság tavaly szeptemberben nyolc év fegyházra ítélte első fokon.

Mészáros Géza

Harminc fiatalembert összesen nyolcvan év szabadságvesztésre ítélt első fokon 2007. szeptember 17-én a megyei bíróság dr. Víghné dr. Tigyi Anikó tanácsa. A többségében húszas és harmincas éveiben járó fiatalok bűne kábítószerrel összefüggő: sokan illegálisan hozták be Magyarországra és terjesztették a szereket, néhányuk pedig fogyasztója volt a tiltott élvezeteknek. E pernek volt első rendű vádlottja a 49 esztendős V. Gábor. Korábban ő volt már három évig lakója a megyei BVI-nek, majd szabadlábon védekezhetett a 2002-ben felderített bűnügyből kifolyólag.

Mint megtudtuk, február 2-án a cellájában váratlanul elhunyt. Dr. Mosonyi Csaba, V. Gábor ügyvédje megerősítette információnkat: — Védencem édesanyja értesített a történtekről. Ezt követően kerestem fel a börtönorvost, aki csak a halál beálltáról tájékoztatott, ám annak okáról a boncolási vizsgálatok hiányában nem tudott bizonyosat mondani. Az előzetes orvosi megállapításokból szívinfarktusra gyanakodnak. Sajnálom, hogy Gábor meghalt, mert így az ügyében másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblán már esélye sincs, hogy kiderüljön, a megyei bíróság számára súlyos ítéletet hozott. Az eljárást viszont ellene így meg is szűnik — mondta dr. Mosonyi Csaba.

A halál körülményeit államigazgatási eljárás keretében vizsgálják

Az ügyben megkerestük a megyei BVI parancsnokát is, azonban információval csak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szolgálhatott. Kovács Krisztina őrnagy, a jogi és titkársági főosztály kiemelt főreferense megerősítette, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben valóban történt haláleset. A halál körülményeinek és okának vizsgálata államigazgatási eljárás keretében folyik.

— Mint minden fogvatartottnak, V. Gábornak az egészségi állapotát is betéve tudom — szögezte le érdeklődésünkre dr. Sebestyén Mihály, a megyei büntetés-végrehajtási intézet orvosa. — Sokat beszélgettünk, ezáltal ismertem az előéletét is. Tisztában voltam vele, hogy huzamosabb ideig kemény drogokon élt, és testépítő is volt, mégpedig a Tasnádi Péter-féle Maccabi Sportklubban illetve az Utcai Harcosok Szövetségében. Az edzésekhez talán más szereket is szedett valaha, de annyi biztos, hogy mostanában mindentől „tiszta” volt. Régen sérvműtétet hajtottak rajta végre, a héten pedig ultrahangos vizsgálatra volt kiírva.

Kiegyensúlyozottnak tűnt, remek fizikai állapotban volt. Semmilyen előjele nem volt annak, ami most megtörtént vele. Mint megtudtam, a reggeli órákban Ratnik Ferenc börtönlelkésznél járt, majd az udvaron a fogvatartott társakkal focizott, s ezt követően felment a zárkába, ahol hirtelen összeesett és meghalt. Egyelőre nem utal semmi az idegenkezűségre, de ezt csak a boncolás derítheti ki. Azt tudom, hogy a polgári egészségügyi szolgálat is már csak a halál beálltát tudta megerősíteni, az újraélesztés eredménytelen maradt — informálta lapunkat dr. Sebestyén Mihály, aki hozzátette: tizenöt éve dolgozik orvosként a megyei BVI-ben, és ez idő alatt ez volt itt a második halálesete.

Fogvatartottként hunytak el az elmúlt hónapokban

2007. 07. 13. Felakasztotta magát a móri bankrablás miatt nyolc ember megölésével és a veszprémi postásgyilkossággal vádolt előzetes letartóztatásban levő N. László a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben.

2007. 10. 13. A tököli börtönben egy 19 éves elítélt mellkasát szétzúzták, szétugrálták, majd egyszerűen felakasztották a cellatársai.

2008. 01. 24. Valószínűleg öngyilkosságot követett el: levágta saját fejét egy rab egy fűrészgéppel a sátoraljaújhelyi börtön tanműhelyében.

2008. 02. 02. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei BVI-ben fogvatartott V. Gábor egy udvari sportolást követően felment a zárkájába. Ott hirtelen összeesett, majd meghalt. Valószínűleg szívinfarktust kapott.

2007. 10. 13. A tököli börtönben egy 19 éves elítélt mellkasát szétzúzták, szétugrálták, majd egyszerűen felakasztották a cellatársai.

2008. 01. 24. Valószínűleg öngyilkosságot követett el: levágta saját fejét egy rab egy fűrészgéppel a sátoraljaújhelyi börtön tanműhelyében.

2008. 02. 02. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei BVI-ben fogvatartott V. Gábor egy udvari sportolást követően felment a zárkájába. Ott hirtelen összeesett, majd meghalt. Valószínűleg szívinfarktust kapott. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!