Kék hírek

2008.02.19. 16:51

Borzalmas kivégzés: a két gyerek lemészárolta egyikük szüleit - 15 évet kaptak!

Mészáros Géza

Ifjabbik Taczman Eleket 15 év fegyházra, tettestársát, P. Tamást 15 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte első fokon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság dr. Pongrácz Zsolt vezette tanácsa kedden. Ezt megelőzően bombariadó késleltette a Taczman-per nem jogerős határozathozatalát.

Helytállónak találták a négy minősítést

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság első fokon mindkét vádlottat bűnösnek találta társtettesként elkövetett gyilkosságban. Ifjabbik Taczman Elek és P. Tamás tekintetében is megalapozottnak találta a négy minősítést: az előre kiterveltséget, a nyereségvágyat, a több emberen elkövetett cselekményt és a különös kegyetlenséget is. Dr. Pongrácz Zsolt bíró szerint a vádlottak jó előre felkészültek tettükre, amelyet az is vezérelt, hogy a szülők halála után az elhunytak vagyonát szétosztják. A különös kegyetlenséget a gyilkosságok kivégzésszerűsége és a sértettek megalázása is bizonyítja.

Kedden két súlyos bűncselekményben ítélkezett a megyei bíróság, így nem tudni, hogy ez ügyek, vagy valami egészen más motiválta a törvényszékre névtelenül betelefonálót, aki az épület felrobbantásával fenyegetőzött. A rendőrség mindenesetre kiürítette délelőtt a bíróságot, lezárta a környéket, ám a tüzetes kutatások után sem találtak robbanószerkezeteket. Az esemény mindenesetre két órára későbbre tolta a két ügyben tartott ítélethozatalokat.

Sokakat megdöbbentett Pongrácz bíró első fokú határozata. Az elsőrendű vádlottnak, ifjabbik Taczman Eleknek súlyosabb, míg a másodrendű vádlottnak, P. Tamásnak enyhébb büntetést vélt a tárgyalóterem előtt várakozók többsége. Rendkívüli érdeklődés kísérte a nem jogerős határozathozatalt. A két fiút egyébként azzal vádolták, hogy 2006. február 5-én Jászberényben brutális módon, előre kitervelten, nyereségvágyból megölték Taczman Elek világbajnok fogathajtót és 44 éves feleségét. Mint kiderült, a bíró a két elkövetős teóriát alapul véve döntött.

— A végsőkig fogok küzdeni a gyermekem igazságáért — mondta az ítélethozatalt követően az országosan is hírhedté vált Taczman-per másodrendű vádlottjának, P. Tamásnak az édesanyja.

Az egyik szeme sír, a másiké nevet

Balázsné dr. Busku Terézia ifjabbik Taczman Elek tekintetében súlyosbításért fellebezett, míg P. Tamás vonatkozásában tudomásul vette az ítéletet. Az ügyész asszony egyébként az első rendű vádlottra — nem tényleges —életfogytig tartó szabadságvesztést kért korábban a vádbeszédében. Taczman Elek védője akkor határozott idejű büntetést szorgalmazott, amelyet a törvény legfeljebb 15 évben határoz meg, így dr. Bodnár László ügyvéd most elégedett lehet az ítélettel. A két éve még 17 éves P. Tamás viszont a legsúlyosabb büntetést kapta — a bűncselekmény idején számba vett fiatalkorúságára tekintettel. Jogi képviselője, dr. Vezsenyi Péter felmentésért fellebezett.

Érdeklődésünkre kifejtette, sem a nyomozóhatóság, sem a bíróság nem térképezte fel megfelelően fia rendezett családi hátterét. Szerinte legfeljebb két év lett volna Tamás tekintetében a büntetés hazugságért, ehelyett a feltételezésen alapuló vád a kiszabható legsúlyosabb ítéletet hozta meg a bűncselekmény idején még fiatalkorú fiának — hangsúlyozta. A másodrendű vádlott ügyvédje is meglepetten fogadta az első fokú határozatot. Dr. Vezsenyi Péter védencét nem találta bűnösnek a kettős gyilkosságban, így természetes volt a reakciója: P. Tamással együtt felmentésért fellebezett. Vezsenyi doktor védőtársa, a „sztárügyvéd” dr. Bárándy György is értetlenül állt az ítélet előtt. A másodrendű vádlottra a legterhelőbb egyébként az volt, hogy a nyom- és az orvosszakértők egyaránt két tettes egyidejű cselekményét igazolták.

Ifjabbik Taczman Elek és ügyvédje viszont láthatóan megkönnyebbült az ítélet hallatán. Pongrácz bíró az első rendű vádlott esetében számos enyhítő körülményt vett figyelembe. Egyrészt, hogy az első hamis vallomásán kívül végig együttműködött a nyomozóhatósággal, segítve ezzel a bűncselekmény felderítését. Másrészt nem tekintett el attól a ténytől sem, hogy a vádlottat kora gyermekkorától megalázta az apja és annak felesége — amely persze nem jogosítana fel senkit ehhez fogható brutális cselekményekre. Megkeresésünkre ifjabbik Taczman Elek, védője, dr. Bodnár László valamint az elítélt hozzátartozói nem kívántak az ítéletről nyilatkozni. Az mindenesetre sokat mondó, hogy a határozatot a jogi képviselő és védence is tudomásul vette.

Az ügy folytatása másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán lesz, ahol jogerős ítélet születik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!