Kék hírek

2008.02.03. 11:37

Tolvajdivat: most a kutya a legkelendőbb áru?

A tolvajok mindig elő tudnak húzni egy újabb meglepetést a reportoárjukból. Ezúttal az értékes fajtiszta házőrzők begyűjtése náluk a sláger.

Németh Gergő

Hogy ez nem egyedi eset, azt az elmúlt napok rendőrségi hírei támasztják alá. Karcagról és Szolnokról is több bejelentés érkezett, hogy ismeretlen elkövetők loptak el házi kedvenceket. Az elmúlt napokban az állatkommandó ténykedését jelezte, hogy csak a megyeszékhelyen 6, míg Karcagon 2 — shar-pei, westy, angol bulldog és terrier —kutyának veszett nyoma. A tapasztalatok szerint főként a kis termetű, fajtiszta kutyák esnek áldozatul a „tolvajlásnak”.  A kutya ellopása esetén kétféle eljárás
indulhat: amennyiben az állat értéke a 20 ezer forintot meghaladja, a
rendőrség nyomozást indít. Ugyancsak nyomozás indul, ha a kutya értéke a 20 ezer forintot nem éri el, azonban valamilyen körülmény bűncselekménnyé minősíti a tettet. Minden más esetben szabálysértési eljárás indítanak, melyben az önkormányzat az illetékes.

Leginkább a játékos, barátságos ebeket fenyegeti az a veszély, hogy
ellopják őket, hogy aztán pár ezer forintért továbbadjanak rajtuk.
— Pénteken volt egy hete, hogy ellopták a két westy kutyánkat — panaszolta a szolnoki Kápolna úton lakó Balázs Dezső. — Ami bosszant, hogy jómagam is otthon voltam, amikor mindez történt. Már sötétedet, olyan fél öt körül kiengedtem a kutyákat az udvarra, hogy elvégezzék a dolgukat és mozogjanak egy picit. Még a csaholásukat is hallottam egy darabig, aztán csend lett. Később amikor kimentem már se Bobót, se Mangót nem találtam. Ezután a környéken kezdtük el őket keresni, majd szóltunk a rendőrségnek. Valószínűleg az ismeretlenek egy paprikás csirke mellcsonttal csalták az ebeket a kerítéshez, majd azon átmászva vitték el őket. Azóta semmi hír róluk. Páran ugyan telefonáltak, hogy itt meg ott látták őket, de eddig még nem akadtunk a nyomukra.

Van, hogy a megadott személyleírás alapján a rendőröknek sikerül elcsípniük a kutyatolvajokat. Szerdán este három karcagi fiatal fiú egy 50 ezer forintot érő kutyát szemelt ki, majd bemásztak a kertes ház udvarára és megkísérelték ellopni az ebet. Ez nem sikerült mert a tulajdonos megzavarta őket, így menekülve távoztak. A megadott személyleírás a rendőrök pár óra múlva előállítottak 3 fiatalkorú fiút, akiket egyébként is köröztek intézetből való engedély nélküli eltávozás miatt.

—Nem hisszük, hogy ezekben az esetekben kimondottan fajkutyák lopására szakosodott elkövetőkről lenne szó — mondta el érdeklődésünkre Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense. — Akikhez a közelmúlt kutyalopásos esetei köthetők minden pénzzé tehetőt elvittek. Az elkövetők rossz szociális körülmények között élnek és fillérekért adják tovább az ebeket helyben, a településen.
Pásztorné Kovács Ágnes hozzátette, hogy a közelmúltban történt karcagi és szolnoki kutyalopások között nincs összefüggés. Az előbbi esetben az
elkövetőket sikerült előállítaniuk, akiknek vélhetően több kutyalopás is
van a rovásukon, mint amit a tulajdonosok bejelentettek. Egyébként a
fiatalkorú csapat két tagjának rovására 21 rendbeli bűncselekmény —
gépkocsifeltörés, betörés, fém -és papagájlopás — is írható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!