Kék hírek

2008.03.13. 18:34

Gárda-per: a biztonsági őrök kérték a BRFK segítségét

A Fővárosi Bíróság biztonsági szolgálatának kérésére lépett közbe a rendőrség a Magyar Gárda feloszlatását kezdeményező polgári per szerdai tárgyalásának kezdetén kialakult szóváltás megfékezésére - mondta az MTI érdeklődésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője csütörtökön.

forrás:HVG

Az MTI annak kapcsán kereste meg Tafferner Évát, hogy a Magyar Gárda feloszlatását kezdeményező polgári per szerdai tárgyalására a Fővárosi Bíróság tárgyalótermébe gyakorlatilag csak a gárda tagjainak engedélyével lehetett bejutni, így több sajtószerv munkatársa kívül rekedt a nyilvános tárgyaláson.

A tárgyalás kezdete előtt először lökdösődés volt az Országos Cigány Önkormányzat és a Magyar Gárda tagjai között. Ez majdnem verekedésig fajult, s végül a rendbontásnak a rendőrség vetett véget. Néhány gárdistát és az OCÖ tagjait kivezették az előtérből, majd mindannyiukat igazoltatták, később rendőri védelmet adtak a roma politikusoknak, akik a tárgyalóteremhez közeli folyosón várták a bíróság határozatát.

A BRFK szóvivője közölte: a rendbontás felszámolására a bírósági teremőrök kértek segítséget a rendőrségtől. Intézkedésre nem került sor, mindössze néhány embert igazoltattak a bíróság folyosóján a rendőrök, majd jelenlétükkel biztosították a törvényes rendet - fűzte hozzá Tafferner Éva.

A szóvivő közölte: tudomásuk volt arról, hogy nagyobb létszámú csoport érkezik a tárgyalásra, ugyanis a Jobbik még a tárgyalást megelőző napon jelezte, hogy amennyiben a gárda tagjai nem férnek el a tárgyalóteremben, a bíróság épülete előtt várják meg a határozatot, így erre vonatkozóan Budapest rendőrfőkapitánya külön biztosítási intézkedést hozott, amelyet honlapjukon közzé is tettek.

A rendőrség még szerda délelőtt honlapján azt közölte: a Magyar Gárda feloszlatásának pere "felfokozott társadalmi- és médiaérdeklődés mellett zajlik", melyre tekintettel kiemelt figyelmet kell fordítani az üggyel érintett bíróság zavartalan működésének, valamint az elhelyezésére szolgáló középület biztonságának garantálására.

A Fővárosi Bíróság zavartalan működése, az épületbe történő be- és kilépés rendjének biztosítása, továbbá a rendbontások megelőzése érdekében az érintett középület és az abban tartózkodók biztonságának megőrzése szükséges, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint az abban leírt időtartamban a Budapest V. kerület, Markó utcának a Nagy Ignác utca és a Bihari János utca közötti szakaszára vonatkozóan személy- és létesítménybiztosítási intézkedést rendelek el - olvasható Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány határozatában.

A dandártábornok intézkedésének keretében a rendőrség a Fővárosi Bíróság épületébe be- és kilépő személyeket ellenőrizte, és a Markó utca területén megállási- és várakozási tilalom volt érvényben.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön közleményben tudatta, hogy a bíróság a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület ellen társadalmi szervezet megszüntetése miatt indult polgári per következő tárgyalásán is a szerdaihoz hasonló biztonsági intézkedéseket tervez.

Mint írják, a tárgyalás előtt a bíróság tájékoztatta az V. kerületi rendőrkapitányságot, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányságot arról, hogy március 12-én kerül sor a per tárgyalására.

"Jelezte azt is a rendőrségnek, hogy a bíróság nem kívánja automatikusan a bíróság épületében történő rendőri jelenlétet azért, hogy még a látszatát is elkerülje annak, hogy ilyen módon próbálja befolyásolni az eljárás nyilvánosságát" - fogalmaz a közlemény. A bíróság abban kért támogatást, hogy az esetleges, a bíróság belső őrsége által már nem kezelhető rendbontás esetén az épületen belül rendőri intézkedésre kerülhessen sor.

A Fővárosi Bíróság közleményében előrevetítette: a bíróság május 19-én, a per következő határnapján "hasonló biztonsági intézkedéseket kíván foganatosítani".

forrás:HVG -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!