Kék hírek

2008.04.22. 07:47

Százezres jutalmak az informátoroknak

Mostanában nem ritka, hogy nyomravezetői díjjal kecsegtető rendőrségi felhívásokkal találkozunk. De vajon mekkora eredményeket hoz ez a módszer?

Németh Gergő

Jelenleg két olyan ügyben is nyomoz a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya, amelyben díjat tűztek ki, vagyis nyomravezetői díjat határoztak meg. Még március 24-én este egy karcagi magánbenzinkutat két ismeretlen próbált meg kirabolni. Egyikük fegyvert fogott a kutasra, a másik pedig egy késsel hadonászva kívánta megszerezni az aznapi bevételt, 150 ezer forintot. Ez sikerült is nekik. Az ügyben folyik a nyomozás, ám annak, aki az esettel kapcsolatban érdemi információval tud szolgálni, 100 ezer forint nyomravezetői díj ütheti a markát.

Akár ketten is megkaphatják

Bár nagyon kicsi rá az esély, de olyan is előfordulhat, hogy egy üggyel kapcsolatban ketten is jelentkeznek egymástól független, de érdemi információval. Szűcs Zoltán elmondta, ha ilyen helyzet alakulna ki, a nyomravezetői díjat nem feleznék, hanem mindkét informátornak a teljes összeget fizetnék ki.

Egy másik ügyben is díjat tűzött ki a megyei rendőr-főkapitányság. Még március 7-én éjfél után kevéssel ismeretlenek hatoltak be egy besenyszögi családi házba, ahol fegyvernek látszó tárggyal fenyegetőzve hét vadászfegyverrel gazdagabban távoztak a helyszínről. A rendőrség az ismeretlen tettesek nyomravezetőjének félmillió forintot ajánlott fel.
— A rendőrségi törvény szabályozza, hogy milyen esetekben élhetünk a díjkitűzés lehetőségével — mondta Szűcs Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. — Főleg kiemelt bűncselekményeknél — rablásoknál, gyilkosságoknál — alkalmazható, ám van lehetőség eltűnésnél, rejtőzködő, illetve szökésben lévő személyek felderítésénél is. Mértéke pedig attól függ, hogy milyen súlyosságú az adott ügy. Természetesen az információt szolgáltató személy kilétére az ügy menete során nem derülhet fény a nyilvánosság számára. Maga a nyomravezetői díj egy nettó összeg, az ezzel kapcsolatos adózási kötelességeket a felajánló rendőri szerv vállalja magára.

Persze sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mindig csak olyanok jelentkeznek-e, akiknek az információik alapján sikerül a tettes vagy tettesek nyomára bukkanni? Természetesen néha olyanok is felhívják a rendőrségi forródrótot, akik olyan adatokat közölnek, amire a nyomozás során már fény derült, illetve amelyeket különböző értesülésekből szereztek be és így nem a valós helyzetet tükrözik.
Szűcs Zoltán óva int mindenkit attól, hogy valótlan adatokkal jelentkezzen, a rendőrség ugyanis kizárólag olyan információért fizeti ki a pénzdíjat, amelynek segítségével a keresett személyek nyomára bukkannak. Az alezredes hangsúlyozta, hogy azért teszik közzé a felhívást, hogy segítsék a folyamatban lévő nyomozást, nem azért, mert egyáltalán nincs információjuk. Erre azért van szükség, mivel a nagyobb érdeklődésre számot tartó ügyeket szeretnék a lehető leggyorsabban felgöngyölíteni. Emellett természetesen ugyanúgy folyik a nyomozás. Olyan önzetlen ember is akad, aki pénz nélkül is segít a hatóságoknak, ám a díjkitűzéssel olyan köröket is meg tudnak mozgatni, akik egyébként másként nem mozdulnának. Egy periférián élő embernek egy ekkora összeg már egyfajta megélhetést biztosít, természetesen csak akkor, ha használható segítséget tud nyújtani.

A bűnügyi osztályvezető kérdésünkre azt is hozzátette, hogy az elmúlt években fizettek ki nagyobb összegű nyomravezetői díjakat, ám sem az ügyek természetéről sem az összegek nagyságáról nem kíván nyilatkozni.

Németh Gergő Akár ketten is megkaphatják Bár nagyon kicsi rá az esély, de olyan is előfordulhat, hogy egy üggyel kapcsolatban ketten is jelentkeznek egymástól független, de érdemi információval. Szűcs Zoltán elmondta, ha ilyen helyzet alakulna ki, a nyomravezetői díjat nem feleznék, hanem mindkét informátornak a teljes összeget fizetnék ki. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!