Kék hírek

2008.10.29. 16:38

Kézigránát robbant a családok közti verekedésben - generációk a vádlottak padján

Kézigránáttal, egyéb lő- és szúrófegyverekkel estek egymásnak Törökszentmiklóson két család tagjai három évvel ezelőtt. Egy felrobbanó gránáttól egy ember életét is vesztette. Az elsőrendű vádlottat szerdán életfogytiglanra ítélték. Igaz, ő állítólag szökésben van.

Mészáros Géza

Két törökszentmiklósi család évtizedek óta tartó csetepatéjából indult sokadik büntetőeljárásának első rendű vádlottja ugyan nem jelent meg az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon — hivatalos helyről meg nem erősített információ szerint a házi őrizetből megszökött —, így távollétében mondta ki felette a súlyos ítéletet dr. Pongrácz Zsolt bíró. Életfogytig tartó szabadságvesztést róttak R. Antalra szerdán. Ő állítólag szökésben van, ráadásul a fiát is elítélték.

A Debreceni Táblabíróság mondja ki a végső szót

Az első rendű vádlott R. Antalt több személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, robbanóanyaggal, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt életfogytig tartó fegyház büntetésre — leghamarabb 30 év múlva szabadulhat (ha sikerül letartóztatni!) —, családtagjait egy, másfél év börtönbüntetésre, illetve 2005-ben 15 éves fiát felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A másik família hangadója, R. Béla Colombó 3 év hat hónap börtönt kapott — neki egyéb büntetéseiből további 25-30 évet le kell majd ülnie —, társaira szintén egy, másfél év szabadságvesztést szabtak. A bűnügyi költségek többmillió forintba kerülnek, amit az elítélteknek kell megfizetniük. A vádlottak és ügyvédjeik felmentésért és enyhítésért fellebeztek, így az előző perrel együtt a folytatás a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Még 2005. augusztus 24-én, a Jókai utcában egy férfi halálával és legalább húsz ember sérülésével végződött a két család viszálya. A felek ököllel, kardokkal, egyéb vágó- és szúrószerszámokkal, botokkal, kiegyenesített kaszákkal, kapákkal, kövekkel, valamint lő- és robbanófegyverekkel estek egymásnak. A családi háború közepette az 51 éves F. Sándor egy felrobbant gránáttól meghalt, tizennégy személynek pedig a szétrepülő repeszdarabok okoztak maradandó, súlyos és jelentékenyebb sérüléseket.

Ennek az ügynek egyébként hasonlóan véres előzménye is volt, amelyben szintén született már nem jogerős ítélet a megyei bíróságon. Ez az esemény ugyancsak 2005-ben, azonban még júniusban történt, s ez (is) gerjesztette az augusztusi cselekményeket. Akkor a gépkocsival közlekedő R. Bélát (Colombót) és társát, F. Gyulát Törökszentmiklóson ütő-, vágó- és szúrófegyverekkel megtámadta a haragos család több tagja. Ez ügyből kifolyólag a vádlottak padján tizenhárman voltak — a mostanin tízen —, közülük bizonyítottan hárman késelték meg a két fiatalembert, a többiek „csak” baseball-ütővel verték, rugdosták őket vagy csupán tétlen(?) szemlélői voltak a bűncselekménynek. A megyei bíróság akkor emberölés bűntettének kísérletében az elsőrendű vádlott R. Zoltánt és a másodrendű vádlottat, R. Andrást egyaránt 6 év és 6 hónap börtönre, a harmadrendű vádlottat, id. R. Antalnét 2 év és 2 hónap börtönre ítélte első fokon. A többiek garázdaság bűntettében 8 hónaptól 1 évig terjedő — letöltendő és felfüggesztett — szabadságvesztést kaptak nem jogerősen.

Tulajdonképpen R. Antalék ezen első per elítéltjeit, famíliájuk tagjait látogatták meg a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetben 2005. augusztus 24-én délelőtt. A „beszélőn” annyira feldühítették magukat lecsukott társaik láttán, hogy Törökszentmiklósra hazatértükkor azonnal a rivális család háza elé vonultak késekkel, csúzlikkal felfegyverezve, számonkérés gyanánt. Az ottani bicskanyitogató hangulatnak a rendőrség megjelenése vetett véget, de csak átmenetileg.

Megszökött, s ha igen, hogyan?

R. Antalt, a büntetőper első rendű vádlottját 2005 augusztusában előzetes letartóztatásba helyezték. Ennek maximális időtartama három év, ezt követően a fogvatartottat ki kell engedni az előzetesből. R. Antalnak, a bűncselekmény súlya miatt azonban lakhelyelhagyási tilalmat szabtak ki 2008. augusztusától. E háziőrizetből szabadult ki és szökött meg állítólag az első rendű vádlott. Arra, hogy ez a hír igaz-e, sem a Törökszentmiklósi Városi Rendőrkapitányságon, sem a megyei bíróságon nem kaptunk választ...

R. Antal és családja a saját házukhoz vonult vissza, hogy újabb erővel — s hatékonyabb fegyverekkel — vértezzék fel magukat. Ám ekkorra már a másik népes família alakított ki támadóállást R. Antal portája előtt. E család vezére a korábbi büntetőper egyik sértettje, a Colombo néven ismert R. Béla volt. Hogy ki lőtt „először vissza”, azt már a bíróság sem tudta megválaszolni. Mindenesetre a Jókai utcában hirtelen elszabadult a pokol, elő-, s bevetésre kerültek a minőségileg hatékonyabb fegyverek: pisztolyok, puskák, kézigránátok. A csata eredményéről beszámoltunk.

Az ügy kapcsán sem a rendőrség, sem a bíróság munkáját nem segítették a vádlottak és a tanúk, sőt! Pongrácz bíró mindkét család tagjainak figyelmét felhívta arra, hogy a viszály immáron generációkon átívelő, hiszen a vádlottak padján nagyapa, apa és fia is csücsült. A családok közötti konfliktus régóta elmérgesedett már. Az okok között korábban kialakult sérelmek, megszúrt sértettek, bírósági perek, kábítószeres ügyek és lányfuttatások is szerepelnek. Mint hangsúlyozta, véget kell a háborúnak már vetni, mert arra sem a családoknak, sem Törökszentmiklós tisztességes állampolgárainak nincs szüksége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!