Kék hírek

2009.02.09. 14:10

A megye legkeresettebb bűnözője börtön helyett szökésben van

Szúrós tekintetek, nem éppen bizalomkeltő megjelenés, tekintélyes bűnlajstrom. Valahogy így lehetne röviden összegezni az Országos Rendőr-főkapitányság Top 100-as körözési listáján szereplő körözött bűnelkövetőket. A listán megyebeliekkel is találkozni. Ismerje meg, ki miért került oda.

NG

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2008 elején tette közzé a rendőrség honlapján Top 100-as körözési listáját, amely folyamatosan frissül. Ezen feltüntették a száz legkeresettebb bűnöző arcképét, nevét és korát. Az idén februári adatok alapján ezen hét olyan személy is szerepel, aki ellen Jász-Nagykun-Szolnok megyében van érvényben elfogatóparancs. A megyei körözötteket lopás, csalás, zsarolás, kábítószerrel való visszaélés, valamint jogerős szabadságvesztés letöltése miatt keresik a hatóságok. További érdekesség, hogy a százas listán ténylegesen kilencvenheten szerepelnek, mivel utolsó frissítése óta hárman már rendőrkézre kerültek. Emellett mindössze négy hölgyet és három külföldi állampolgárt találni a felsorolásban.

A huszonkettedik helyen található a 27 éves Polgár Sándor, aki ellen tíz körözés van életben. Többek között keresi őt a Kecskeméti Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya csalás miatt, míg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság Büntetés-végrehajtási Csoportja jogerős szabadságvesztésének letöltése miatt kutatja hollétét. Harminckilencedik a 37 éves Makula Zsolt, akit a Szolnoki Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya, illetve a Vám-és Pénzügyőrség Észak-Alföldi Regionális Nyomozó Hivatala csalás miatt keres. Ráadásul a Debreceni és a Szolnoki Városi Bíróság európai elfogatóparancsot adott ki ellene. [caption id="" align="alignleft" width="500"] A nyolc megyei körözött személy
[/caption]

Negyvenhetedik helyen találhatjuk az 53 éves Szabó Bélát, akit a Szolnoki Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya csalás bűntette miatt keres. A tavaly is a listán tanyázó 40 éves Budai Istvánt jogerős szabadságvesztésének letöltése miatt körözik, emellett többek között a Kunszentmártoni Városi Bíróság is keresi, ahol eddig nem jelent meg. Kilenc körözés van érvényben a hatvanegyedik helyen lévő 33 éves Rafael Lajos ellen. Közte két — Heves és Szolnok megyei — büntetésvégrehajtási csoport jogerős szabadságvesztésének letöltése miatt keresi, illetve a Hevesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya lopás bűntette miatt adott ki elfogatóparancsot ellene. Őt a hetvenhetedik helyen követi a 29 éves Zsákai András, akit a Szolnoki Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya keres zsarolás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Nyolcvanadik pozícióban a 33 éves Szakál Andrást találhatjuk, aki ellen jelenleg négy körözés van érvényben. Egyebek között a Szolnoki Városi Ügyészség adott ki ellene elfogatóparancsot. A megyeiek sorát a kilencvenharmadik helyen a 28 éves Scheffer Gábor zárja, akit a Tiszafüredi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya kábítószerrel való visszaélés miatt keres.

— Háromféle körözés létezik — tudtuk meg Szűcs Zoltán alezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetőjétől. — Egyrészt van saját kezdeményezésű körözés, amit a városi kapitányságok, illetve a megyei bűnügyi szervek adnak ki. Van, amikor a városi bíróságok adnak ki elfogatóparancsot, harmadrészt pedig a megyei bíróságok büntetésvégrehajtási csoportjai kerestetik a letöltendő büntetésre be nem vonulókat. Egyébként a Top 100-as lista úgy áll össze, hogy minden városi kapitányság összeállítja a saját listáját a tíz legkeresettebb bűnelkövetőről. Ezeket elküldik a megyei kapitányságok bűnügyi osztályára, ahol ebből és egyéb körözésekből a körözési fővonalvezető összeállítja a megyei top 10-es listát. Erről általában 3-4 nevet küldenek el a Top 100-ba. Szerencsére van is haszna a listának, mivel jónéhány elkövetőnek sikerült már így, az állampolgárok segítségével a nyomára bukkani — zárta mondandóját Szűcs Zoltán.

A nyolc megyei körözött személy -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!