Kék hírek

2009.03.16. 13:49

A helyszínen felejtette személyi igazolványát a betörő

Volt olyan betörő, aki hat hétvégi házat tört fel egy este alatt, ám az utolsó helyen véletlenül otthagyta a személyi igazolványát. Egy másik férfit bakancsáról ismertek fel a rendőrök, az egyik helyszínen hagyott láblenyomat alapján. Ismerje meg, milyen bakikat követnek el a megyében a víkendházak hívatlan látogatói.

Németh Gergő

Az elmúlt hetek rendőrségi híreiben ismét több hobbi- és hétvégi ház betörésről lehetett olvasni megyeszerte. Március elején Jászszentandráson egy televíziót és hifit loptak el a tolvajok, míg a megyeszékhely határában néhány horgászbot volt a zsákmánya a betörőnek. A szolnoki Alamand dűlő hétvégi házait is ismeretlenek látogatták meg. Az egyik helyről kézi szerszámokat, élelmiszert, hiradástechnikai eszközöket, a másik ház pincéjéből házi bort vittek el. Szintén kellemetlen pillanatokat okoztak egy cibakházi hobbitulajdonosnak, ahonnan félmillió forint értékben tüntettek el különböző értéktárgyakat.

— Jópár éve változás figyelhető meg a hétvégi házak elleni betörésekkel kapcsolatban — kezdte mondandóját Szűcs Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője. — A forgalmasabb üdülő- és hobbiövezetekben értékes ingatlanok épültek, ahol az emberek kora tavasztól késő őszig kinn vannak. Télen is többször kijárnak, próbálják értékeiket megvédeni. A tulajdonosok a házban lévő tárgyak nagyrészét hazaviszik magukkal, a bútorokat, illetve a nagyobb darabokat otthagyják. Ezeken a helyeken a szomszédok is jobban figyelnek, főleg, ha összetartó közösség alakul ki. Az igazi hobbitelkeken — ahová a tavaszi és nyári időszakban horgászni, kertészkedni mennek ki az emberek — kisebb értékű tárgyakat hagynak ott. Ezek az épületek nem alkalmasak arra, hogy télen is ott tartózkodjanak az emberek, ezt a tolvajok is tudják, akik már jó előre alaposan feltérképezik a terepet.

Szűcs Zoltán hangsúlyozta, hogy nem lehet különbséget tenni családi ház jellegű, illetve hobbiházaknál a károkozás mértékében, mivel mindenkinek a saját tulajdonát képző tárgyak eltűnése jelenti a legnagyobb kárt. Sokszor nem is a lopási, hanem a rongálási kár a jelentős. Előfordul, hogy hajléktalanok „veszik bérbe” egyik-másik víkendházat, esznek, isznak, az ital hatása alatt sokszor rongálnak is. A hétvégi ház feltörések egyik nagy problematikáját az jelenti, hogy akad olyan tulajdonos, aki csak tavasszal észleli a betörést. Ilyenkor a rendőrök már nem tudnak elindulni forrónyomon. Ezért is fontos, hogy aki észleli, hogy betörtek hozzá, azonnal jelezze a rendőrségnek. Egyébként a legtöbb bejelentés a karácsony előtti és a március időszakban érkezik a rend őreihez. Nyáron a besurranók okoznak gondot, akik annak ellenére visznek el értéktárgyakat, hogy a tulajdonosok maguk is kinn vannak a hobbin. Persze ehhez hozzájárul, hogy az emberek lehúzva hagyják a kinn parkoló autó ablakát, a ház ajtaját, közben kinn ténykednek a kertben. Védekezési lehetőség több is adódik a betörések ellen, így rács, biztonsági zár, redőny felszerelése, elektronikus riasztórendszer telepítése, illetve a szomszédok figyelő szeme.

— Három-négy évvel ezelőtt a szolnoki alcsiszigeti hobbivilágban volt egy betöréssorozat. Egy éjszaka alatt hat-hét, míg összesen húsz-huszonöt betörést regisztráltunk ugyanitt akkortájt — emlékezett vissza Szűcs Zoltán. — Jómagam is kinn voltam a helyszínelésnél. Épp már a város felé tartottam, amikor a forgalmazáson keresztül hallottam, hogy a „kettős kútnál” egy nagy szatyrokkal felpakolt, hajléktalan férfit igazoltatnak a kollégáim. Odamentem és megnéztem. Már elsőre ismerős volt az arca, mivel kiderült hasonló ügyekben korábban volt már büntetve. A bakancsa volt gyanús nekem, mondtam neki, hogy mutassa meg. Ekkor vettem észre, hogy az egyik kertben látott jókora friss lábnyom tökéletesen ráillett a férfi cipőjének méretére. Bevitték, kihallgatták, ő pedig bevallotta tettét.
Néha az elkövető már a helyszínen bakizik és ez alapján találnak rá a rendőrök. Így volt ez egy megyeszékhelyen elkövetett hobbifeltörés-sorozatnál. Mint azt a bűnügyi osztályvezető elmondta, hat helyre tört be egy férfi, ám az utolsó helyen hiba csúszott a számításaiba. Történt ugyanis, hogy kiesett a zsebéből a személyi igazolványa, amit otthagyott. A rendőrök szépen végighelyszínelték mind a hat hobbit, majd az utolsó helyen találták meg a perdöntő bizonyítékot a betörő kilétéről. Az alezredes olyanra is emlékszik, amikor egy többszörösen körözött bűnözőt fogtak meg, aki hobbiról hobbira járt. Mindenhol elfogyasztotta az ételt és az italt, amit talált, meghúzta magát pár napra, majd továbbállt egy másik hétvégi házhoz.

Már a módszerről beazonosítható az elkövető

Szűcs Zoltán elmondta, hogy a betörők többsége leteszi voksát egy módszer mellett, amit alkalmaz akciója során. Mivel ezeknek az embereknek a többsége visszaeső, azaz volt már dolga a rendőrséggel, így a módszerek könnyen azonosíthatóak az elkövetővel.

Németh Gergő -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!