Kék hírek

2009.05.14. 12:45

Tovább ''dolgoznak'': már az egész város ismeri az uzsorásokat

Március óta él az a törvény, amely hivatott fellépni az uzsorásokkal szemben, viszont villámgyorsan megtalálták a kiskaput azok, akik alaposan meggazdagodtak az üzletágból az évek során.

Banka Csaba — Mészáros Géza

Szabó Zita századostól, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől tudjuk, hogy a megyei rendőr-főkapitányság illetékességi területén uzsora-bűncselekmény bűntette miatt egy esetben indult eljárás a Jászapáti Rendőrőrsön. A folyamatban lévő ügy részleteiről nem számolhatott be a szóvivő, annyit azonban hozzátett, hogy a sértettek nem vagy csak nehezen vállalják fel, hogy ilyen típusú bűncselekmény áldozataivá váltak.
A jászapáti esetről szerkesztőségünk számolt be legelőször. A márciusban elfogott személy információnk szerint azóta is előzetes letartóztatásban van. Csakhogy a helyiek szerint csak a „legkisebb halat” sikerült megfogni a városban.

— Jászapátin lényegében mindenki tud arról, hogy négy-öt személy, illetve csoport van, aki hasonló módszerrel „fosztja ki az embereket”, mint a márciusban elfogott uzsorás — mutatott rá Pócs János önkormányzati képviselő.
A képviselő hozzátette, hogy továbbra sem szűnt meg a gyakorlat, hogy az éppen esedékes részletet segélyosztáskor, a posta előtt, a nyílt utcán veszik el az amúgy is hátrányos helyzetben lévő emberektől. Ezt mindenki látja, mindenki tud róla, és nagyjából az is behatárolható, hogy kik azok akik „folyósították a kölcsönt”. A megfélemlített emberek azonban nem merik feljelenteni az uzsorásokat.

— Létezik az uzsorások tevékenysége ellen meghozott törvény március óta, de már a kiskaput is megtalálták azok, akik ebből élnek — tette hozzá Pócs János. — A módszer egyszerű. Ha valakinek mondjuk 100 ezer forintra van szüksége, akkor átadják a számára a kért összeget, viszont 150 ezer forintos, kamatmentes segítségnyújtásról írnak szerződést. Amennyiben a határidőre nem teljesítik a fizetési kötelezettséget, egy új szerződést írnak szintén kamatmentes segítségről, a korábbi szerződés összes példányát pedig széttépik. Ha a rendőr, ügyvéd, ügyész, vagy bíró látja a szerződést, ha tudja is miről van szó, bizonyítani gyakorlatilag lehetetlen, mert a megfélemlített emberek továbbra sem vallanak hitelezőik ellen. Az a szerencsétlen pedig akinek életét, családját a legdurvább módszerekkel fenyegetik, nem riad vissza a betöréstől, vagy rablástól sem, ha elő kell teremteni a „kamatos ember” esedékes pénztét. Ekkor pedig már nem csak a kölcsönt felvevő és az uzsorás ügyéről van szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!