Kék hírek

2011.12.16. 07:48

A zsebtolvajok különös módszere: ezt még nem hallotta

Itt van a karácsony, itt van újra! Itt van a nagy ajándék vásárlások ideje és a vele együtt járó zsúfolt bevásárló központok, nagy áruházak, karácsonyi falu, tömegközlekedési eszközök. A vásárlók tömegében előszeretettel megjelennek az alkalmi „szarkák”. A meghitt karácsonyi ünnep előkészületét sokszor megkeseríti a zsebesek megjelenése.

Szoljon.hu

A zsebesek jellegzetes alakjai a bűnözői körnek. Amikor hagyományos zsebtolvajokról beszélünk, akkor majdnem minden embernek a tolvajvilág “úriemberei” jutnak eszébe. Nem véletlenül, hiszen az igazi zsebtolvaj sohasem alkalmaz semmiféle erőszakot a kiszemelt dolog ellopása érdekében. Az elnevezés valójában kétfajta elkövetőt takar. Az egyik a valódi zsebes, aki kifinomult ujjaival dolgozik, míg a másik a zsebmetsző, aki különböző metsző-, vágóeszközt vesz igénybe.

A valódi zsebtolvaj hosszú idők kitartó munkájával fejleszti kézügyességét arra a szintre, hogy észrevétlenül bele tudjon nyúlni a táskák, illetve a kabátok zsebeibe, és onnan az értékeket eltulajdonítsa. Nemcsak kézügyességüket fejlesztik, hanem néhány elkövető mesterségesen nyújtja ujjait. Találkoztunk olyan elkövetővel is, akinek középső ujja 14 cm hosszú, kétszer hosszabb, mint normális esetben.

A profi zsebtolvaj egyedül dolgozik, de a többségük bűnszövetségben és általában már kialakult módszerek szerint tevékenykedik. A nagy tömegben, tömegközlekedési eszközre történő fel-, illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek és a szoros érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat, értékeket. Mások kézben álcázott tárgyat tartva (pl. hatalmas reklámszatyorral, újságokkal) kutatnak értékeink után. Ezzel akarja a tolvaj a táskát, vagy a zsebet úgy eltakarni, hogy ne lehessen látni, amíg belenyúl.

Egyesek látszólag zsebre dugott kézzel állnak mellettünk, és a saját kivágott zsebükön át a kabátjukból kinyúlva “dolgoznak”. Leggyakoribb a kézügyességgel elkövetett lopás, amikor a tolvaj többnyire a kézben tartott, vagy a földre helyezett táskából, illetve ruházatból veszi ki a kiszemelt tárgyat (a zsebtolvajok előnyösnek tartják a zipzáras vagy a mágneszáras táskákat, míg a csatos kivitel?vel nehezebben boldogulnak).
A zsebmetsz?k vágóeszközt használnak, borotvát, szikét, fogót, speciálisan kifejlesztett egyéb eszközt észrevétlenül rejtenek el a kezükben. Azt is tudni kell, hogy ezzel a módszerrel történt bűnelkövetés leggyakrabban akkor fordul elő, ha nagy forgalmú helyen tartózkodunk és a bűnöző tudja, hogy könnyen eltulajdonítható érték van nálunk.

Az erre specializált bűnelkövetők munkamegosztásban tevékenykednek. Van olyan elkövető közöttük, aki figyelmünket tereli el. A “fedező” a sértett mellett eltakarja a tolvaj kezét, valamint zsebeit. A “jelző”, akinek feladata, hogy kiszűrje a tömegből azokat, akik figyelik őket, és végül az “értékmentő”, aki a lopást követően a helyszínről eltünteti a lopott tárgyakat. A zsebesek ellen senki sincs biztosítva. Bárki, bármikor áldozatává válhat a megszervezett akcióiknak. A tolvajok bámulatra méltóan ügyes ujjai ellenére is léteznek hatásos lehetőségek a védelemre:

Néhány jó tanács!
 
· Próbáljuk magunknál tartani testhez szorítva fontosabb értéktárgyainkat.
· A pénztárcát ellenőrizhető, biztos helyre tegyük (pl. a kabát belső zsebe, vagy olyan zárt táska, melyet a kézre erősítünk, viszonylag biztonságos tárolási helyek a ruházat alatt nyakba akasztott, vagy elől hordott táskák).
· Forgalmas helyen - lehetőség szerint - nézzünk körül, és ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látunk magunk mellett, tekintsük az figyelmeztetésnek.
· Ugyancsak figyelni kell, nincs-e közelünkben olyan személy, aki zsebekre, táskákra néz, mely bizonyos esetekben arra irányul, hogy megtudják, hol tartjuk értékeinket.

“a te biztonságod a mi biztonságunk,
és ha már mindenképpen hibáznom kell,
inkább essem a túlzott óvatosság látszatába,
sem mint könnyelműnek bizonyuljak.”
/Cicero/  

Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!