Kék hírek

2012.04.05. 20:28

Óriási tűzvész pusztított a Jászságban

A napokban többméteres lángcsóvák, égő náddarabok veszélyeztették Jászberény külterületén, a Hajtában található tanyákat. A félelmetes tűz megfékezésében ötvenöt tűzoltó vett részt, akik hatórás megfeszített munkával védték meg a tanyákat és oltották el a tüzet.

Szoljon.hu

— Félelmetes volt látni, ahogy szinte a kerítés tövében lobogott a láng, három-négy méteres lángcsóvák veszélyeztették a tanyát — mondja Szente Zoltán, az egyik, Hajtában található tanya gondnoka. — Minden este lefekvés előtt körbenézek a tanyán, hogy minden rendben van-e. Így történt ez március 25-én este is, kinéztem és akkor már láttam, hogy ég a nádas, a tűzoltók gyorsan a segítségünkre siettek. Első dolgom volt, hogy menekítsem az állatokat. A lovakat átvittük a szomszédba, hogy biztonságban legyenek. A tűzoltók órákig dolgoztak, hogy elmúljon a veszély — idézte fel az eseményeket a tanyagondnok.

— Március 25-én este a Hajta-patak melletti lápos, nádas tájvédelmi körzethez tartozó, 150 hektáros nádas északi végében keletkezett a tűz — tájékoztatott Fózer Tibor tűzoltó alezredes, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

— A bejelentés alapján kettes riasztást rendeltek el, így a katasztrófavédelem jászberényi és nagykátai tűzoltói három gépjárművel és egy tűzoltás-vezetési gépjárművel indultak a helyszínre. A Hajta-pataknál a tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, de közben feltámadt a szél, és a tűz déli irányban a nádas teljes szélességében tovább terjedt. Ekkor újabb gépjárműveket kellett riasztani, három vízszállító és négy tűzoltóraj érkezett még a helyszínre. A tűz tovább terjedt, így még két tűzoltóraj segítségét kértük. A nádas déli végén található tanyaépületek teljes védelmére rendezkedtünk be. Hat helyen, több vízsugár bevetésével állítottuk meg a röptüzeket és a tűz továbbterjedését. A kiérkezett katasztrófavédelem tűzoltórajainak, az egységek többszöri átcsoportosításával sikerült eloltani a tüzet. Mindezt hatórás megfeszített munkával sikerült elérni. A lápos nádas leégett, a tanyaépületekben azonban nem keletkezett kár. A tűzoltásban összesen tizenkét tűzoltógépjármű, három egyéb jármű, ötvenöt tűzoltó vett részt. A riasztási szint a legmagasabb, ötös-kiemelt fokozatot érte el. A jászberényi katasztrófavédelem tűzoltóegységein kívül hatvani, gödöllői, nagykátai, monori, ceglédi tűzoltók, a jászárokszállási és jászjákóhalmi önkéntes tűzoltók, valamint a megyei központ szakmai vezetése segítettek a munkában — tudtuk meg a kirendeltségvezetőtől. 

A tűzoltó alezredes elmondta, hogy a jászberényi tűzoltók márciusban saját működési területükön 217 riasztást kaptak, amelyből 184 alkalommal vonultak szabadtéri tűzesethez. A legnagyobb kiterjedésű tűz volt a március 25-i hajtai tűzeset, ezen kívül öt kiemelt riasztásuk volt a lánglovagoknak az elmúlt egy hónapban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!