Kék hírek

2013.01.18. 07:56

Az erkélyen át tudtak csak bejutni a füsttel borított lakásba

Mezőtúri tűzoltók mentették meg egy idős asszony életét, akinek magatehetetlenül kellett végignéznie, amint lakását lassan elönti a füst, miután elesett és beszorult egy polc alá.

Szoljon.hu

fireman extinguish a fire in high-rise apartment

Fotó: Getty Images/iStockphoto

A megyei ügyelettől érkezett a jelzés, a mezőtúri tűzoltólaktanyába kedden este hét óra körül, miszerint egy mezőtúri társasházi lakásból füst szivárog ki a folyosóra. A szomszédok megrémültek, és azonnal segítséget kértek a lánglovagoktól.

– Amikor a helyszínre értünk, már vártak bennünket a szomszédok – emlékszik vissza az eseményekre Baukó Péter tűzoltó százados, szolgálatparancsnok.

– Annyit elmondtak, hogy a lakásban egy idős hölgy lakik, akiről tudták, hogy otthon tartózkodik, azonban hiába kopogtattak, nem nyitott ajtót. Sőt volt, aki állította, halk nyöszörgést hallatszódott ki az ajtón túlról időnként. Hozzátették, a hölgy sokat betegeskedik, gyengélkedik, ezt az ott lévő testvére is megerősítette. Mivel füst szivárgott a lakásból, nem volt idő a tétovázásra.

Miután mi is sikertelenül próbáltuk felvenni vele a kapcsolatot, mérlegeltünk, és amellett döntöttünk, hogy behatolunk a lakásba. Az elsődleges akadályt a biztonsági ajtó jelentette, nem tudtunk azon keresztül bejutni, ezért az erkély felől, létrával másztunk be a lakásba – mondta, miközben hozzátette, mennyire fontos ilyen esetekben a gyors, szakszerű beavatkozás.

Alig pár perc múlva már hallani lehetett az üvegcsörömpölést az ajtón túlról, a századosék az erkélyajtó üvegét betörve már a füsttel teli helyiségeket járták. A gomolygó füst nehezítette a tájékozódást, ezért a padlóhoz lelapulva haladtak a lakásban, amikor meglátták a kamrában magatehetetlenül fekvő asszonyt.

– Azonnal odamentünk hozzá, láttuk, eszméleténél van, de ennek ellenére nem tudtunk vele beszélni, sokkos állapotban volt. Olyan szerencsétlenül esett, hogy beszorult a teste. Mivel a pontos állapotáról nem volt információ, illetve az esés következtében bármilyen sérülése keletkezhetett, gerincsérültként kezeltük, azaz nem mozdítottuk.

Mindent megtettünk azért, hogy ne essen baja. Szerencsére a kamrában nem volt légáramlás, amely megakadályozta, hogy a helyiség megteljen füsttel. Ha ez nem így van, akkor bizonyos, hogy füstmérgezés áldozata lesz a hölgy. Időközben a kollégák megszüntették a füstképződést. Megtalálták a tűzhelyen hagyott, égő ételt, amely ha tovább izzik, akkor akár a lakást is lángra lobbanthatta volna – hangsúlyozta a helyzet súlyosságát a szolgálatparancsnok.

Baukó Péter végig az asszony mellett volt, amíg kollégái szellőztetni kezdték a lakást. Az orvos, a mentők kiérkezéséig folyamatosan nyugtatgatta a sokkos állapotú idős asszonyt.– folytatta. 

– Ahogy beszorult a polcok alá az asszony, annyira szerencsétlen volt az elhelyezkedése, hogy nem tudhatta pontosan, mi is zajlik körülötte, csak annyit érzékelt, hogy lassan mindent elönt a füst. Akár azt is képzelhette, hogy az ajtón túl már lángol az egész szoba, ez is előidézője lehetett az állapotának. A mentősök megvizsgálták, majd kiszabadítottuk a fogságából, és kórházba szállították – tette hozzá.

A százados tapasztalata szerint, ha valaki ilyen helyzetbe kerül, az teljesen leblokkol. Számos esetben találtak már a tűzoltók egy-egy esetnél ilyen állapotú áldozatot. Tudatuknál vannak, de képtelenek a cselekvésre. Korábban már megtörtént, hogy lángolt az egész családi ház, amiben emberek után kutattak. Eljutottak a lángok között a konyháig, ahol egy sarokban, sündisznóként összekucorodva, egy kis asztal alá bújva megtalálták a házigazda férfit.

Lapunk információi szerint az asszonyt jelenleg a szolnoki Hetényi Géza Kórházban ápolják, azonban kérésére az állapotáról nem adtak tájékoztatást.

A tűzoltókat felkészítik a hasonló helyzetekre

Baukó Péter százados az eset kapcsán elmondta, rendszeresen járnak képzésekre a tűzoltók, ahol felkészítik őket szakmailag minden lehetséges helyzetre. Ennek részét képezi az is, hogy miként bánjanak, miként kezeljék az áldozatul esett embereket egy vészhelyzet esetén, Ezt a tudását tudta most kamatoztatni a százados, hiszen az idős nőt így komolyabb sérülések nélkül tudták kivinni a veszélyessé vált lakásból, és sikerült visszahozniuk a „való világba” a sokkos állapotba került asszonyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!