Kék hírek

2013.01.09. 13:00

Terepjáróval, éjjellátó szemüveggel fékezik meg a fatolvajokat

A télies időjárás beköszöntével megszaporodtak a falopások térségünkben. A puszta kézzel elvihető néhány gallytól kezdve, a teherautókra pakolt milliós értéket képviselő szálfarakományig mindent visznek az erdőkből.

Szoljon.hu

A jászsági polgárőrségek megerősített szolgálatokkal, lovas polgárőrségek szervezésével is próbálják megelőzni a bűncselekményeket.

A megyei rendőr-főkapitányság a hétvégén adta hírül – ahogy arról be is számoltunk –, hogy egy jászladányi lakos tett bejelentést a hatóságoknak arról, hogy Jászladány és Szászberek között több olyan embert is látott, akik nagy valószínűséggel fát loptak. A rendőrök öt férfit értek tetten a vasúti pálya melletti töltésen, akik a kivágott fákat éppen egy pótkocsira pakolták. A jászkiséri elkövetőket előállították a rendőrségre.

A térség egészében megfigyelhető ilyenkor a falopások megszaporodása. Jászapáti környékén a közelmúltban is fogtak el a rendőrökkel közösen tolvajokat.
– Legutóbb vasárnap értünk tetten két személyt – mondta Mihályi Zoltán, a Jászapáti Városi Polgárőrség elnöke.
– A 31-es főúton Jászjákóhalma felől tolták fával megpakolt kerékpárjukat Jászapáti felé.

De az immár klasszikusnak mondható kerékpáros szállítás mellett sok mindent megtapasztaltunk. Lényegében amivel ki lehet jutni a földutakon az erdőkbe, azt megpakolják fával. Utánfutó, lovas kocsi, kisteherautó egyaránt megjelenik, sőt találkoztunk már olyan régebbi típusú Ladával is, amelyiknek a belsejét teljesen kiszedték azért, hogy minél több fát lehessen belepakolni.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] Néhány gallytól a teherautó-rakományig minden mennyiségben viszik a fát erdőinkből. Képünk illusztráció.
[/caption]
Az elszaporodó lopások miatt immár komoly technikai fejlesztéseket is szükségesnek látnak az apáti polgárőrök.
– Elhatároztuk, hogy a járőrszolgálatok hatékonyságának javítására beszerzünk egy éjjellátó berendezést is – tudjuk meg az elnöktől.
– Indokoltnak látjuk a fejlesztést mert éjjel is rendkívül gyakran botlunk fatolvajokba.

– A külterületeken teljesített járőrszolgálatokat ilyenkor általánosan erősítik a térség polgárőrségei – mutatott rá Orosz Tibor, a megyei polgárőrszövetség titkára, jászsági kistérségi referens.

– A terepjárókkal rendelkező polgárőrségeknél ez még inkább hangsúlyosabb, de több helyen lovas járőrszolgálatot is szerveznek. Jászberény határában például, a porteleki polgárőrség égisze alatt évek óta jól működik a lovas járőrözés, sőt a tapasztalatok alapján most a Neszűrben is próbálják megszervezni ezt – tette hozzá a kistérségi referens.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] Orosz Tibor: újabb járőrszolgálatokat szerveznek.
[/caption]
Az a tendencia figyelhető meg – mondta Orosz Tibor –, hogy az erdőtulajdonosok (vállalkozások, magánszemélyek, erdőbirtokosságok) egyre nagyobb arányban veszik fel a kapcsolatot a polgárőrségekkel, mezőőrökkel, vadászokkal, és velük együttműködve próbálják elejét venni bűncselekményeknek. Ebben az évben a korábbiakhoz képest még nem kirívóan magas arányú a falopás, igaz, egyelőre még tél is csak egy-egy alkalommal mutatta meg igazi arcát.

A külterületeken ez idő szerint leginkább a tanyákon élőkre próbálnak odafigyelni a polgárőrközösségek – jegyezte meg a megyei titkár.
– Az idősekre, illetve a magányosan élőkre még jobban odafigyelünk a hidegben. Immáron ezt a polgárőr-egyesületek nem csak saját maguk végzik, hanem a megyei katasztrófavédelem koordinációjában, meghatározott keretek között is.

Tevékenységünkről pedig napi rendszerességgel készítünk jelentéseket. Ilyenkor döntő lehet minden, a szokásostól eltérő mozzanat. Például az is feltűnhet, ha egy idős ember nem érkezik meg a tőle megszokott időben a boltba, hogy a napi élelmiszereket beszerezze, az pedig még inkább feltűnő, ha egy-egy ház kéménye nem füstöl. Ha az ilyen apróságokra is odafigyelünk, tragédiákat előzhetünk meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!