Kék hírek

2013.01.09. 07:24

Újabb emberéleteket követelt a halálút

Öten haltak meg vasárnap Karcag közelében a négyes főúton egy karambolban. A rendőrség baleseti térképének adatai alapján közlekedési szempontból ez az egyik legveszélyesebb hely a megyében, hiszen a négyesen ezen a területen történik a legtöbb halálos baleset.

Szoljon.hu

Fekete hétvégét hagytunk magunk mögött, hiszen egyetlen közúti balesetben négy felnőtt és egy csecsemő vesztette az életét a négyesen. A baleset körülményei egyelőre még nem tisztázottak, hiszen nem tudni, miért tért át a másik sávba a francia rendszámú terepjáró és száguldott bele frontálisan egy magyar család autójába. Ott mindenki meghalt, míg az okozó jármű utasai közül senki nem sérült meg. Sajnos nem ez az első súlyos tragédia, amely ennyi emberéletet követelt a főútvonal megyei szakaszán.

A Police.hu oldalon közzétett, nemrég megújult baleseti térkép interaktív felületén ( Kattintson a linkre a térkép eléréséhez! )nyomon lehet követni havi, negyedéves, éves bontásban az ország közútjain történt baleseteket, amelyek súlyos, vagy halálos kimenetelűek voltak. A tehergépjárműveket, a személygépjárműveket, a kerékpárosokat, valamint a gyalogosokat külön jelölték, pirossal a súlyos, míg feketével a halálos kimenetelű baleseteket tüntették fel. Ha az éves bontást választjuk, akkor a jelzések jól mutatják, térségünkben a legtöbb halálos áldozatot a négyes főút követeli, mellette eltörpül a két másik toplistás, a negyvenhatos és a harminckettes.

A megyei baleset-megelőzési bizottság közelmúltban tartott évértékelő ülésén is ezeket az útvonalakat jelölték meg fő baleseti helyszínként, ahol az okokra is rávilágítottak.

– Hatszáznál kevesebb baleset történt a megye közútjain, amely az előző évekhez viszonyítva jelentős javulást mutat – foglalta össze az év első tíz hónapjának mérlege alapján Kosztyó Gábor alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeit osztályának a vezetője, a megyei baleset-megelőzési bizottság (MBB) közelmúltban tartott ülésén. – A halálos kimenetelű balesetek szám az elmúlt négy évben csaknem megfeleződött, de így is 18 ember vesztette életét a megyében. Az okok között továbbra is a gyorshajtás vezet, közvetlenül utána az elsőbbségi jogok és a kanyarodási szabályok be nem tartása következik. A személygépkocsik után a kerékpárosok okozzák a legtöbb balesetet – tette hozzá.

Az alezredes kiemelte, az alkoholos befolyásoltság is jelen van a közlekedésben, főként a kerékpárosok érintettek a kérdésben. Az eddigi 76 balesetből 28 esetben bizonyítottan alkoholt fogyasztott a kerékpározó. A gyermekeket utasként érintettek a balesetekben, az idősek, szépkorúak száma pedig az okozók között nőtt meg.

Az MBB ülésen elhangzottak alapján javulás tapasztalható a négyesen és a harminckettesen is, ennek ellenére ezeken történik a legtöbb közlekedési baleset a megyében.
A Police.hu baleseti térképén is elsősorban személygépkocsi balesetek színesítik az utakat jelző vonalakat. Szerencsére sokkal több a piros, mint a fekete jelzés.

A nagyvárosok is beszínesedtek a térkép szerint, számos súlyos autóbaleset, kerékpáros balesetet jelezve. A toplistát a megyeszékhely, Szolnok vezeti, utána a négyes főút mellett fekvő Törökszentmiklós, valamint Jászberény következik, de ezek a számok messze elmaradnak az országos listát vezető Budapesttől. Érdekes adat, hogy Jászberényben közel annyi kerékpáros baleset történik, mint személygépkocsis. A térképen Mezőtúrnál egy fekete pötty jelzi a halálos balesetet, amely során egy kerékpáros vesztette életét a településen.

A térkép célja az információszolgáltatás

A Police.hu rendőrségi portál bevezetője szerint a rendőrség azért állította össze ezt a térképet, hogy adatokat szolgáltasson arról, melyek azok a veszélyes útszakaszok, ahol balesetek történnek. Más oldalról pedig az a cél, hogy az állampolgárokat ne csak a közlekedési rendszabályok betartására szólítsák fel, hanem hasznos információkkal segítsék is őket a balesetmentes közlekedés megvalósításában. Sőt, arra kérik az adatok felhasználóit, hogy osszák meg azokat másokkal is, akik az érintett útszakaszon rendszeresen közlekednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!