Kék hírek

2013.01.05. 11:03

Üzlet helyett véres támadás

Váratlan tragédia borzolta fel az év első napjaiban Mezőtúr és különösen az újvárosi rész lakóinak életét. Egy köztiszteletben álló idős embert sebesített meg életveszélyesen egy tizenéves kamasz.

Szoljon.hu

Teenage boy holding knife

Fotó: Getty Images/F1online RF

Emberölés kísérlete miatt indított eljárást a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya egy fiatalkorú elkövetővel szemben, aki Mezőtúron egy késsel vágta meg áldozata nyakát január 2-án. Az idős férfi súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az esetről a sértett felesége tett bejelentést a Mezőtúri Rendőrkapitányságra, miután férjét saját házuknál egy ismeretlen férfi a nyakánál megvágta, majd elmenekült a helyszínről – adja hírül a rendőrségi közlemény.

A rendőrök perceken belül kiértek a helyszínre és azonnal megkezdték a munkát, melynek eredményeként néhány órán belül elfogták az elkövetőt. A rendőrök a gyanúsítottat emberölés kísérlete miatt őrizetbe vették és kezdeményezik előzetes letartóztatását. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a 16 éves szolnoki férfi azért kereste fel a 77 éves sértettet, mert üzletet akart kötni vele. Miután azonban nem tudtak megegyezni, a fiatal késsel támadt áldozatára, majd elfutott a helyszínről. A sértettet nyakán vágott sérüléssel, súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba.

– Úgy hallottam, nyugdíjas pedagógus volt, akit megtámadtak – mondta el egy mezőtúri férfi, aki ismerőseitől hallott az esetről.
– Azt mesélték, régiségekkel kereskedett a bácsi, talán ez lehetett az oka. Lehet, hogy tényleg csak nem tudtak megegyezni valamiről, de azt is rebesgetik, hogy ki akarták rabolni, ő meg nem hagyta magát. A környéken élő ismerőseim mindenesetre nagyon meglepődtek kedden, amikor rengeteg rendőr jelent meg a környéken. Jó hallani, hogy ilyen gyorsan elkapták a tettest, hiszen nehéz elhinni, hogy egyáltalán megtörténhet ilyesmi a környezetünkben.

Az idős férfi sérüléseit Szolnokon, a Hetényi Géza Kórházban látták el.
– Bár életveszélyes állapotban szállították be hozzánk, jelenleg kielégítő a beteg állapota – tudtuk meg dr. Subicz Imre fül-orr-gégésztől, aki operálta a pácienst.

– Persze hozzá kell tenni, hogy egy ilyen sérülés sokkal rosszabbul is végződhetett volna, jórészt a szerencsének köszönhető, hogy nem történt komoly baj.

– Ha ez a vágás csak néhány centivel arrébb megy, akkor bizony az artériát éri – mutatja nyakán a gézpólyát szolnoki kórházi ágyán a hetvenhét éves B. Imre. Szerencsére nem esik nehezére a beszéd, minket is szívélyesen fogad, s a jó kedélye sem hagyta el.

– Többször volt nálunk már ez a fiatalember, két-három hete ismerem, s most azzal a szándékkal jött, hogy petróleumlámpát akar venni, és mutassam meg neki azokat. Mondtam neki, hogy a legolcsóbb ötszáz, a nagyobb lámpa meg ezer forint, és ki is választott egyet.

Ezután elment, mondván, másfél perc múlva jön. Így is volt, de akkor a kerékpárját már nem belülre, a ház oldalához támasztotta, hanem kívül a kerítéshez, talán hogy el tudjon menekülni. Nem akarta ő azt a petróleumlámpát megvenni, szerintem őt valaki felbérelte, hogy ijesszen rám, csak ez túl jól sikerült. Bevezettem a műhelybe, ahol rettentő gyors mozdulattal egy papírvágó késsel már támadott is...
Imre bácsi ekkor vérző torokkal az elmenekülő támadó után szaladt, ám az szempillantás alatt eltűnt.

– Ekkor visszamentem az utcáról, és szóltam a feleségemnek, aki éppen akkor jött volna ki a verandára, hogy hívja a mentőket és a rendőröket – fűzi tovább a történetet az idős férfi. –. A feleségem egyébként jobban meg volt rémülve, mint én, mert ennyi vért még nem látott. Bevittek a mezőtúri kórházba, ahol elláttak nyomókötésekkel, és közölték, hogy a további sebet nem tudják ellátni, ezért behoztak Szolnokra a kórházba.

Rengeteg vért veszítettem, legalább egy litert, le is vagyok gyengülve. A rendőrök nagyon alapos munkát végeztek, mutattak egy csomó fényképet, és én megismertem az elkövetőt, akiről azóta megtudtam, hogy már bent is van a szolnoki fogdában...

Számos esetben tizenévesek az elkövetők

– Egyáltalán nem jellemzőek a megyében a hasonló, fiatalkorúak által elkövetett életellenes cselekmények – foglalta össze Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, aki az eset kapcsán leszögezte, részleteket a jelenlegi ügyről a nyomozás érdekeire való tekintettel nem árulhat el.

Az elmúlt hónapok esetei azonban más képet mutatnak. Valóban nem volt gyilkossági kísérlet, de több erőszakos bűncselekmény elkövetői is fiatalkorúak voltak. Karcagon is egy 15 és egy 16 éves fiatal rabolt ki egy fiatalembert, fényes nappal, kétszáz forintért. Szintén Karcagon történt, hogy egy 17 éves elkövető bicskával fenyegette áldozatát, amíg 30 éves társa elvette a sértett értékeit. Az elmúlt év októberében bukott le az a többszörösen büntetett előéletű 17 éves kunmadarasi fiú is, aki több tucat házat tört fel a településen és lopott el különböző értékeket.

Kőtelken majdnem tragédiával végződött egy gyerekcsíny. Ugyanis néhány helybéli fiatal szórakozásképp erős horgászzsinórt feszített ki az úttest felett, amelynek nekihajtott egy motoros. De nem szabad megfeledkezni a jászberényi mészárlásról sem, ahol egy tizenéves fiatal brutális kegyetlenséggel megölte szüleit. Az ügyben azóta ítélet is született.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!