Kék hírek

2015.05.16. 09:13

Rejtélyes eseteken dolgoznak: minden apró részlet számít

Egy több sebből vérző nő feküdt a jéghideg aszfalton, miután elgázolta egy érkező személyautó. Hogy mi történt, nem tudni. Mindenki mást mond, a rendőrökre hárul a feladat, hogy a szövevényes történet szálait kibogozzák.

Erdős Csaba

Fotó:

– Feladták a leckét a szervezők, igen nehéz feladatokat állítottak össze ezen a versenyen – mondta el a megméretés második állomásán Csorba Renáta főtörzsőrmester, a Szolnoki Rendőrkapitányság baleseti helyszínelője. – Már harmadik éve veszek részt ezeken a versenyeken, de most valóban feladták a leckét azok, akik összeállították a teszteket, nagyon oda kellett figyelni. Ugyanez érvényes a gyakorlati helyszínekre is és még előttem áll a vezetéstechnikai rész – mondta a főtörzsőrmester.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Rendőrök és statiszták is részt vettek a pénteki versenyen, hogy minél élethűbb legyen a képzeletbeli baleset helyszíne Fotó: Mészáros János
[/caption]

Mint azt Kosztyó Gábor alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője a gyakorlati helyszínen elmondta, idén ötödik alkalommal rendezték meg a megyei balesethelyszínelői versenyt. A három részből összeállított megmérettetésen tizennégy egyenruhás mérhette össze tudását. Akik itt a legjobban teljesítettek, azok képviselik majd megyénket az országos versenyen is, amelyet az idén szeptemberben rendeznek meg Veszprémben. A verseny résztvevői valóban a megye legjobbjai közül kerültek ki, akik a mindennapok során élesben találkoznak olyan esetekkel, amelyeket most statiszták elevenítenek meg.

 

– Egy keményebb szolgálat során akár hat baleseti helyszínen is dolgozni kell – folytatta Csorba Renáta helyszínelő. – Nagyon nagy figyelmet követel meg a balesethelyszínelőtől egy-egy eset, hiszen gyakran kevés nyomból kell meghatározni azt, hogy mi is történhetett a baleset során, illetve az azt megelőző pillanatokban. A fényképfelvételek döntőek lehetnek, ezért én mindig nagyon alaposan körbefotózom a helyszínt és annak a környezetét. Ez azért is fontos, mert sérülhetnek a nyomok, hiszen egy balesetnél az emberélet mentése a legfontosabb, és a mentősök, tűzoltók a munkájuk során megváltoztathatják a nyomokat, gondoljunk csak bele, hogy ha valaki beszorul az autóba azt ki kell vágni onnan, és akkor a roncs máris megváltozik – magyarázza.

A törzsőrmester elmondta, egy baleset után a kiérkező helyszínelő nem csak a nyomokat rögzíti, hanem segíti, koordinálja rendőrkollégái munkáját is, hiszen nagy felelősség hárul az egyenruhásokra, főként ha egy gépkocsiban nagyértékű készpénzt, vagy ékszereket szállítanak, mert erre is volt már példa.

– Nem csak szakmailag, hanem emberileg is kihívást jelenthet egy baleset – folytatta Renáta. – Máig nem felejtem el azt az esetet, amely két évvel ezelőtt, 2013 januárjában történt. Egy kis településen két személyautó ütközött össze frontálisan. Az egyik autóban egy házaspár utazott, a férfi a kórház szülészetére vitte állapotos feleségét, mert már ott volt az idő. Az asszony a helyszínen meghalt, a férfi pedig mozgáskorlátozott lett. Nagyon megrendítő történet volt – mondta.

Az emberi furfanggal is meg kell küzdeni

Egy baleset során nem csak a nyomszegény helyszínnel, az esemény rekonstrukciójával kell megküzdenie a helyszínelőknek, hanem a trükközőkkel is, akik megpróbálják saját javukra fordítani az eseményeket. Csorba Renáta főtörzsőrmester elmondta, azért is fontos minden apró nyomot rögzíteni, mert előfordulhat, hogy éppen azok az apróságok lesznek a döntőek. Volt rá példa, hogy egy karambol után az egyik autó tulajdonosa azzal érvelt, hogy nem is ő vezette a vétkes járművet, így nem tehető felelőssé. Az alapos rendőri munkának köszönhetően gyorsan bebizonyosodott az igazság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!