Kék hírek

2015.05.24. 09:25

Részeg katona támadta meg a fiatalt, a rendőrök vetettek véget a balhénak

Rendőrök özönlötték el a fiatalok által közkedvelt szolnoki Egyes parkolót, miután egy különös szóváltást verekedés követett. Pontosabban egy férfi rátámadt egy ott lévő fiatalemberre, akit megütött. Az ügy pikantériája, hogy a támadó egy hivatásos katona volt.

Szoljon.hu

Számos pletyka, szóbeszéd kapott lábra arról, mi is zajlott a közelmúltban Szolnok belvárosában, az Egyes parkolóban egyik szombat este. Mindegyik híresztelés arról szólt, hogy katonák támadtak rá az ott lévő fiatalokra. Az enyhe sztoritól, a véres tömegverekedésig mindenről szól a fáma, de mi utána jártunk, valójában mi is történt ott, akkor.
– Én végignéztem az egész történetet – meséli az egyik szemtanú, aki testközelből szemlélte az eseményeket, így elsőkézből tud beszámolni, valójában mi is történhetett ott, azon az estén. – Szokás szerint nagy volt a tömeg, hiszen hétvége volt, sok autós gyűlt össze, beszélgetni, mint mindig. Ekkor egy zajongó csoportra lettünk figyelmesek, akik a közelben álló autósokhoz mentek oda. Először azt hittük, hogy haverok, de csakhamar kiderült nem egészen erről van szó – mesélte.
A fiatalember arról számolt be, hogy a 10-15 főből álló, láthatóan erősen részeg társaság egyik tagja hangosan kötekedni kezd az ott álló fiatalemberek egyikével. Társai és az ott lévők próbálták csitítgatni, de nem jártak eredménnyel.


– Ennek a szájkaraténak lett a vége az, hogy a kötekedő arcon ütötte ököllel az egyik srácot – folytatta a szemtanú. – Ezután lefogták a haverjai a támadót, kitört a pánik, a lányok is és az ott lévő fiúk is azt kiabálták, hogy hagyják abba, és menjenek el. De a férfi nem akart lenyugodni, mindenáron folytatni akarta a verekedést, azzal sem törődött, hogy az áldozat barátai sokkal többen vannak, mint ők. Szerencsére a közelben volt egy rendőrjárőr, akikhez odaszaladt két hölgy és odahívták őket, mielőtt eldurvulhatott volna a helyzet. Perceken belül már tucatnyi rendőr volt ott, lezárva a parkolót. A támadó amikor meglátta az érkező rendőröket azonnal futni kezdett, de az egyik járőr elkapta és visszatartotta. Ekkor derült ki, hogy katona, ugyanis próbált jópofizni a rendőrrel, magyarázta, hogy ő is egyenruhás, de nem jött be neki. Kisvártatva megjött egy civil autó is, kiderült abban már a katonai rendőrség emberei ültek. Alig fél óra alatt vége is lett az egésznek. Még mentőt is hívtak, de szerencsére nem kellett csinálniuk semmit, a megütött srác nem sérült meg komolyan – tette hozzá.

Az ügyben megkérdeztük a rendőrséget is, hivatalos forrás szerint mi történt akkor, ott a parkolóban?
– A helyszín közelében járőröző szolnoki rendőrök észlelték a verekedést 2015. május 8-án 23 óra körüli időben Szolnok belvárosában – mondta el lapunk megkeresésére Szabó Zita alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – A járőrök azonnal intézkedtek és a verekedés résztvevőit előállították a Szolnoki Rendőrkapitányságra. Mivel katona érintettsége is felmerült az ügyben, így az eljárást hatáskör és illetékesség miatt a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja le – mondta.


Kérdéseinket eljuttattuk a Központi Nyomozó Főügyészségre is, ahonnan meg is kaptuk a válaszokat.
– Tudomásunk van a történtekről, azonban az ügy iratai még nem érkeztek meg hozzánk – mondta el dr. Nagy Andrea főügyészségi ügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. – A büntetőeljárási törvény értelmében a Magyar Honvédség tényleges állományú tagja által elkövetett bármely bűncselekmény miatt katonai büntetőeljárásnak van helye. Az eljárás ilyenkor is általános szabályok szerint folyik, a törvényben meghatározott eltérésekkel. A legfontosabb ilyen eltérés, hogy a nyomozást nem a rendőrség folytatja, hanem katonai ügyész (akik a Központi Nyomozó Főügyészség regionális osztályain látnak el szolgálatot), és vádemelés esetén nem civil bíró, hanem katonai bíró jár el – magyarázta dr. Nagy Andrea.
Mivel az iratok még nem álltak rendelkezésre, a szóvivő általánosan mondta el, hogy hasonló esetben mi történik.
– Ha valaki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, garázdaságot követ el – folytatta az ügyésznő. – A bűncselekmény két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ezen túlmenően a garázdaságnak vannak minősített esetei is, magasabb büntetési tétellel.

Speciális büntetésre is számíthat a törvényszegő katona

A garázdaságnak sem az elkövetési magatartása, sem a büntetési tétele nem változik attól, ha a bűncselekményt katona követi el – mondta el a téma kapcsán az ügyészségi sajtószóvivő. A törvényben meghatározott büntetések katonával szemben is kiszabhatók, de azokon kívül vannak speciális katonai büntetések, amelyek akár más büntetés mellett, akár önállóan is kiszabhatók (ilyen a lefokozás, valamint a szolgálati viszony megszüntetése), illetve katonai mellékbüntetések, amelyek csak más büntetés mellett alkalmazhatók (ilyen a rendfokozatban visszavetés vagy a várakozási idő meghosszabbítása).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!