Kék hírek

2017.04.13. 15:30

Halott anya, halott álmok

Két tiszta szemű, törékeny alkatú fiatalt vezettek vezetőszáron, bilincsbe verve a rendőrök a Szolnoki Törvényszék 53. számú nagytárgyalóterme elé április 13-án 13 órakor.

Mészáros Géza

 

A kamerák forogtak, a fényképeztőgépek kattogtak, egyébiránt mély csend övezte a tinédzserek vádlottak padjához, azzal együtt felelősségre vonásuk első állomásához vezető útját. Az ártatlan tekintetek aljas múltat takarnak.

Pongrácz bíró több alkalommal is alkalmazta ezt az erkölcsi jelzőt a két fiatal minősíthetetlen, jogi értelemben többszörösen minősített tettére. A 14. életévét alig meghaladó zagyvarékasi lány és 16 éves szolnoki barátja 2016. január 25-én este zagyvarékasi házában megölték a lány édesanyját. Alig néhány tárgyalási nap alatt született meg az első fokú, nem jogerős ítélet.

A tinik ugyanis minden beismertek – ezen kívül a cselekményt megelőző öt napon keresztül folytatott facebook-üzenetváltásaik, telefonos beszélgetéseik és sms-eik, illetve biztonsági kamerafelvételek is tanúskodnak a történtekről –, talán csak abban nem egyezett a vallomásuk, hogy az igazságügyi orvosszakértő szerint a 91 szúrásból melyikük mennyit vállalt be.

Az első fokon megállapított tényállás szerint a lányt egyedül nevelő édesanya szigorú nevelésben részesítette. A lány osztályfőnöke jelezte az anyának, hogy gyermeke iskolai magatartása megváltozott, ami mögött egy fiú állhat. Az anya nem akarta, hogy lánya a kitűnő tanulmányi átlagát lerontsa, ezért megtiltotta, hogy gyermeke a fiúval kapcsolatot tartson. A két fiatal emiatt elhatározta, hogy kapcsolatuk akadályát, az anyát megölik.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A fiú sírva fogadta az ítéletet, a lány erősebbnek bizonyult a határozathozatalnál. A büntetési tételek mindkét vádlottnál (10, illetve 15 év) megközelítik a „plafont” Fotó: Mészáros János
[/caption]

Pongrácz bíró véleménye szerint a kezdeményező szerepe egyértelműen a lányban testesült meg. A lány 2016. január 25-én este titokban beengedte tettestársát a lakóházukba, ahol a 16 éves fiú az anyát előbb megpróbálta megfojtani. Majd miután ez nem sikerült a tinik egy nagyméretű konyhakéssel – egymást felváltva – 91 késszúrással megölték a sértettet.

A várható súlyos ítéletet hozta meg a bíró

Társtettesként, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt a lány 9, a fiú 14 év fiatalkorúak börtönbüntetést kapott – letöltésük kétharmadánál kerülhetnek feltételesen szabadlábra. A lány és ügyvédje 3 nap gondolkodási időt kért, a fiú és védője enyhítésért fellebezett. A határozat jogerőre emelkedéséig a kényszerintézkedés fokozatát a bíró az eddigi javítóintézet helyett büntetés-végrehajtási intézetre súlyosította. A vádlottak ez ellen is fellebeztek, így ennek és a büntetési tételnek a megállapítását is a Szegedi Ítélőtábla fogja jogerősen eldönteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!