Kék hírek

2017.04.07. 18:20

Terror Stockholmban: teherautó hajtott a tömegbe

A svéd rendőrség megerősítette, hogy terrortámadás történt Stockholm belvárosában. Hárman meghaltak, nyolcan megsérültek - magyar áldozatról nincs információnk.

MTI/Origo

[caption id="" align="aligncenter" width="750"] Fotó: New York Daily News
[/caption]

Az eset a Drottninggatan sétálóutcában történt. A gázolások után a teherautó behajtott egy bevásárlóközpontba, majd kigyulladt. Egyenlőre nem fogtak el senkit.

XVI. Károly Gusztáv svéd király közleményt adott ki, hogy a királyi családdal együtt megrendültek a merénylet miatt. A cselekmény háttere egyelőre nem tisztázódott, követik az eseményeket, és együttérzésükről biztosítják az áldozatok hozzátartozóit. Stefan Löfven miniszterelnök azt nyilatkozta a televízióban, hogy Svédországot megtámadták.

 

A TT svéd hírügynökség szerint folyamatban van a stockholmi pályaudvar kiürítése, és felfüggesztették a vonatok közlekedését. A stockholmi vonat állomásait lezárták, több boltot kiürítettek, a mozikat bezárták, a metrók közlekedése is leállt. Bombariadó van a főváros főpályaudvarán, az egészet kiürítették. A kiérkezett egységek egyelőre nem találtak semmit.

Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött XVI. Károly Gusztáv svéd királynak, és elítélte a Stockholmban elkövetett "aljas terrorcselekményt". Az üzenetben a köztársasági elnök a maga és Magyarország népe nevében "a legőszintébb részvételéről" és arról biztosította az uralkodót, hogy Svédország népe mellett áll ebben a "szomorú és gyászos időben".

Áder János ugyancsak részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek. Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország "teljes mértékben elítéli" ezt az "embertelen és tragikus" erőszakcselekményt.

A magyar emberek nevében is együttérzését fejezte ki a péntek délutáni stockholmi támadás áldozatai családjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amelyet a svéd kormányfőnek írt.

"A kontinensünket érő sorozatos támadások óriási megrázkódtatást jelentenek minden európai nemzet számára, de meggyőződésem, hogy nem hajthatunk fejet az értelmetlen erőszak előtt. Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben" - írta svéd kollégájának Orbán Viktor.

A Facebookon bekapcsolták a safety check funkciót, amellyel a tagok jelezhetik, hogy biztonságban vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!