Kék hírek

2017.04.04. 16:30

Több szűrőn is átmegy, mielőtt postázzák a drága fotót

Alapos elemzés és értékelés előzi meg a traffipaxok kihelyezését, hisz figyelembe veszik az utak hosszát és forgalmát, a legfontosabb szempont azonban a személysérüléses balesetek száma, súlyossága és jellemző okai.

Czakó N.

– Folyamatosan monitorozzuk a közlekedési baleseti statisztikákat, és ez alapján szűrjük ki a leginkább érintett, veszélyes helyeket, azokat, melyeken mérni fogjuk a közlekedők sebességét – tájékoztatott az ORFK.

Hozzátették, amennyiben a készülék automatikus üzemmódban áll, úgy a beállítások után nincs további teendője a rendőröknek. Ha „lekövetéses” sebességmérésről van szó, akkor viszont folyamatosan ügyelni kell arra, hogy a célzójel az ellenőrzött járművön legyen.

A beérkezett felvételek feldolgozásában részt vevő ügyintézők feladata a vélelmezett szabályszegést dokumentáló képek és más, jelentőséggel bíró adatok elemzése, értékelése.

Amennyiben a rendelkezésre álló információk kétséget kizáróan alátámasztják a szabályszegést, az ügyintéző egy számítógépes alkalmazással előkészíti a döntést. A postázás előkészítése automatizált módon történik egy speciálisan ezzel a jogkörrel felruházott személy jóváhagyása után.

Mindezeken túl – az automatizált rendszer biztonsági kontrolljaként – az ügyintézők vezetői is ellenőrzik a dokumentált szabályszegési vélelmeket, hogy az ügyfelek ne kapjanak kézhez téves információkon alapuló, megalapozatlan határozatokat.

Tavaly a traffipaxok felvételei alapján sebességtúllépés miatt országos szinten 265 616 esetben szabtak ki bírságot. Ilyen esetben a fizetendő összeg harmincezertől háromszázezer forintig is terjedhet – közölte lapunkkal az ORFK.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!