TÖRÖKSZENTMIKLÓS

2017.12.11. 15:28

Börtönbüntetésre ítélték a miklósi országjáró tűzifás csalókat

A Szolnoki Járásbíróság 2017. november 17-én meghozott, november 20-án jogerős ítéletével társtettesként, kisebb értékre üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében mondott ki bűnösnek egy 45 és egy 52 éves férfit.

A vádlottak 2016. április 9-én Törökszentmiklóson a vevőt tévedésbe ejtve, az általa kifizetett 34 mázsa tűzifa helyett félbevágott műanyag hordókba pakolva mindössze 8 mázsa fát szállítottak le, de a vevőnek azt állították, hogy az a kifizetett mennyiségnek felel meg – tudtuk meg a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztályának közleményéből.

Cselekményükkel több mint 60.000 Ft kárt okoztak a gyanútlan vevőnek. A módszert az országot járó Borsod-Abaúj- Zemplén megyei vádlottak nem először alkalmazták: korábban hasonló cselekményük miatt már mindkettejüket elítélték.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, csalást követ el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt és ezzel kárt okoz.

Ezt a törvény abban az esetben, ha az okozott kár, mint jelen esetben is ötvenezer-egy és ötszázezer forint közötti és a bűncselekményt, ahogyan jelen esetben, is üzletszerűen követik el, azaz a vádlott, illetőleg vádlottak ugyanolyan vagy hasonló jellegű

bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekszenek, három évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

A Szolnoki Járásbíróság 2017. november 17-én meghozott ítéletében fenti cselekménye miatt a fiatalabb vádlottat, aki többszörös visszaesőként követte el a bűncselekményt 1 év 3 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra, míg idősebb társát 1 év – végrehajtásában 3 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A döntés ellen sem az ügyész, sem a vádlottak nem jelentettek be fellebbezést, így az 2017. november 20-án mindkét vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!