JÁSZSÁG

2017.07.23. 13:38

Életveszélyes ötlet az udvaron elégetni a szemetet

Nem telik el nap, hogy a berényi tűzoltóknak ne kelljen megfékeznie egy-egy gyorsan terjedő tarlótüzet, ne lobbanna lángra egy legelő, ne okozna problémát az avartűz. A csontszáraz határban egy szikra is elég a nagykiterjedésű tüzek kialakulásához.

Banka Csaba

A háti puttonyfecskendő rendszeresen használatba kerül a szabadtéri tüzek oltásakor

Fotó: Banka Csaba

– Az év második negyedében a sokévi átlagnál harminc százalékkal hullott kevesebb csapadék a kistérségben – jegyezte meg Fózer Tibor tűzoltó ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője.

– Ráadásul a lehullott eső is rendkívül hullámzó módon érkezett, egy-egy időszakban nagyobb mennyiség zúdult a térségre, majd hosszú hetekig nem érkezett utánpótlása. Ilyen körülmények között viszont gyorsan kiszárad a talaj, az elszáradt növényeket pedig akár egyetlen szikra is lángra lobbantja.

Júniusban hirdették ki az országos tűzgyújtási tilalmat, amivel párhuzamosan az önkormányzati rendeletek értelmében tilossá válik belterületen is a kerti hulladék égetése, a kommunális hulladék égetése pedig ettől függetlenül is tilos.

– A nyári időszakban, június 1-től a mai napig nyolcvanöt alkalommal kellett vonulnia tűzoltóinknak – mondta Fózer Tibor.

– Ebből negyvenhétszer avatkoztak be tűzesetnél, harmincnyolcszor pedig műszaki mentési feladataik voltak. A tűzoltási feladatokat legtöbbször – szám szerint huszonhét alkalommal – szabadtéri tüzeknél kellett végezni a jászsági tűzoltóknak – tette hozzá.

A háti puttonyfecskendő rendszeresen használatba kerül a szabadtéri tüzek oltásakor
Fotós: Banka Csaba

A számok is azt mutatják, hogy fokozott óvatosságra és odafigyelésre van szükség a lakosság részéről is. A tűzgyújtási tilalom rendelkezéseit be kell tartani.

– Ezt azonban jó néhányan figyelmen kívül hagyják – emelte ki a kirendeltségvezető.

– Az elmúlt hétvégén két alkalommal is belterületi szemétégetés miatt riasztottak bennünket. Minden tilalom ellenére lakóházak udvarán gyújtották meg a felgyülemlett szemetet, ami miatt a közelben lakók – mivel aggódtak a lángok továbbterjedése miatt – riasztották a tűzoltókat. Az intenzív tüzeket sikerült megfékezni, de kénytelenek voltunk mindkét esetben több tízezer forintos bírságot is kiszabni a tilalom megszegése miatt.

Elég egy szikra

A szabadtéri tüzek legtöbbször a közutak és a vasút környékén alakul ki. Nem véletlen, hogy minden évben felhívják az emberek figyelmét arra, hogy ne dobják ki a csikkeket, gyufákat a járművek ablakain, mert egyetlen szikra is elegendő ahhoz, hogy az árokpart elszáradt növényei, vagy a lábon álló gabona, illetve a tarló, vagy épp az erdők aljnövényzete nagy területen leégjen.

A tűzgyújtási tilalom idején pedig csak arra van lehetőség, hogy biztonságos körülmények között, a települések belterületén, a kerti tűzgyújtó helyeken bográcsozzon egy-egy baráti társaság.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!