SZOLNOK

2019.02.15. 09:30

3 évre ítélték el a férfit, aki leszakította áldozata ujjpercét

A Szolnoki Törvényszék napokban meghozott másodfokú ítéletével jogerősen lezárult annak a harmincas éveiben járó férfinak a büntetőügye, aki − azért, hogy vélt tartozását behajtsa − csaknem másfél éven át fenyegetett egy férfit, majd amikor a vitájuk verekedéssé fajult, eltört a karján egy teleszkópos fémbotot, úgynevezett viperát, és leszakította az áldozata egyik ujjpercét.

szoljon.hu

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A vádlott csaknem tíz évvel ezelőtt 200 ezer forint kölcsönt kért és kapott a későbbi áldozatától. Nem tudta visszafizetni, ezért hogy pénzhez jusson és tartozását is kiegyenlítse, a csaknem egymillió forint értékű aranyláncát 300 ezer forint zálogkölcsön ellenében zálogba adta. Tartozását pedig a későbbi áldozata felé úgy rendezte, hogy a zálogjegyet átadta neki, azzal, hogy ha kiváltja a zálogból, megtarthatja a nyakláncot.

A férfi élt a lehetőséggel, kiváltotta az aranyláncot, és az ügyet lezártnak tekintette.

Fél évtizeddel később, 2014 tavaszán azonban a vádlott fenyegetni kezdte, hogy ha nem fizet neki 600 ezer forintot, bántani fogja. Később 200 ezer forintra „csökkentette” a követelését, és az ismerősein keresztül üzengetett neki, cetlit hagyott a kocsiján, mígnem 2015. április 17-én dél körül Szolnokon összetalálkoztak. Mindkét férfi kocsival volt, megálltak egymás mellett, és mindketten kiszálltak az autóból.

Kölcsönösen fenyegették egymást, majd a vádlott egy teleszkópos fémbotot, úgynevezett viperát vett elő, kicsapta, a férfihez lépett, és lesújtott rá. Az áldozat a karjával próbálta kivédeni az ütést, ami így részben a fején, részben az alkarján érte, melynek csapódva a fémbot összetört.

Dulakodni kezdtek, és a verekedés odáig fajult, hogy az áldozat elvesztette az egyik ujjpercét.

A sérülés miatt kórházi ellátásra szorult, az őt ellátó orvos pedig a történtek miatt hivatalból értesítette a rendőrséget, ahol ismeretlen tettes ellen indult büntetőeljárás, mert a férfi nem nevezte meg a bántalmazóját.

A vádlott azonban nem állt le, és még hónapokig fenyegette a férfit, aki akkor elégelte meg a dolgot, és mondta el a rendőröknek, hogy ki bántalmazta, amikor a vádlott azzal kezdte fenyegetni, hogy megöli.

Az ügyben 2017. március 13-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig négy tárgyalási napot követően 2018. január 25-én hozott elsőfokú ítéletet. A büntetlen előéletű vádlottat zsarolás bűntettének kísérlete és maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntette miatt 2 év – végrehajtásában 5 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen befejeződött.

A Szolnoki Törvényszék 2019. február 8-án meghozott másodfokú ítéletében az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, a vádlott magatartását zsarolás helyett önbíráskodás bűntette kísérletének minősítette, és lényegesen súlyosította a vádlottal szemben elsőfokon kiszabott büntetést, akit 2 év felfüggesztett helyett 3 év végrehajtandó börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt.

Az ítélet jogerős – tájékoztatta hírportálunkat a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában