JÁSZÁROKSZÁLLÁS

2020.01.14. 14:00

Állatokat is mentettek a tűzoltók, száz feletti esethez vonultak

Több mint száz káreseményhez riasztották a jászárokszállási tűzoltókat az elmúlt évben. Két ötös kiemelt, valamint egy hármas fokozatú tűzesetnél is beavatkoztak.

Illés Anita

A jászárokszállási tűzoltók tavaly év végén egy ötös kiemelt fokozatú jászberényi csarnoktűznél is közreműködtek a lángok megfékezésében

Forrás: Beküldött fotó

De nem csak a lángok oltásán dolgoztak, hanem balesetek műszaki mentésénél is, sőt előfordult, hogy kerítésbe szorult kutyához hívták őket. A város biztonságérzetének javításában évek óta aktívan közreműködik a Jászárokszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tíz főből álló főállású csapata, valamint a 129 éve működő önkéntes tűzoltó egyesület. Ez utóbbi adja az alapját az állandó készenlétet biztosító főállású csapat ember- és eszközállományának.

Mezei Tibor, az önkormányzati tűzoltóság parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, a 2019-es év eseménydúsan telt, a lánglovagok ugyanis 118 káresethez vonultak. Illetékességi területükhöz tartozik Jászárokszállás, Jászágó, valamint négy Heves megyei település, Vámosgyörk, Visznek, Tarnaörs és Erk. Szakmai felügyeletüket a jászberényi hivatásos tűzoltóság látja el, akikkel együttműködési megállapodásuk van arra vonatkozóan, hogy indokolt esetben Jászdózsára és Jászberénybe is vonulnak.

A jászárokszállási tűzoltók tavaly év végén egy ötös kiemelt fokozatú jászberényi csarnoktűznél is közreműködtek a lángok megfékezésében
Fotó: Beküldött fotó

– Az elmúlt évben elsődlegesen a tűzesetek jelentettek számunkra nagy kihívást, műszaki mentés szempontjából nem voltak annyira kirívó események. Tavasszal előfordult olyan ritka eset, amikor egyszerre két káresemény történt a jászberényi tűzoltóság illetékességi területén. A Jásztelek külterületén található hulladéktelepen keletkezett tűzzel egy időben Jászberényben nyolc kilométeren égett az avar a vasúti sínek mentén. Ez utóbbihoz kaptunk riasztást, és két járművel vonultunk ki, hogy megfékezzük a lángokat. Májusban Jászladányon teljes terjedelmében égett egy 1800 négyzetméter alapterületű gumi- és műanyaggyártó üzemcsarnok, ahová a főállású és önkéntes állományunkkal mentünk segíteni a bajtársakat. Év végén pedig szintén egy jászberényi csarnoktűznél működtünk közre, ami ugyancsak egy ötös kiemelt fokozatú eset volt – számolt be Mezei Tibor.

Hozzátette, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintő viharkár felszámolásában is részt vettek. A tűzoltóparancsnok kiemelte, tavaly több baleset helyszínén közreműködtek a műszaki mentésben, az elmúlt két évben illetékességi területükön halálos balesethez nem kellett vonulniuk. Érdekességként elmondta, hogy évente néhány alkalommal állatok mentésében is kérik a segítségüket. Tarnaörsön például a nyáron egy nagy testű kutya beszorult a kerítésbe. A helyszínre érkezve a lánglovagok feszítővágó segítségével szabadították ki.

Fontos az utánpótlás

A jászárokszállási tűzoltók a biztonságérzet javításán túl rendezvények szervezésével is bekapcsolódnak a város életébe. Így az önkéntes tűzoltók által szervezett, nagy népszerűségnek örvendő gyermeknap és tűzoltónap minden évben színesíti a közösségi életet. Tavaly hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az I. Jászsági Tűzoltó Találkozót, amit idén is szeretnének megszervezni. Mezei Tibor hangsúlyozta az utánpótlás-nevelés fontosságát. Jelenleg nyolc ifjúsági tűzoltójuk van, akiknek folyamatosan foglalkozásokat tartanak, hogy bővítsék szakmai ismereteiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában