képregény is készült

2020.04.25. 17:30

A konyhatüzek megelőzésére adnak tanácsokat megyénk tűzoltói

A járványügyi helyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthonában, az éttermek, szórakozóhelyek korlátozott nyitva tartása, majd bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő. A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség.

Katasztrófavédelem

A Magyar Biztosítók Szövetsége képregényt is készített a témában

Forrás: mabisz.hu

A tűzhelyen felejtett lábasból kifutó forró olajtól, zsírtól lángra kaphatnak a berendezési tárgyak. A túlhevült olaj pillanatok alatt meggyulladhat, a lángokat az edényre helyezett fedővel vagy nedves ronggyal lehet megszüntetni, az olajat aztán hagyjuk lehűlni. Semmiképpen ne próbáljuk a zsiradékot vízzel eloltani, ugyanis az égő olajba jutó víz azonnal gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, és komoly tűzkárokat okozhatnak – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyelete.

Idén márciusban egy debreceni lakás konyhájában, a tűzhelyen felejtett étel égett oda, a lángok átterjedtek a páraelszívóra és konyhabútorra is, a tűzeset során egy ember megsérült. Április elején Budapest tizenhatodik kerületében szintén kigyulladt egy családi ház konyhája, ott is a berendezési tárgyak és bútorok égtek. A mentők két embert vizsgáltak meg a helyszínen. A hónap közepén egy debreceni lakás konyhája gyulladt ki, ott szerencsére senki nem sérült meg, de a család otthona lakhatatlanná vált.

Tavaly csaknem 1200, idén eddig 350 konyha vált a lángok martalékává. Évente átlagosan több mint 6500 lakástűzhöz riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, idén csaknem 2700 alkalommal vonultak ilyen jellegű eseményhez. Az otthonokban bekövetkező tűzesetek legfőbb kiváltó oka a sütés, főzés közbeni figyelmetlenség, az elektromos berendezések nem rendeltetésszerű használata, és az ágyban dohányzás. Tavaly a lakástüzek 17,8 százalékában, összesen 1168 alkalommal a konyhában csaptak fel a lángok. Idén ez az arány 12,8 százalék, 344 esettel. Az előző évben öten vesztették életüket konyhatűzben és száznegyvenhárman sérültek meg, idén pedig tíz ember sérült meg, egy emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Fotó: Szolnok Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság

Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek:

  • A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!
  • Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!
  • A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!
  • Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!
  • A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!
  • Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!
  • Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!
  • A Magyar Biztosítók Szövetsége képregényt is készített a témában
    Fotó: mabisz.hu

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában